Navigation:    
Start  >  Blog 
> 16. august 2011
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Drenge i pigefarver - ja tak! Tirsdag, 16.08.11

Jeg har altid betragtet disse gratisaviser som en mindre pestilens, primært fordi de får folk til at tro på, at de er informeret. Men som regel er disse artikler temmelig underlødige, og sjældent med mere information end en standard overskrift. Og falder man over en artikel her og gerne vil læse noget information herom, er artiklen som regel slut inden den egentlig har fået begyndt. Som regel er der i de fleste gratisaviser dog også enkelte nogenlunde lødige og fyldige artikler, men ofte bliver det ikke til meget mere end intentionerne. I går var der en helsides artikel i 24timer om, at drenge ikke må lege med pigeting, og som kilde til denne artikel refererede avisen til en undersøgelse fra YouGov, hvor man havde stillet 1.012 repræsentativt udvalgte danskere forskellige spørgsmål om dette emne. Og det kan jo godt være, at undersøgelsen viser, at en gruppe danskere bekræfter avisens fordomme, som de bliver beskrevet i overskriften, men der er altså langt flere, der ikke kan bekræfte disse fordomme.
De udvalgte spørgsmål går på brugen af neglelak, fastelavnsudklædning og drenge-/pigefarver. Svarene på disse spørgsmål viser, ifølge avisen, at 55-59% af forældrene synes, at det er i orden for en dreng at bruge neglelak, mens det er i orden for 71-79% af pigerne. Og samtidig, at kun 26-28% af forældrene mener, at det ikke er i orden for drenge at bruge neglelak, mens det tilsvarende gælder for 10-17% for pigerne. Hvad fastelavnsudklædning angår er det i orden for 58-66% af forældrene at deres dreng klæder sig ud som prinsesse, mens det er i orden for 79-82% af forældrene, at deres piger klæder sig ud som Spiderman. Og tilsvarende, at 19-25% af forældrene ikke ønsker at se deres dreng som prisesse, og 6-8% af forældrene heller ikke ønsker at se deres pige som Spiderman. Endelig finder 88-91% af forældrene det ikke underligt, hvis deres drengebørn synes bedst om lilla eller lyserød, mens hele 98% ikke finder det underligt, hvis deres pigebørn synes bedst om blå eller grøn.
Man kan selvfølgelig tolke tallene på mange måder, men som jeg ser det, er det absolut et mindretal, der synes at lægge kønspolitik for dagen, når de skal mene om, hvad de synes om deres poders seksuelle orientering. Derimod er jeg mere tilbøjelig til at tolke tallene således, at pigerne har mere vide rammer end drengene får det. Men som udgangspunkt mener jeg, at børnene nok bedst ved hvad de synes om. Artiklen forsøger tilmed at påvise en form for homofobisk orientering, men det synes jeg bestemt ikke bliver underbygget af undersøgelsen. Det bedste man kan sige om artiklen er, at den trods alt giver et billede af, at forældrene pådutter deres børn en bestemt kønsorientering af hensyn til børnene selv. Men at denne kønsorientering i vidt omfang kan være til skade for børnene selv i deres videre udvikling.

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.