Navigation: Quicklink   
Start  >  Info  >  Schweiz  >  Wallis  > Saastal
 
 Opdateret 18-03-04  
Mattmark


Val d'Anniviers Turtmanntal Mattertal Saastal Wallis Saastal

Oversigt:

Generelt om Saastal

Hvordan kommer man til Saastal?

Hvad kan man foretage sig i Saastal?

Hvor slår man sig ned i Saastal?


  Generelt om Saastal

Saastal er en lidt overset dal, som står i skyggen af dens kraftigt promoverede storebror Mattertal i vest. Men det er slet ikke til nogen ulempe, da tingene foregår en smule mere fredsommeligt i Saastal, og dem som kommer til Saas finder hurtigt ud af, at dalen har masser at byde på. I Saastal finder man et udvalg af bjerge, som i Schweiz kun overgås af Mattertal. Ikke mindre end ti 4000m høje bjerge grænser direkte til Saastal, og i den sydlige ende af dalen findes en række mindre og ganske interessante bjerge. I den sydlige ende finder man også mange muligheder for bjergvandring i mere ensomme egne, og den nyindrettede lange vandrerute rundt om Monte Rosa passerer gennem Saastal over flere etaper.

Saastal er en sidedal til Mattertal, og kører man fra Visp op gennem Mattertal er man tilbøjelig til at overse Saastal, som her præsenterer sig som en snæver dal med enkelte gårde som klynger sig til de stejle bjergsider. Men forlader man Mattertal ved Stalden og kører op ad den snoede vej udvider dalen sig efterhånden, og efter 12 km når man frem til dalens første by Saas Balen. Fire km senere følger Saas Grund, som er dalens trafikale knudepunkt. Her delen vejen sig, og hovedvejen stiger op over bjergsiden til højre mod Saas Fee. Her er det dog ikke tilladt at køre ind med sin bil, og man bliver venligt, men bestemt, henvist til det store parkeringshus ved indkørslen til byen. Nede i dalen fortsætter en mindre vej yderligere fire km til Saas Almagell, som er den sidste by i dalen. På grund af generel lavinefare om vinteren er der herefter kun enkelte hytter, men om sommeren kan man benytte vejen helt op til dæmningen ved Mattmark. Tilbage til oversigt  Hvordan kommer man til Saastal?

Saastal nås med tog over Basel/Bern og gennem Lötschbergtunnelen til Brig, hvorfra der via Visp og Stalden kører bus i timedrift op gennem Saastal til Saas Fee. Ofte kører også en ekspresbus, som kun holder i Visp, Stalden, Saas Grund og Saas Fee. I Saas Grund er der omstigning til en lokalbus som kører til Saas Almagell og om sommeren videre op til Mattmark. Trods det udbyggede netværk af højhastighedstog er det endnu ikke muligt at nå med tog fra København til Saas på en dag, hvorfor det vil være nødvendigt at tage nattog gennem Tyskland.

Med bil køres fra Bern ad motorvejen i retning mod Lausanne, og ved Vevey drejes fra mod Simplon. Motorvejen går over i landevej ved Sierre, og kort før Visp fører en omfartsvej gennem bjerget mod Zermatt og Saastal. I rundkørslen efter Stalden fortsætter man ligeud og kommer derved ind i Saastal. Afstand fra København ca. 1450 km. Alternativt kan man fra Bern køre mod Interlaken og i Spiez dreje fra ad landevejen mod Kandersteg, hvorfra der er biltog i pendulfart gennem Lötschberg til Goppenstein. Herfra fører landevejen ned mod Gampel, hvor man møder den førnævnte rute ca. 10 km før Visp. Denne rute er henved 110 km kortere og fører gennem en meget flot dal på vej op mod Kandersteg. Hvis der ikke er for megen kø ved biltoget er denne rute også hurtigere end motorvejen.

Med fly er det enklest at flyve til Genève og herfra tage toget over Lausanne til Visp eller Brig, hvor man skifter til bussen mod Saastal. Tilbage til oversigt  Hvad kan man foretage sig i Saastal?

Vandring: Den nyoprettede lange vandrerute rundt om Monte Rosa har en større del af sit forløb gennem Saastal. Set fra Saas Fee går ruten sydover ad den gamle landevej til Saas Almagell, og videre herfra op gennem dalen til Mattmark og over Monte Moro-Passet til Macugnaga i Italien. Nordover fortsætter ruten ad en højdesti mod Grächen og videre ind i Mattertal. Denne rute kan selvfølgelig også vandres i bidder som dagsture. På den modsatte dalside fører en anden behagelig dagtur ad højdestien mellem Kreuzboden ovenfor Saas Grund og Hotel Almagelleralp i Almagellertal, som evt. kan forlænges til Furggstalden ovenfor Saas Almagell. For den mere eventyrsøgende kan man fra Mattmark vandre op gennem den øde Ofental, og over Passo di Cingino liste over grænsen til Italien. På den anden side fører en gammel smuglersti, delvist indhugget i klippen gennem Jazzihorns stejle E-flanke, ned til Antronapass hvor man vender tilbage til Schweiz. Gennem den stenede og dystre Furggtälli kommer man ned til Furggstalden og Saas Almagell. Endelig må man som vandrer ikke overse den lille, fine Kapellenweg, som siden 1709 har ført forbi 15 små kapeller på vej op fra Saas Grund til Saas Fee.

Bjergbestigning: Saastal er et eldorado for lettere topbestigninger og har ikke mindre end en halv snes bjerge over 4000m som kan bestiges fra Saastal. Et af de mest taknemmelige er Allalinhorn (4027m), som i dag kan bestiges som en halvdagstur fra bjergbanestationen på Mittelallalin. Et andet eftertragtet bjerg er Weissmies (4023m) som med sin sneklædte flanke direkte mod Saastal måske er dalens smukkeste bjerg. De højeste bjerge i Saastal er Täschhorn (4490m) og Dom (4505m), men disse er dog kun vanskeligt tilgængelige fra denne side. I den sydlige del af dalen finder man mindre, men også ganske interessante toppe, heriblandt Joderhorn (3036m), som man bør bestige ved solopgang, da man herfra har den bedste udsigt til Alpernes højeste bjergside: den 2 km høje østvæg på Monte Rosa. Mere...

Bjergløb: Selv om det i store dele af Schweiz er en udbredt folkesport at deltage i bjergløb er der endnu ikke etableret et sådant i Saas som har gjort sig gældende på landsplan, og man er derfor tvunget til, selv at finde en velegnet rute. Jeg har ikke selv løbet bjergløb i Saastal, men kunne forestille mig at ruten Saas Grund-Trift-Almagelleralp-Almagell kunne være en velegnet bud. Uden de større højdeforskelle vil også være turen rundt om den opdæmmede sø i Mattmark, og nede i dalen finder man også en rigtig god rute som forbinder de tre centrale byer, nemlig Kapellenweg fra Grund til Fee, den gamle landevej gennem skoven fra Fee til Almagell, og herfra langs floden tilbage til Kapellenweg. Denne hyggelige rundtur er ca. 8 km. Tilbage til oversigt  Hvor slår man sig ned i Saastal?

De fire byer i den øvre del af Saas kan alle bruges som overnatningsplads og basis for bjergture; mest velegnet på grund af den centrale beliggenhed er nok Saas Grund. Endvidere er Mattmark udgangspunkt for ture i den sydligste del af dalen, men der er her ingen muligheder for at få tag over hovedet for natten. Oppe i terrænet finder man seks hytter der drives af Schweizer AlpenClub (SAC) samt et tilsvarende antal private bjerghoteller. Vælg en by fra kortet herunder for nærmere information. Tilbage til oversigt

Saas Balen Saas Grund Saas Fee Saas Almagell Mattmark Saastal Stationer i Saastal
Saas Balen
Saas Grund
Saas Fee
Saas Almagell
MattmarkInterne links:

Stationer i Saastal (se ovenfor)
Bjergbestigning i Saastal
Bjerghytter
Hytteindex
Eksterne links:

Turistinformation Saastal
Turistinformation Wallis
SBB - Rejseplan Saastal
Ueli Raz's Wallis-side
Kreuzboden webcam