Navigation:    
Start  >  Blog 
> 28. april 2015
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Hjemmelavede frikadeller Tirsdag, 28.04.15

For ikke så længe siden blev der afholdt en konkurrence om, hvilket ret der skulle udnævnes til Danmarks Nationalret. Og selv om mange i lang tid havde regnet med, at det da ikke kunne blive andet end frikadeller, så blev det altså stegt flæsk og persillesovs, der blev udnævnt til den ret, der var mest repræsentativ for danskere. Og bevares, stegt flæsk med persillesovs smager da også godt, men jeg var blandt de mange, der var sikre på, at det blev frikadellerne, der løb af med sejren. Men det blev det så ikke. Selv om jeg altid godt har kunnet lide frikadeller, så havde jeg trods alt aldrig fundet ud af at lave dem. Som en art plaster på såret lavede Politiken efterfølgende en test af, hvilke færdigstegte frikadeller, der så var landets bedste. Og her tænkte jeg, at så kunne jeg en gang for alle få opskriften på frikadeller, så jeg også selv kunne lave mine egne frikadeller. For til sådanne markedsundersøgelser plejer der jo også at være en opskrift på, hvordan man selv laver dem. Men det var der underligt nok ikke, for som de skrev i artiklen var det bevidst, at de undlod at komme med en opskrift, fordi alle vidste hvordan man lavede frikadeller, og de derfor ikke ønskede at gå i clinch med de mange familier, der selvfølgelig laver de bedste frikadeller i landet! Så her den 13. april tog jeg ud og besøgte Silver, da han fyldte 44 år den dag, og til den dag havde han lyst til at lave boller i karry. Som jo smagte ganske udmærket, omend jeg syntes der var noget genkendeligt i kødmassen, for det mindede jo ganske meget om den frikadellefars som min mor plejede at lave. Og Silver sagde, at på nær karrysovsen var det faktisk det samme, så jeg noterede mig opskriften. For et par dage siden forsøgte jeg mig så med mine første hjemmelavede frikadeller. Disse består af et løg, der rives på et rivejern og tilsættes en pakke hakket kalv og flæsk, et råt æg, en sjat mælk og et drys hvedemel til at holde det hele sammen med. Krydres med salt og peber samt eventuelt andre krydderier efter behov. Farsen røres sammen til en jævn masse og fordeles i passende klatter i olie på en varm pande. Hertil friskkogte kartofler, og skal det være rigtigt som i gamle dage skal der være stuvet hvidkål til. Og resultatet både lugtede og smagte som jeg huskede det. Så derved har jeg nok fået en ny ret på mit repertoire, omend det vel kan siges at være med tredive års forsinkelse! Så mangler jeg bare at finde ud af hvordan man laver stuvet hvidkål!

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.