Navigation:    
Start  >  Nyheder  > 19. oktober 2017
 
 Uploaded 19-10-17  

Seneste nyheder:

19. oktober 2017 Folkeafstemning om catalansk løsrivelse
  Det plejer normalt ikke at være en aktuel nyhed der ligger til grund for månedens galleri, for som regel finder jeg en mere eller mindre tilfældig grund til at dykke ned i mit gamle og ikke særlig store digitale billedarkiv. Og det har jeg også gjort denne gang, men årsagen til mit valg af denne måneds galleri er for en gangs skyld ganske aktuel.
Der har nemlig i snart mange år været udbrydertendelser i den spanske region Catalonien, der længe har ønsket at ville frigøre sig fra den spanske stat. Omend det for en udenforstående betragtet kan ses til med en vis undren. For catalanerne har et sprog meget lig det spanske, og regionen er fuldt integreret i den spanske økonomi. En catalansk løsrivelse vil også betyde at Catalonien også må træde ud af EU, med hvad det måtte betyde af grænsekontroller og toldmure, og det tror jeg nu ikke catalanerne er parate til.
For en uges tid siden gennemførte det catalanske parlament en afstemning om, hvorvidt Catalonien skulle træde ud af det spanske forbund, men selv om omkring 90% af de afgivne stemmer ønskede løsrivelse var det dog kun 43% af de stemmeberettigede der havde begivet sig til stemmeurnerne. Ganske forudsigeligt meldte den spanske regering straks ud med, at den afholdte folkeafstemning var ulovlig, så hvor Catalonien står om et par år er der nok ingen der kan udtale sig om.
Men Catalonien var den første region i fastlands-Spanien som jeg besøgte, efter at jeg i starten af 90'erne to gange havde tilbragt to uger på Lanzarote, en af de Canariske Øer. Der skulle dog gå yderligere 26 år før jeg for første gang satte mine ben på den Iberiske halvø da jeg i juni 2008 besøgte Barcelona for første - og hidtil eneste gang.
Det var usædvanligt for mig at tage på en storbyferie, som Barcelona ville være, men jeg skulle på bjergbestigningsekspedition til Karakorum en halv snes dage senere, så jeg følte jeg hellere måtte spare lidt op på kontoen for mine bøsseaktiviteter, og så var det indlysende at jeg måske kunne gøre det ved at tage til Barcelona.
Oktober måneds galleri: Viva Barcelona  Tidligere nyhedsbreve:
26. september 2017 Udforskning af tunnellen ved Yarongmulu
21. august 2017 I de gamle arkiver
26. juli 2017 Introduktion til London
30. juni 2017 Endnu en tur fra Kite Lake
23. maj 2017 Vejen mod Amerika's ultimative løbemæssige udfordring
24. april 2017 Mere end blot et vadested
20. april 2017 ViaAlpina i suspense
27. marts 2017 En lille bonustop i Iran
24. februar 2017 USA's nyvalgte præsident inspirerer til månedens galleri
24. januar 2017 Gallerierne får en chance mere
2016 Nyhedsbreve 2016.