Navigation:    
Start  >  Blog 
> 19. oktober 2011
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Rapport fra Safety Commission Onsdag, 19.10.11

Safety Commission (SafCom) har altid været en af hjørnestenene i UIAA kommissionernes arbejde, og det er rart at se, at selv om den tyske bjergklub DAV i sin tid forlod UIAA, kan den godt samarbejde med UIAAs Safety Commission om at gøre livet en smule sikrere for klatrere. Kommissionen arbejder jo hele tiden, og har altid en mængde projekter i støbeskeen.
En af disse ting er fremkomsten af wirekiler udført i plastic. Hvilket måske kan være praktisk nok med det læs af gear man ofte slæber rundt på, men kiler i plastic kan ikke være lige så temperaturstabile som de gængse aluminiumskiler. Man agter derfor at undersøge nærmere, hvor stabile disse plastickiler er under de ganske høje temperaturer der kan opstå i en kile i styrtøjeblikket, hvilket måske kan føre til en reduktion af den maksimalt godkendte brudstyrke.
En anden ting kommissionen har fokus på er juniorers stigende brug af klettersteigudstyr på klettersteigs. For hidtil har det været gængs praksis at juniorer bliver sikret af voksne når de er på en klettersteig, men i dag ser man i stigende omfang, at juniorer bestiger klettersteigs på egen hånd. Hvilket de fleste klatrere nok er i stand til at vurdere, men der har været et tiltagende antal skader på grund af fald, der er blevet bremset alt for hårdt fordi en juniorklatrers lave vægt har fået klettersteigbremser til at blokere for tidligt.
Det er dog ikke altid at laboratorietests giver de samme resultater som praksis i naturen. En undersøgelse har vist, at i næsten alle tilfælde, hvor en karabiner har forsaget, har dette skyldtes, at clipperen i belastningsøjeblikket var i åben position. Nu ved alle jo, at en karabiner altid skal være lukket under brug, men man vil alligevel gøre opmærksom på, at dette alligevel kan ske uden at man ved det, for eksempel hvis karabineren på grund af rebtrækket slås ind mod klippen i styrtøjeblikket. Safety Commission har adgang til tolv laboratorier i Europa, med et trettende på vej. På nuværende tidspunkt er der udstedt 1861 Safety Labels for produkter fra næsten 60 forskellige producenter.

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.