Navigation:    
Start  >  Blog 
> 21. april 2022
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Hvorfor har vi ikke nogen borsjtj-restaurant? Torsdag, 21.04.22

Som følge af den russiske invasion af Ukraine (som Putin selv kalder en speciel militæroperation) er der millioner af ukrainere, der har måttet flygte fra hus og hjem. Et par millioner af disse har for en sikkerheds skyld valgt at flygte helt ud af Ukraine, specielt til Polen, og der er også nogle tusind ukrainere der har fundet vej til Danmark. Og de skal da være velkomne, selv om det ville have klædt Danmark om vi havde tilbudt de samme lempelige indrejsebetingelser til de syriske flygtninge for seks-syv år siden i stedet for blot at ville tækkes de indvandrerfjendtlige politikere i Tinget. Men nu har vi jo givet fri adgang til vort land for de ukrainske flygtlinge, og så må vi jo bare få det bedste ud af situationen. Heldigvis er ukrainere ikke bange for at bestille noget, det ligger ligesom i deres dna, og det passer jo som fod i hose med at mange virksomheder i Danmark skriger på arbejdskraft. Men ukrainere har jo en særlig tradition, som vi kan nyde godt af, også her i Danmark. For så foretagsomme som ukrainere siges at være er det ikke sikkert at de behøver en arbejdsgiver. Hvor nationalretten i Danmark er stegt flæsk og persillesovs er den ukrainske nationalret jo borsjtj, som jeg erindrer at have fået en enkelt gang i mine unge dage da min mor var i det kreative hjørne. Og selv om det jo nu er mange år siden husker jeg stadig at det smagte vildt godt, og hvor overrasket jeg blev over at sådan en gang rødbedesuppe kunne smage så godt. Men min mor havde dengang sikkert også smidt andet end rødbeder i suppen. Borsjtj er en traditionel ukrainsk ret, selv om russerne som så meget andet ukrainsk har forsøgt at tage patent på retten og lukrere på naboernes goder. Men det vil den ukrainske kok og tidligere vinder af den ukrainske udgave af madkonkurrencen 'MasterChef', Ievgen Klopotenko, ændre på. Som selvudnævnt borsjtj-ambassadør har han skrevet til Unesco og ansøgt om at borsjtj kan blive optaget som Ukraines bidrag til verdenskulturarven, hvilket de vil tage stiling til senere på året. Og det får mig til at tænke på, hvorfor vi dog ikke har en ukrainsk resturant i København. Der er sikkert mange kokke blandt de ukrainske flygtninge som kan koge en god gang borsjtj sammen.

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.