Navigation:    
Start  >  Blog 
> 9. november 2010
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Rapport fra UIAA Access Commission Tirsdag, 09.11.10

Efter de indledende spørgsmål om arbejdsgrupperne på UIAAs generalforsamling, hvor arbejdsgruppen om ekspeditioner blev genstartet og Doug Scott fik til opgave at igangsætte en ny arbejdsgruppe om traditionel klatring, var turen nu kommet til de centrale aktiviteter i de gamle kommissioner. Som første kommission blev ordet givet til Clare Bond fra Access Commissions. Denne kommissions mission er at hjælpe UIAA og dennes medlemsorganisationer med at sikre mulighederne for klatring og bjergbestigning under hensyntagning til miljømæssige, sociale og lovgivningsmæssige forhold. Som vel nok største tiltag i løbet af det forgangne år har man påbegyndt en registrering af alle de klatreområder, hvor der er problemer eller restriktioner i adgangen til stedet. Denne database vil man i første omgang indhente data til fra en række udvalgte lande som en form for pilotprojekt, og herefter er det så hensigten at samle data ind fra hele kloden. I denne forbindelse har man haft god hjælp fra en forsker fra Sydafrika, der har taget en Master i behandling af adgangsforholdene til Sydafrikas bjerge, sammenlignet med andre lande.
Som led i kommissionens udadvendte aktiviteter vil man fremadrettet også producere artikler om aktuelle problemer og løsninger, og her har man taget fat i en sag fra Englands Portland-halvø, hvor der i 2009 blev gennemført nye regler, der sikrede adgangen til de klatremæssige muligheder på stedet for fremtiden. Sydamerika har altid været et af kommissionens fokusområder, og man har i det forgangne år i samarbejde med de nationale forbund og Access PanAm arbejdet på at gennemføre en konference om adgangsforhold med fokus på forholdene i Argentina, Peru, Chile og Brasilien.
Endvidere har man samarbejdet med en række andre kommissioner om at lave en fælleserklæring om de nye aldersmæssige begrænsninger for bestigning af Mount Everest. Access Commission har i forvejen tæt samarbejde med Mountain Protection Commission, og mar ser positivt på en genetablering af Expeditions Commission, hvor man vil deltage i denne kommissions indledende møder. Der er mange aktiviteter i kommissionen for tiden, og man efterlyser flere korresponderende medlemmer, især med tanke på den kommende internationale access-database. Endelig vil man fra kommissionens side gerne gøre reklame for et nyt hjørne på UIAAs hjemmeside, hvor man har samlet en række gode dokumenter om hensyntagende adgangspraksis, i forlængelse af forrige års debat om Tirol Declaration. For dette se nedenstående link.
http://www.theuiaa.org/best_practices.html Link ikke længere aktivt!

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.