Navigation:    
Start  >  Blog 
> 3. december 2009
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Nepal inviteter til event på den internationale dag for bjergene Torsdag, 03.12.09

Den 11. december er den internationale dag for bjergene, og da den falder sammen med FNs klimatopmøde i København er det nærliggende at slå disse to begivenheder sammen. Nepals Ambassade arrangerer derfor arrangementet "Summiteers' Summit" - et topmøde for topbestigere i København, hvor man har samlet nogle af Danmarks og verdens dygtigste bjergbestigere samt en række af Nepals berømte højdesherpaer, blandt disse Apa Sherpa, som har besteget Mt. Everest ikke færre end 19 gange.
Baggrunden for arrangementet er den tiltagende afsmeltning af gletscherne på Verdens Tag, som kan få store konsekvenser for de to milliarder mennesker, som i større eller mindre grad får sin drikkevandsforsyning fra Himalaya. Himalayas gletschere fungerer nemlig som buffer for drikkevandet og udjævner vandtilstrømningen til de frugtbare jorder nedenfor bjergene, som ellers ville være ramt af skiftevis oversvømmelser og tørke. Men også lokalt i Nepal kan afsmeltningen have store konsekvenser, da der i stigende omfang sker en opdæmning af gletschersøer ovenfor gletschernes tidligere frontmoræner. Hvilket jo er en naturlig ting, men som allerede i dag sker i større omfang end tidligere. Og når den naturlige, men ustabile dæmning nedenfor en sådan gletschersø brister medfører det katastrofale ødelæggelser for dalen nedenfor, hvor landsbyer, marker og infrastruktur bliver skyllet væk.
"Summiteers Summit" fredag den 11. begynder på Christiansborg Slotsplads kl. 11 hvor sherpaerne vil lede en lille ekspedition frem til Kongens Nytorv, hvor der netop er en udstilling om klodens forandringer, og senere tilbage til Christiansborg Slotsplads, hvor der vil være taler og underholdning. Ud over de berømte sherpaer vil der også være deltagelse af Nepals ambassadør i Danmark, adskillige nepalesiske ministre og andre honoratiores. Og vi har alle mulighed for at deltage i dette enestående arrangement - jeg vil næsten sige at man har pligt til at deltage, hvis man føler noget for de bjerge vi allesammen elsker. Arrangementet forventes at slutte kl. 15, hvorefter der vil være reception på ambassaden kl. 16.30. For yderligere oplysninger afholder ambassaden pressemøde mandag d. 7. december kl. 13.30.
Save the Himalayas

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.