Navigation:    
Start  >  Blog 
> 11. november 2010
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Rapport fra UIAA Medical Commission Torsdag, 11.11.10

Næste kommission i rækken var Medical Commission (MedCom), fremlagt af kommissionens præsident Buddha Basnyat. I det forgangne år havde der været afviklet to møder i kommissionen, dels i Kathmandu, Nepal og dels i Arequipa, Peru. Situationen i basecampene under Aconcagua i Argentina er endnu ikke afklaret, tværtimod ser det ud til at den er ved at udvikle sig til det groteske. Der har efterhånden været utallige rapporter og klager fra bjergbestigere, der er blevet afvist i Aconcaguas basecamps, da de blev vurderet til ikke at være fit til bestigningen. MedCom har gentagne gange skrevet både til de lokale parkmyndigheder og de nationalt ansvarlige, men uden at have fået svar. Derimod er der stigende tvivl om, at de målemetoder der anvendes i basecamps under bjerget overhovedet skulle være i stand til at give en brugbar vurdering, og at der ikke er nogen form for sammenhæng mellem disse målemetoder og bestigernes performance på bjerget, hvorfor mange afvisninger derfor vil være rent arbitrære. Tilmed har man ikke kunnet afvise forlydender om, at det firma som står for screeningen, blev valgt fordi de havde givet det billigste tilbud, uden at man på nogen måde havde vurderet deres erfaring inden for feltet. Det overvejes nu at sende MedComs korresponderende medlem i Argentina til Mendoza for at afklare situationen.
Som følge af Calvi Working Groups tidligere beslutning om at projektstyre aktiviteter i kommissionerne har MedCom gennemgået hele sin portefølje af igangværende aktiviteter. 18 retningslinier er nu blevet revideret og afsluttet og kan findes på UIAAs hjemmeside, fem retningslinier er stadig under bearbejdning, og to guidelines har man valgt at droppe, hvilket berører projekterne om Mountain Medicine Education og et projekt om retningslinier for anbefalet BMI. Man havde overvejet retningslinier om doping i bjergene, men havde så besluttet at angribe sagen fra en anden vinkel og tage emnet med under kommende retningslinier for hjerteproblemer. Den så omdiskuterede helikopterlanding på toppen af Mount Everest i 2005 har i dag fået en mere positiv vinkel, da der i Nepal er anskaffet en Eurocopter Ecureuil/AStar AS 350 B3 model, der blandt andet har udført redninger på Makalu. Hertil arbejder man på at forsøge sig med longline redninger, hvilket kan flytte redning ved helikopter op i et helt andet niveau.
Sidst, men ikke mindst, ville Buddha gøre reklame for kommissionens håndbog Medex om rejser, færdsel og klatring i stor højde. Denne håndbog er skrevet så alle skulle kunne forstå budskaberne, og findes for nuværende på otte sprog, heriblandt på Nepali, hvilket har vist sig at være en rigtig god idé for de mange nepalesere, der ikke forstår engelsk. Desværre findes håndbogen endnu ikke på spansk, men der arbejdes på sagen. Håndbogen tager ikke bare fat i højdesyge, men også emner som underkøling, forfrysninger og diarré
UIAA Travel_at_high_altitude_2009(0).pdf Link ikke længere aktivt!

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.