Navigation:    
Start  >  Blog 
> 16. maj 2011
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Uganda suspenderer muligt forbud mod bøsser Mandag, 16.05.11

For et par uger siden var det ugandiske parlament blevet præsenteret for et lovforslag, der, hvis det var blevet virkeliggjort, kunne have medført dødsstraf for visse homoseksuelle handlinger. Eksempelvis fremgik det af forslaget, at sex mellem to bøsser ville udløse dødsstraf, såfremt den ene af disse var HIV-smittet. At netop dette skulle kunne udløse dødsstraf virker temmelig besynderligt i et land, hvor en stor del af befolkningen i forvejen er HIV-smittet, hvor en stor del af sygdomsspredningen finder sted ved ubeskyttet heteroseksuelt samleje, og hvor den lokale kirke gør et stort nummer ud af at forklare befolkningen at brugen af kondomer er syndigt!
Nyheden om lovforslaget spredte sig dog hurtigt worldwide, og politikere i USA vendte fingeren nedad for lovforslaget, og stemplede det som modbydeligt. USA yder i forvejen en omfattende ulandsbistand til Uganda, og meldingen til Uganda var, at der fandtes intet, der kunne retfærdigøre lovforslaget. Forslaget virkede mere som en bevidst chikane af det homoseksuelle mindretal i landet. Om USAs udtalelser har haft indflydelse på Ugandas parlament kan jeg dog ikke rigtig sige, men Edward Ssekandi, formanden for det ugandiske parlament, meddelte kortfattet i torsdags, at man fra ugandisk side suspenderede mødet, og dermed stoppede debatten om lovforslaget.
Frank Mugisha, der er leder af Smug, den nationale menneskerettighedsgruppe for seksuelle mindretal, er lettet over, at debatten er blevet stoppet i denne omgang, men siger også at man ikke skal glæde sig for tidligt. For selv om debatten er standset for øjeblikket har de ingen garanti for, at lovforslaget ikke kommer op igen. Og det er derfor nødvendigt, at kampen mod undertrykkelsen af Ugandas seksuelle mindretal fortsætter, et synspunkt Mugashi også har fået støtte for fra flere andre lande.

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.