Navigation:    
Start  >  Info  >  Østrig  >  Tirol  > Pitztal
 
 Uploaded 30-04-07  


Pitztal

Oversigt:

Generelt om Pitztal

Hvordan kommer man til Pitztal?

Hvad kan man foretage sig i Pitztal?

Hvor slår man sig ned i Pitztal?


  Generelt om Pitztal

Set fra et turistisk synspunkt er Ötztaler Alpen nok mest kendt af alpine skiløbere, og her er det især hoveddalen Ötztal der trækker med det store skicenter omkring Sölden. Som nabodal til Ötztal har Pitztal derfor længe haft rollen som den lidt oversete lillebror, men især indenfor de seneste fem år har man foretaget en udbygning af gletscherne i bunden af dalen, hvilket adskillige gange har bragt developerne i konfrontation med miljømyndighederne. Herudover er Pitztal et rigtig godt område til bjergvandring og klassisk bjergbestigning, der mest besøges af lokale samt turister fra andre tysktalende lande.

Pitztal er en ca. 40 km lang sidedal til Inndalen, og ligger indeklemt mellem Kaunergrat mod vest og Geigenkamm i øst. Kun nede i den sydligste ende af dalen findes der udbredte gletscherområder på bjergene, og i øvrigt er dalen landskabsmæssigt relativ ensartet. Pitztal munder ud i Inndalen nær byen Imst, og efter at have kravlet op over den store niveauforskel mellem de to dale når man frem til Arzl, der er indgangsportalen til Pitztal. Bag Arzl udmunder den lille Pillertal, der adskiller Venet-massivet fra resten af Kaunergrat, og bevæger man sig dybere ind i Pitztal kommer de små byer som perler på en snor: Wenns, Jerzens, St.Leonhard, Planggeross og Mandarfen. Helt i bunden ligger Mittelberg, som er dalstationen for bjergbanen mod skiområdet ved Mittelbergferner. Bag Mittelberg fortsætter en grusvej op i Taschachtal, men denne vej er kun åben for lokale. Alle byerne i Pitztal er forholdsvis små, med St.Leonhard som den forvaltningsmæssige hovedby. Tilbage til oversigt  Hvordan kommer man til Pitztal?

Pitztal nås med tog fra Innsbruck, Tirols hovedstad, på den internationale linie mellem Kufstein og Brennerpasset. Mellem Innsbruck og Feldkirch kører intercitytog gennem Arlbergtunnelen med stop i Imst, og Feldkirch giver i øvrigt også adgang til forbindelser fra vest og fra Schweiz. Fra Imst kører bus flere gange dagligt op gennem Pitztal, og bussen kører hele vejen til Mittelberg. Trods det udbyggede netværk af højhastighedstog er det endnu ikke muligt at nå med tog fra København længere end til Imst på en dag, hvorfor det vil være nødvendigt at tage nattog gennem Tyskland hvis man ønsker at nå helt frem til Pitztal i én omgang.

Med bil køres lettest over München og Garmisch-Partenkirchen, hvorefter man ved Ehrwald kører ind i Østrig. Over Nassereith kommer man direkte til Imst, hvor man i byens sydlige udkant finder vejskilte der viser vejen videre frem til Arzl og Pitztal. Afstand fra København ca. 1100 km.

Med fly er det enklest at flyve til Wien, hvorfra man tager indenrigsfly til Innsbruck, idet der kun findes få internationale forbindelser direkte til Innsbruck. Fra Innsbruck fortsætter man med tog til Imst og tager her bussen mod Arzl og Pitztal. Tilbage til oversigt  Hvad kan man foretage sig i Pitztal?

Vandring: Pitztal er et eldorado for bjergvandring, og i Pitztal har man for længe siden fundet ud af at tilbyde mere end bare lokale vandreture. Omkring en halv snes bjerghytter ligger spredt i bjergene omkring Pitztal, og herudover findes der adskillige private restauranter og hytter i terrænet. Således vil der for snart sagt ethvert udgangspunkt være en hytte eller en restaurant der kræver et par timers hyggelig vandring inden man kan sætte sig til bords. Omend de fleste vandrere vælger at besøge forskellige lokaliteter med baggrund i et fast kvarter i dalen er der også rigtig gode muligheder for at vandre adskillige dage i træk uden at skulle ned i dalen. På østsiden af dalen fører Forchheimer Weg fra Roppen i Inntal på langs over det meste af Geigenkamm, vekslende mellem Pitztaler og Ötztaler siden frem til Rüsselsheimer Hütte. Og på den modsatte dalside fører Fuldaer Hühenweg fra Taschachhaus til Riffelsee, hvorfra Cottbuser Höhenweg fortsætter frem til Kaunergrat Hütte. Her er der mulighed for at fortsætte vandringen over Madatschjoch til Dr.Angerer Höhenweg og Kaunertal.

Bjergbestigning: Hvad bjergbestigning angår er Pitztal ganske arketypisk for bjergbestigning i Østalperne. En række forholdsvis ukomplicerede vandrestier giver let adgang til mange bjerge, og grænsen mellem bjergvandring og bjergbestigning kan være temmelig flydende. Nogle af de mest bestegne bjerge i Pitztal finder man på Geigenkamm, hvor Forchheimer Weg og Mainzer Höhenweg giver ukompliceret adgang til flere bjerge. Hohe Geige (3395m) er som det højeste bjerg på Geigenkamm naturligvis et af de mest bestegne bjerge. På modsatte side af dalen står Wazespitze (3533m) som måske det mest imposante bjerg overhovedet i Pitztal, og allerede på afstand kan man fornemme at dette bjerg kræver noget af sin bestiger. Endelig er der en lang række interessante bjerge i den sydligste del af dalen, som takket være de (endnu) udbredte gletscherområder giver spændende ture i sne/is og kombineret terræn. Omend udbygningen af skiområdet omkring Mittelbergferner har indskrænket oplevelsen af store alpine vidder noget. Mest interessant af disse snebjerge er uden tvivl Wildspitze, som med 3772m er Tirols højeste bjerg. Det skal dog også nævnes at den globale opvarmning er hård ved bjergene i Pitztal, og man må regne med både hastigt svindende gletschere og forøget risiko for stenslag på grund af den vigende permafrost. Mere...  Hvor slår man sig ned i Pitztal?

Der findes ikke noget egentlig turistmæssigt knudepunkt i Pitztal, og overnatningsmulighederne er spredt ud over dalen. Dette skyldes at en stor del af turismen udspiller sig i vintersæsonen, og den gratis skibus gennem dalen mindsker behovet for overnatning i umiddelbar tilknytning til lifterne. I alle de nedenfor nævnte bysamfund findes der hoteller eller pensionater, og campister kan udnytte den nye campingplads, der i 2002 er blevet etableret i Jerzens. Endelig findes der i terrænet en halv snes bjerghytte der drives af Deutscher eller Österreichischer Alpenverein (DAV eller ÖAV) samt enkelte private bjerghytter. Vælg en by fra kortet herunder for nærmere information. Tilbage til oversigt

Stationer i Pitztal
Arzl
Wenns
Jerzens
St.Leonhard
Planggeross
Mandarfen
MittelbergInterne links:

Stationer i Pitztal (se ovenfor)
Bjergbestigning i Pitztal
Bjerghytter
Hytteindex
Eksterne links:

Turistinformation Pitztal
Østrigs turistrepræsentation
ÖBB - Rejseplan Østrig
Postbus - Rejseplan Tirol