Navigation:    
Start  >  Blog 
> 10. december 2010
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Rapport fra UIAA Ice Climbing Fredag, 10.12.10

UIAA har jo gennem tiden opfostret adskillige konkurrencebetonede aktiviteter, og man kan diskutere, i hvilket omfang konkurrencesport overhovedet hører hjemme i UIAA. Egentlig er det vel kun et spørgsmål om indstilling, om man gør en aktivitet for oplevelsens skyld eller om man gør den for konkurrencens skyld, men så længe en aktivitet udføres i bjergene og man kan trives med de samme parametre, uanset om man betragter det som tidsfordriv eller konkurrence, så hører aktiviteten vel berettiget hjemme under UIAA. Imidlertid har det tidligere vist sig, at en sportsbetonet aktivitet har det svært ved at trives under UIAA. Vi så det først med de tiltagende gnidninger med konkurrenceklatringen, der til sidst lod sig udskille i den internationale sportsklatreunion IFSC. Og senere med skibestigningen, som kort efter også lod sig udskille i ISMC. I dag er der vel kun en enkelt konkurrencemæssig aktivitet tilbage i UIAA, og det er isklatringen, som også er ved at etablere sig i disse år, og som ikke umiddelbart har planer om at forlade UIAA. Desværre var isklatrekomiteen den eneste gruppering, der ikke havde formået at have deres rapport klar til generalforsamlingen, hvorfor jeg blot tager nogle ganske korte stikord med her i denne sammenhæng.
Der blev afholdt fem events i januar-februar i forgangne sæson, fire World Cups i Rumænien, Rusland, Italien og Schweiz plus et åbent European Championship i Rumænien. Ialt var der 147 deltagende isklatrere fra 20 lande, og ud over disse fem events fik man også afholdt det første European Youth Championship i Saas Grund i januar. Selv om isklatring er en ny sport har man bygget den op på ansvarlig vis lige fra starten, og der har derfor været antidoping checks forud for og under samtlige konkurrencer. Både Lead og Speed disciplinerne har været repræsenteret i alle konkurrencerne, og vinderne af World Cup'en blev Markus Bendler fra Østrig og Anna Gallyamova fra Rusland.
Organiseret isklatring er dog ikke sammenlignelig med rigtig isklatring på vandfald og deslige, som man ellers kender det, men det er for så vidt forståeligt nok, når man også ønsker tilskuere til sådanne konkurrencer. Jeg er jo ikke isklatrer, men hvis jeg var, så tror jeg ikke det ville være tiltrækkende i samme omfang, uanset at aktiviteten trods alt finder sted udendørs, hvilket jo gør indendørs sportsklatring uattraktivt for mig!

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.