1982

Jeg kunne nu gå mere målrettet til værks og begynde at dygtiggøre mig i de forskellige færdigheder, som er nødvendige for at dyrke bjergbestigning på en sikker måde. Fra vandringen havde jeg efterhånden opøvet stor rutine i det at færdes ude i mere uvejsomt terræn, så det var mere det tekniske jeg havde brug for at tilegne mig. På opfordring af Gerhard meldte jeg mig ind i Dansk Bjergklub og deltog samme forår i både begynderklatrekurset på Kullen og gletscherkurset på B&W.

I bjergklubben var jeg heldig at møde Jan Petersen, som også havde samme lyst til at bestige bjerge, og vi kunne derved træne sammen resten af foråret. Det er jo ikke specielt nemt at træne bjergbestigning i flade Danmark, men ved flere lejligheder kunne vi øve spalteredning på broerne til den projekterede S-bane til Køge, ligesom vi tit og ofte tog til Kullen for at klatre. I Tyskland var Gerhard stoppet med at klatre, men i stedet blev jeg introduceret til Joachim Schneider, og sammen tilbragte vi flere klatreweekends i Harzen.

Det var første gang jeg skulle op i de store bjerge, og første gang jeg ikke var alene i bjergene, så jeg havde skruet en temmelig ambitiøs plan sammen for den ene uge vi kunne få sammen i Alperne. Men det var dog ikke første gang jeg blev overrasket over, hvor store bjergene egentlig er, så det endte med at blive en lang gletschertur over Langgletscher og Aletschgletscher i Berner Alpen, hvor vi kun fik besteget en enkelt top, Äbeni Flue. Men vi fik travet rigtig mange timer på gletscherne, og det gav netop den rutine man som bjergbestiger har brug for.

Størsteparten af min sommerferie blev dog som tidligere brugt i de skandinaviske bjerge, hvor jeg nu også fik besteget en pæn håndfuld bjerge, men det betød også at ture til Alperne var henlagt til udenfor sæsonen. I februar var jeg med Gerhard og Joachim i Berchtesgaden, hvor vi ud over en skitur på den sjældent tilfrosne Königssee fik lavet en bjergtur op ad Untersberg. Her var det ganske vidst en hytte og ikke en top som var målet, men en opstigning til fods over tusind højdemeter i indtil seks meter sne er en udfordring i sig selv. Og julen tilbragte jeg med Jan i Tirol, hvor vi forsøgte at lave en vinterbestigning af Kitzbüheler Horn, men måtte sande at snedækket og overiset klippe er noget andet end sommerfjeld, og vendte derfor snart tilbage til Jagateen.


Bjergture 1982:
Berchtesgaden (februar)
Berner Alpen (juli)
St. Johann in Tirol (december)
Diverse klatreture til Harzen og Kullen
Bjergbestigninger 1982:
Glittertind
Äbeni Flue
Kieron
Kåtotjåkka
Vierramvare (2 gange)
Kebnekaise
Tolpagorni