Navigation:    
Start  >  Blog 
> 15. november 2010
 
Foregående    Index    Dette tema 

  Rapport fra UIAA Mountain Protection Commission Mandag, 15.11.10

Nu var turen kommet til Mountain Protection Commission (MPC), hvis rapport blev fremlagt af Linda McMillan. Kommissionens mission er at samle videnskab, sport og turisme for at forbedre beskyttelsen af bjerge overalt på kloden, og har gennem de seneste to år forsøgt at sikre dette formål gennem sit UIAA Mountain Protection Label. Dette label var tidligere foreslået nedlagt som del af oprydningen i kommissionernes mange løbende projekter, men man lavde alligevel besluttet at køre dette projekt videre.
Som led i arbejde med at udbrede kendskabet til dette label afholdt kommissionsmedlem Ang Tshering Sherpa i foråret 2010 en ekspedition til Everest, hvor man demonstrerede forskellige metoder til at gennemføre ekspeditioner med minimal indflydelse på miljøet. På ekspeditionen blev der eksempelvis anvendt soldrevne kogere, miljøvenlige principper og ideer for affald samt veludviklede og miljøvenlige toiletforhold. Under ekspeditionen var man samtidig i stand til at fjerne 4.803 kilo affald fra Everest massivet - egentlig imponerende at der fortsat kan ligge affald i så store mængder der! Som afslutning på ekspeditionen gennemførte man i samarbejde med lokale og skolebørn et genplantningsprojekt, hvor der blev plantet mere end 800 nye træer omkring Lakhuri Bhanjyang. Sideløbende hermed blev der også afholdt forskellige aktiviteter i Kathmandu, dels fejrede man 50-året for Dhaulagiris førstebestigning, og den 29. maj blev den internationale Everest-dag markeret med en procession gennem Kathmandus gader, med deltagelse af mange nationale og internationale Everestbestigere. Som en interessant sidebemærkning afholdt man i juni et 'GLOF'-løb, hvor 112 løbere nedenfor Imja Tsho deltog i et løb langs med de stier, der vil blive ramt, hvis denne gletschersø bryder fri af sin isdæmning.
Der har dog også været aktiviteter udenfor Nepal, og i juli blev der afholdt en todages konference i Colorado for at belyse mulige løsninger på menneskeligt affald i højbjergene, en konference med deltagelse af repræsentanter fra en lang række indflydelsesrige organisationer fra både myndigheder i USA og ngo'er inden- og udenfor USA, heriblandt UIAAs præsident Mike Mortimer. Herudover har kommissionens medlemmer deltaget i en række øvrige konferencer i Italien, Skotland og Yosemite, ligesom kommissionsmedlem Rodney Garrard har udgivet tre faglige publikationer til forståelse af dynamikken omkring Everest og tilsvarende landskaber i Himalaya.

Eksterne links på denne side overvåges ikke og garanteres derfor kun på uploadtidspunktet.
Informationer om ændringer samt kommentarer i øvrigt modtages gerne på blog@viaalpina.dk.