Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  > Østrig
 
 Uploaded 30-04-07  

Bjergbestigning i Østrig

Blandt de syv central- og sydeuropæiske lande som Alperne breder sig ud over, er Østrig nok det land som har den største andel heraf. Vel har Østrig ikke Alpernes højeste top som Frankrig har det, eller det største udvalg af høje gletscherklædte bjerge som Schweiz har det, men der er ingen af de alpine lande, hvor bjergene breder sig over en så stor del af territoriet, som man ser det i Østrig.
Hos alpinister med erfaringer fra Vestalperne ser man desværre ofte på Østrig som havende et lidt mere kedeligt indtryk og mere velegnet til hygge og familieferie, og sandt er det også at den store variation som man ser længere vestpå, den ser man ikke i så udpræget grad i Østrig. Alligevel har Østrig alle de typer bjerge som findes i Alperne: fra stejle og lodrette kalkvægge i de nordlige Kalkalper, over store gletscherklædte massiver i fortrinsvis Hohe Tauern samt Ötztaler og Zillertaler Alpen, og til markante dolomit-agtige klippebjerge i den sydligste del af landet nær Lienz. Plus selvfølgelig foralpine højdedrag i alle størrelser.
Der findes op mod et halvt hundrede enkelte bjergmassiver og -kæder i Østrig, så det vil være for omfattende at gå ind på disse her. Geologisk kan de mange bjergområder dog inddeles i tre hovedformationer, hver med deres karakteristika:

Nordlige Kalkalper
Centralalperne
Sydlige Kalkalper
 
De Nordlige Kalkalper udgør som navnet siger den nordlige del af den store alpine foldning, og bjergene består her i langt overvejende grad af kalk. De Nordlige Kalkalper omfatter alle bjerge i Vorarlberg samt bjergene nord for Paznauntal, Inntal, Salzachtal og Ennstal op mod grænsen til Tyskland, og de mest kendte bjergmassiver i dette område er Verwall, Lechtaler Alpen, Karwendel, Kaisergebirge og Dachstein. Kalkbjergene her danner markante grater og stejle klippevægge, men idet bjergene for det meste er under 3000m er det alligevel forholdsvis lettilgængelige bjerge.
 
Centralalperne udgøres af de store massiver i det centrale Østrig med de højeste bjerge, idet bjergene her i overvejende grad består af gnejs med indslag af granit og skifer. Centralalperne opfatter bjergene syd for den ovennævnte line og ned til den italienske grænse, dog med undtagelse af de fleste bjerge i Osttirol og Kärnten samt bjergene syd for Murtal. Især i Tirol og Salzburgerland finder man mange bjerge over 3000m, og Grossglockner i Hohe Tauern er med 3797m Østrigs højeste bjerg. De mest kendte massiver i Centralalperne er Silvretta, Ötztaler, Stubaier og Zillertaler Alpen samt Hohe og Niedere Tauern.
 
   

De Sydlige Kalkalper er i denne sammenhæng det mindste af Østrigs tre overordnede bjergområder, og er dannet hvor Centralalperne falder af mod Slovenien og Friuli i Italien. Ligesom de Nordlige Kalkalper består også disse bjerge af kalk, som især i de vestlige egne kan få dolomitagtig karakter med høje og enkeltstående massiver. De mest spændende områder her er Gailtaler Alpen, også kaldet Lienzer Dolomiten, samt Karawankerne i grænseområdet mod Slovenien.




Interne links:

Bjergbestigning i Tirol
Rutebeskrivelser
Egne bestigninger i Østrig
Eksterne links:

Østrigs turistrepræsentation
Österreichischer Alpenverein
3000'ere i Østrig
Dansk Bjergklub