Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Mammouth
 
 Opdateret 20-03-04  
Roccia Nera

Mammouth    3219m

Mammouth set fra ovenfor Cabane du Mountet

Mammouth set fra ovenfor Cabane du Mountet.

Mammouth er i princippet blot en udløber af Blanc de Momings SW-grat, men hæver sig akkurat højt nok over det adskillende pas La Forcle til at kunne karakteriseres som et selvstændigt bjerg. Hvilket er heldigt nok, idet der er masser af fortrinlig klatring på bjerget, der fungerer som en højalpin klettergarten for Cabane du Mountet.

Førstebesteget: ukendt
Kort: Blad 1327 Evolène
Fører: SAC Walliser Alpen bind 3, R.627mv

A) NE-graten fra Cabane du Mountet. 1 time, WS, II°, 329hm.
  Dette er den letteste og hurtigste rute til toppen af Mammouth, som dog for det meste kun bruges i nedstigning.
  Fra Cabane du Mountet, 2886m, fører en god sti et par hundrede meter mod SE til Glacier du Mountets sidemoræne, som man følger hele vejen op til umiddelbart under Forcle (3188m). Men stiger op over et par store blokke til dette pas, hvorfra en kort klippegrat fører til højeste punkt. Ialt 1 time i opstigning, ½ time i nedstigning.

B) SW-graten fra Cabane du Mountet. 3 timer, ZS-, III°, 329hm.
  Den klassiske overskridning af Mammouth er en flot gratklatring i fast klippe og med en fantastisk udsigt. Ruten bliver dog ikke klatret så meget mere efter etableringen af klatreruterne på SE-væggen
  Fra Cabane du Mountet, 2886m, følger man for en kort stund stien tilbage mod Zinal, men holder så mod højre til foden af Mammouths SW-grat. Man følger graten, der i begyndelsen består af store blokke, men med stigende højde bliver solid og fast gnejs. Sværhedsgraden varierer fra scrambling til klatring i II°-III° og kan i den øvre del være temmelig eksponeret. Man følger således graten til højeste punkt, 3 timer i opstigning.

C) SE-væggen fra Cabane du Mountet. 2 timer, ZS-AS, IV° og derover, 329hm.
  Siden 1970 er der etableret adskillige klatreruter her på denne op til 200 meter høje væg. Alle ruter er udrustet med standpladsbolte, ligesom der i de fleste ruter også findes sikringsbolte. Det kan dog anbefales at medbringe sit eget kilesæt.
  Fra Cabane du Mountet, 2886m, stiger man mod N op over blokmarken til foden af væggen. Her findes der henved tyve ruter af forskellig sværhedsgrad at vælge imellem. De længste ruter findes på væggens venstre del og topper ud tæt på P.3121, mens ruterne på den højre del er lidt kortere. Alle ruter topper ud på graten, der således også fungerer som nedstigningsrute, fremfor alt i for ruterne på væggens højre del. Nedstigning fra væggens venstre del kan med fordel ske ved let nedklatring mellem P.3121 og P.3215, afsluttende med 40m abseil til væggens fod. En oversigt over ruterne findes bag i SAC-føreren Walliser Alpen bind 3, ligesom nærmere oplysninger om de enkelte ruter fås i hytten.

Mammouth SE-væg set fra Cabane du Mountet.

Interne links:

Cabane du Mountet
Bjerghytter
Egen bestigning af Mammouth
Galleri: Klatring på Mammouth
Bjergbestigning i Val d'Anniviers
Generel information om Val d'Anniviers
Eksterne links:

Cabane du Mountet
Turistinformation Zinal
SAC bjerghytter