Navigation: Quicklink   
Start  >  Ekspeditioner  >  Makalu 
> 30. sept. 1997
 Uploaded 18-03-01  

Tirsdag 30. september 1997
Sygdom og sundhed (Henning Beck).

Indtil nu har ekspeditionen været forskånet for uheld, ulykker og lignende - heldigvis! Der har dog været sygdomme under indmarchen som skete i næsten konstant regn - slimet hoste og lignende ting som skyldtes at man skiftevis svedte og blev afkølet. På vort eget hold havde vi to lidt svære tilfælde: Vores sirdar Sonam fik en blodforgiftning efter igle bid og måtte have store doser penicillin i 1 uge, og Nima, vores højdesherpa udviklede helt sikre tegn på blindtarmsbetændelse. Alle andre steder end her ville han være blevet opereret straks, men jeg valgte at pumpe ham med 3 forskellige slags antibiotika og følge udviklingen, og det gik fint. Han er nu helt OK og i gang med at bære ladninger op til camp 1.
Vi er jo flere ekspeditioner på bjerget, bl.a. en schweizisk og en australsk ekspedition som vi har hjulpet med lidt lægehjælp. Australieren havde mellemørebetændelse og fik bredspektret penicillin og næsedråber. Schweizeren havde det værre: I 6100 meters højde fik han stærke smerter i ryggen og kunne ikke støtte på benene. Da jeg så ham var han stærkt smerteforpint og havde tegn på blødning i rygmarvshulen. Han fik drop, binyrebarkhormon og forskellige smertestillende midler, og vanddrivende medicin og blev kontrolleret hele natten med puls og blodtryk - næsten som på et sygehus. Han er nu fløjet ud med helikopter. Den store højde har sikkert spillet en rolle i hans sygdom.
Det er jo mærkeligt med højde - og kroppens funktioner! Man ville miste bevidstheden og dø hvis man uden videre blev placeret på toppen af Makalu. Men med gradvis stigning vænner kroppen sig til det lave lufttryk, som på toppen kun er godt 1/3 af lufttrykket ved havets overflade. Kroppen akklimatiserer sig ved at ændre vejrtrækning, blodtryk og puls, øge mængden af røde blodlegemer og flere andre måder! Det er dog meget forskelligt hvor længe man er om at akklimatisere sig til en bestigning af et bjerg som Makalu. Går man for hurtigt frem kan man få højdesyge med hovedpine, evt. opkastninger, svær åndenød og hvis det går videre i væskeudtrædninger i lunger og hjerne. Der er kun en væsentlig behandling mod dette: ned i lavere højde, hvor lufttrykket er højere! Vi har heldigvis alle i gruppen ingen alvorligere problemer, bortset fra lidt hovedpine, som kunne klares med svage hovedpine tabletter. Nu er de højere lejre ved at blive etableret, så vi nærmer os de højder hvor kroppens ressourcer konstant nedbrydes, og hvor kulden også er en faktor der må regnes med. Men herom senere!


Foregående     Næste