Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Sabalan Kouh
 
 Uploaded 31-08-04  
Roccia Nera

Sabalan Kouh    4821m

Sabalan Kouh set fra gratryggen ovenfor Alvarez pisteski.

Sabalan Kouh set fra gratryggen ovenfor Alvarez pisteski (SE).

Sabalan Kouh er det trediehøjeste bjerg i Iran og udgør faktisk et helt massiv for sig selv, beliggende midt imellem Alborz og Kaukasus bjergkæderne og ikke så langt fra grænsen til Azerbaijan. Sabalan Kouh er en dobbelttop med højeste punkt i NE-toppen. SW-toppen er nogle hundrede meter lavere og ser umiddelbart vanskeligere ud.

Førstebesteget: ukendt
Kort: ukendt
Fører: ej tilgængelig

A) E-graten fra Sara'eyn via Alvarez pisteski. 2 dage, WS, ca.1800hm.
  E-graten er den rute der benyttes mest, og i sensommeren vil den som oftest være snefri. Der er flere måder at komme til starten af ruten på, og dette forslag er den jeg benyttede under mit besøg i området i 2004.
  Fra Sara'eyn, 1700m, med taxa eller almindelig bil ca. 20 km kørsel gennem Alvarez til Alvarez pisteski, 3100m. Herfra vandrer man ad grusvejen mod NE og når op i et pas i den lange bjergryg overfor skiområdet, 3320m. Fra passet stiger man uden sti mod N ned i den næste dal indtil man når grusvejen der fører op gennem denne dal, ca. 3200m, 2 timer. Man følger denne grusvej op i gradvist mere stenet terræn i retning af Sabalan Kouh. Vejen drejer op til højre i et pas mellem Sabalan Kouh og en unavngiven top SE for Sabalan Kouh, og dette pas er udgangspunkt for bestigningen, ca. 3500m, 2 timer. Mod øst, i nærheden af passet findes det såkaldte Hosseini Shelter der kan tjene til overnatning, den præcise lokation er dog ikke kendt.
  Fra passet stiger man først mod NW op over en flanke med grov blokmark. Flanken smalner gradvist ind og bliver til en grat, som man følger mod højeste punkt. Karakteren af graten er mig ikke bekendt, og oplysningerne herom er indhentet fra trediemand. Antageligt 5-6 timer i opstigning, 3 timer i nedstigning.

B) E-graten fra Sara'eyn via Vali Darreh. 1½ dag, WS, ca.1300hm.
  Har man mulighed for at skaffe kørsel med jeep er denne adgangsvej et udmærket alternativ, der kan forkorte turen med en dags tid.
  Fra Sara'eyn, 1700m, kører man med jeep som ovenfor til Alvarez og herfra mod NE til Vali Darreh, 1900m, hertil også med almindelig bil. Fra Vali Darreh fører en grusvej mod NW og direkte i retning af Sabalan Kouh. Man kører op ad denne grusvej og når rute A) i ca. 3200 meters højde. Er der ikke for meget sne er det muligt at køre helt op i passet, ca. 3500m, hvorfra Sabalan Kouh kan bestiges som dagstur som ovenfor beskrevet.

C) E-graten fra Meshgin Shahr. 2-3 dage, WS, ca.1300hm.
  Det er også muligt at nå Sabalan Kouh fra nord, i dette tilfælde vælger man den lille by Meshgin Shahr som udgangspunkt. Denne adgangsvej har jeg dog kun hørt om og ikke selv set.
  Fra Meshgin Shahr, 1400m kører man med bil en bid vej i retning mod Ardabil og drejer herefter mod højre i retning af Sabalan Kouh. Denne vej fører ind til bjerget og når efter ca. 25 km kørsel op i ovennævnte pas for foden af E-graten, ca. 3500m, som man også når ad ovennævnte ruter. Det er dog uvist hvor langt op ad denne vej man kan køre i almindelig bil, ligesom det er tvivlsomt om vejen er farbar hele vejen op til passet. Fra passet kan Sabalan Kouh bestiges som dagstur som ovenfor beskrevet.

Sabalan Kouh set fra gratryggen ovenfor Alvarez pisteski.

Interne links:

Bjergbestigning i Iran
Bjergbestigning i Sabalan massivet
Eksterne links:

Officiel iransk side om bjergbestigning i Iran