Navigation:    
Start  >  Blog 
> 24. marts 2007
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Skod City Lørdag, 24.03.07

Jeg har ofte sukket over at København er så snavset og nedslidt en by som den er. Og jo mere jeg rejser til andre storbyer rundt omkring i den civiliserede verden, jo mere opmærksom bliver jeg på forskellen. Sidste weekend tilbragte jeg som bekendt i San Francisco, og lørdag eftermiddag sad jeg og nød en stille kop kaffe på en fortorvscafé på Market Street. Vi taler om et område med natteliv som på Vestergade her i København, men hvor Vestergade om lørdagen vidner om heftige byture, med knust glas, bræk og andre ubehageligheder, var der intet at se på Market Street. Hemmeligheden er ganske simpel at byens korps af gadefejere rykker ud klokken seks om morgenen, og en time senere er gaden som blæst.
En anden ting er at København i langt højere grad er svinet til med grafitti. Måske ikke så meget i centrum hvor Grafittipatruljen hurtigt rykker ud, men mest tydeligt ses det på viadukter, bropiller og andre betonflader, hvor man i København næppe finder et sted der ikke er oversmurt. Men sådan er det ikke i San Francisco, selv om de mange motorvejsbroer giver rigeligt med flader at boltre sig på. Om det så er fordi straffen for hærværk måske er højere i Californien ved jeg ikke, men jeg tror faktisk mere at sanfranciscanerne er stolte af deres by og ikke finder behov for at markere sig med sådanne sølle drengestreger. Hvorimod man som københavner har stadigt sværere ved at finde noget at være stolt af.
Disse sørgelige forskelle har jeg været bevidst om i nogen tid, men i dag blev der føjet en ny facet til. Jeg havde hygget mig på værtshus her i København og var på vej hjemover henad fem morgen. Og fyren som jeg havde hygget mig med fulgte mig hele vejen til stationen. For som han sagde, så følte han sig ikke tryg ved at gå i Københavns Indre By om natten. Og for fa'n - fyren havde jo ret! Københavns natteliv har udviklet sig til en giftig cocktail med stoffer, drukmåse, hærværk og snesevis af løse knive i omløb, og selv om jeg måske ikke er det mest indlysende offer opholder jeg mig kun med agtpågivenhed på gaden i Indre By fredag og lørdag nat. Det er trist at sige, men jeg føler mig mere tryg i de mørke gader i San Francisco, Berlin og Teheran end jeg gør i København. Simpelthen fordi respekten for individet er forsvundet i København!

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.