Navigation: Quicklink   
Start  >  Blog 
> 10. juni 2004
 
Foregående    Index    Dette tema 

  I røg og damp i Isfahan Torsdag, 10.06.04

Jeg har netop været på min snart årlige tur til Iran, og atter en gang har min vej fundet forbi den hyggelige provinsielle by Isfahan og dens mange dejlige steder man kan sætte sig ind for en kande the og en qalyan (vandpibe). Under en af piberne fandt vi ud af at det da kunne være meget sjovt at prøve at rangordne de pibesteder vi besøgte. Det gik der en del hyggelig snak med, og her er resultatet. Jeg har vurderet stederne på kvaliteten af piben, betjeningen, beliggenheden og prisen, som beskrevet herunder, og for hver faktor er der givet indtil fem points.
          Ferdosi Bridge (17 points)
Denne Søpavillon af et thehus ligger lige ved Ferdosi Bridge og udmærker sig med sin charmerende beliggenhed midt i floden. Er man heldig kan man score en plads i sofagrupperne på bolværket ud over floden. Den meget venlige betjening scorer topkarakter, og prisniveauet er ganske fornuftigt, især hvis man som jeg opnår stamkunderabat. Endelig er det også muligt at spise på stedet, så man kan sagtens lade en hel aften flyde væk her.
          Pol-é Si-o-Seh syd (15 points)
Dette er det klassiske thehus i Isfahan, og har man kun tid til at besøge et enkelt er dette stedet. Thehuset ligger på en række små platforme under hvælvingerne på den over 400 år gamle Si-o-Seh bro, og det er en unik oplevelse at puffe løs på piben mens floden bruser forbi få centimeter fra bænken, herligt fri for upassende afskærmninger. Der er kun plads til to borde i hver hvælving, og man kommer fra sted til sted ad trædesten i floden. Også her er der en rigtig god betjening - de taler ikke meget engelsk, men folkene er meget imødekommende.
          Bazar-é Bozorg (15 points)
I den nordøstlige del af byens bazar, i nærheden af Manar-é Ali moskeen kan man være heldig at finde dette lille thehus. Det ligger ud til en atriumgård lidt væk fra en af basarens hovedgader og kan kun findes hvis man holder udkig efter skiltet med en thekande og en vandpibe. Stedet servicerer basarens handlende og personalet taler ikke ét ord engelsk. Til gengæld er prisniveauet yderst fornuftigt - for 14.000 rialer (godt 10 kr.) får man både pibe, the ad libitum og dagens ret - og piberne er de bedste jeg har oplevet i Isfahan. De lokale ved nok hvad de vil have!
          Qeysarieh Teashop Sherbet (13 points)
Dette thehus er nok det mest turistede af de her omtalte, men beliggende på en tagterrasse på Emam Khomeini Square med udsigt over hele den fantastiske plads og videre til bjergene i horisonten kan man sagtens dvæle her en pibe eller to. Hvilket nok også er nødvendigt, for piberne er hurtigt røget igennem, til gengæld er priserne forholdsvis høje.
          Pol-é Si-o-Seh nord (10 points)
Når man fra centrum bevæger sig ned til floden er dette thehus det første man kommer til, beliggende på terrasser ud langs floden. Beliggenheden er såmænd meget fin og piberne er okay, men betjeningen er temmelig pågående, for ikke at sige generende. Man står sig derfor bedre ved at vandre de 160 meter over broen til det andet thehus ved broens sydende.

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.