Navigation:    
Start  >  Vandring  >  Sverige  >  Syd  > Markaryd,
Øst
 Uploaded 09-06-06
1 2

Rundt om Markaryd

Markaryd Øst 1: Markaryd - Osby

40km, 3 dage
Dette turforslag forbinder Markaryd med den østlige del af Skåneleden nord, idet denne rute fører ad skovvejene gennem den sydligste del af Småland og krydser over Helge Å inden den løber sammen med Skåneleden, som den følger på den sidste bid vej ind til Osby. Ruten følger langt det meste brede skovveje eller biveje, et enkelt sted dog i stiløst terræn, og kun til sidst er der enkelte km på skovstier.

Den sidste bid vej, fra nær Maglaröd til Osby, er markeret med orange bånd eller farve på træer og stolper. Den øvrige del af ruten er umarkeret.
Kort: Gröna kartan blad 4D SV og 4D SO Markaryd.


Kristusstenen - en enorm spaltet klippeblok med sin egen historie.

Henrejse

Fra Helsingborg kører Skåneexpressen flere gange direkte til Markaryd, og der er også flere forbindelser via Hässleholm. Rejsetid med ekspresbussen 1 time 45 minutter fra Helsingborg.
Find køreplan her


Dagsetaper

Dag 1: Markaryd - Bröna Sjö, 11km
Dag 2: Bröna Sjö - Nybygdasjön, 21km
Dag 3: Nybygdasjön - Osby, 8km


Hjemrejse

Fra Osby station kører hver anden time Øresundstog direkte til København på knap to timer. Alternativt med bus til Hässleholm, hvorfra der er endnu flere forbindelser mod både København og Helsingborg.
Find køreplan her



Turbeskrivelse

Dag 1    Markaryd - Bröna Sjö, 11km
   Udgangspunktet for denne etape er byen Markaryd, som ud over at være et trafikalt knudepunkt også er det lokale handelscentrum med alle nødvendige butikker. Fra busstationen ved den nedlagte jernbanestation følges vejen mod syd, og ved første lejlighed drejer vi til venstre over en lille å. Herefter til venstre igen, og vi vandrer mod SE ud af byen. Vi passerer under E4-motorvejen gennem en viadukt og fortsætter i samme retning gennem et lille industriområde. Til sidst når vi frem til Ulvaryd, 2km, og forlader her byen ad en grusvej mod E. Vi følger nu grusvejen gennem Johansdal og Stensholm frem til et T-kryds hvor vi drejer til højre mod Göshult. Her vælger vi den venstre (nordlige) vej gennem landsbyen og krydser her over en markant bakke inden vi atter kommer ud på landevejen igen, 7km. Vi følger nu landevejen gennem Högaholma og drejer så til højre ned ad en lille grusvej. Denne fører frem til en ødegård, men inden vi når så langt holder vi ned mod Bröna Sjö hvor vi finder en lejrplads for natten, 11km. Søens vand bør dog ikke drikkes direkte, men kan efter kogning bruges til madlavning.

Dag 2    Bröna Sjö - Nybygdasjön, 21km
   Fra teltpladsen vandrer vi tilbage til landevejen vi forlod i går og følger denne videre mod S til landevejen mellem Emmaljunga og Visseltofta, 2km. Vi følger den kort til venstre, hvorefter det går til højre ned ad en bivej. Nu følger en fin vandring ad bivejen gennem den øde skov frem til Stavshult, 8km. Her er kort smut til venstre, og ad en anden bivej til højre gennem Skogsbo og Ravnarp, hvorefter vi nærmer os Helge Å. Vi krydser åen over en solid bro, og på den anden side, ved Möllegården, finder vi en fin plads nede ved åen til frokostpausen, 13km.
   Efter frokosten vandrer vi videre bag om møllegården, og i Råstad drejer vi til venstre ad en skovvej. Denne skovvej danner længere fremme en slynge, der fører tilbage i sig selv, og vi følger denne til dens fjerneste, SE-lige hjørne, 16km. Vi er nu kun to km fra Skåneleden, men der er ingen vej videre frem, hvorfor vi må lave vor egen de næste 700m. Vi krydser uden sti en lille bæk mod S og fortsætter gennem en nyplantning af mandshøje graner. Hvor vi kommer ind i den høje skov igen holder vi lidt til venstre op over en bakke, og på den anden side af denne stiger vi ned til en anden skovvej, som vi følger mod venstre, for efter knap to km at nå frem til Skåneleden, 19km. Vi følger nu den markerede sti mod NE, og kommer efter en stund frem til stenbruddet ved Ejratal. Her til venstre ad grusvejen, men kort efter forlader vi vejen og søger ned til åen der afvander Nybygdasjön, og finder her ikke for tæt på søen en brugbar lejrplads, 21km. Også her bør søens vand dog ikke drikkes direkte, men kan efter kogning bruges til madlavning.

Dag 3    Nybygdasjön - Osby, 8km
   På den sidste dagsetape angiver Skåneleden vejen videre frem til Osby. Vi vender tilbage til den markerede rute og følger nu denne ad grusvejen til Simontorpaån, 2km. Her drejer vi til højre ad en anden grusvej, og passerer kort efter Kristusstenen, en enorm klippeblok, der er spaltet på tværs, sandsynligvis ved et lynnedslag. Stenen har fået sit navn fra en figur, dannet i det indvendige brud, som med meget god vilje kunne ligne et billede af Kristus. Vi fortsætter videre ad grusvejen, krydser landevejen mellem Vittsjö og Osby, og kommer så ud i Gullarpsmossen, hvor der stadig den dag i dag brydes tørv, 5km. Den velspångede sti giver dog ikke nogen vanskeligheder på turen gennem mosen. Vi går i land på den anden side og fortsætter nu ind til byen ad en noget kedelig vej gennem byens industrikvarter, en vej der dog fører direkte frem til jernbanestationen i Osby, og denne etapes slutpunkt, 8km.

Vandret oktober 2002 med Per Bager



Interne links:

Sverige på langs 5: Markaryd-Hässleholm
Sverige på langs 6: Markaryd-Skeen
Skåneleden nord 6: Vittsjö-Osby
Skåneleden nord 7: Osby-Vesslarp
Allemansrätten
Eksterne links:

Skåneleden
Skånetrafiken