Start  >  Blog
> 4. oktober 2013

Foregående    Index    Dette tema

Verdensrekord ved Berlin marathon Fredag, 04.10.13

Berlin marathon har efterhånden fået et godt ry for mangt og meget. Det er en usædvanlig flad og jævn rute, der er et godt og talstærkt publikum - og løbet har efterhånden også fået et ry for at lægge asfalt til verdensrekorder. Ikke færre end seks gange i nyere tid er den uofficielle verdensrekord blevet slået i Berlin. Og i søndags skete det igen. For indtil i søndags havde verdens tidligere hurtigste mand på marathondistancen, kenyaneren Patrick Makau, også sat sin rekord under sin vej gennem Berlins gader, men i søndags måtte han se sin verdensrekord slettet da landsmanden Wilson Kipsang løb marathon på 2:03:23, en forbedring på 3 minutter og 27 sekunder på de 23 år siden jeg selv første gang løb marathon i Berlin i 1990. Den gang lød marathonrekorden på 2:06:50.
Wilson Kipsang startede sin løbekarriere for kenyansk politi i 2006, og allerede året efter blev han en professional international atlet. Siden fulgte en lang række bemærkelsesværdige resultater på distancer fra 10 km til marathonen. 10.000 meteren har han løbet bedst på hjemmebanen i Nairobi i 2007 med 28:37, men han er som så mange andre bedst på landevejen, for året efter løb han 10 km i New Delhi på 27:32. Året efter igen løb han sin hurtigste halv marathon i de arabiske Emirater hvor han skabte opmærksomhed ved at løbe distancen på under en time, således løb han den på 58:59. Og undervejs løb han også sin hurtigste 15 km'er på 41:35. Men havde altså kræfter nok til at fortsætte mere end seks km! Men selv om han løb halvmarathon'en på under 59 minutter havde han dog dengang ikke kræfter nok til at sætte en ny verdensrekord, for den havde landsmanden Samuel Wanjiro sat to år forinden med 58:53. Herefter satsede Wilson på marathon'et som sin hjemmebane, men dog løb han hvert år et halvmarathon ud over sine sædvanlige to marathons hvert år. Således havde han forud for løbet i Berlin løbet marathon i Honolulu og New York, hvor han begge steder havde vundet løbet. Og nu kom turen til Berlin Marathon, som han ikke tidligere havde vundet. Som forventet lagde Wilson sig straks i førergruppen, og fem kilometer før mål sagde Kapsang farvel til sine landsmænd Elioud Kipchoge og Geoffrey Kipsang, der blev henholdsvis nummer to og tre ved løbet. De løber sgu hurtigt deroppe foran, jeg husker stadig i 1990 hvor jeg over lokalradioen hørte et interview med vinderen Steve Moneghetti mens jeg passerede 22km-mærket!

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.