Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Iran  > Sabalan
 
 Uploaded 30-08-04  
Sabalan Kouh - et af Irans mest karakterfulde bjerge

Bjergbestigning i Sabalan massivet

Sabalan massivet er et helt lille bjergområde for sig, beliggende i det nordvestlige hjørne af Iran nær grænsen til Azerbaijan. Sabalan er en gammel vulkan der er skudt op i trekantsområdet mellem Zagros, Alborz og Kaukasus bjergene, men alligevel hører massivet ikke ind under nogle af disse bjerge. Det højeste bjerg i massivet er det 4821 meter høje Sabalan Kouh, der samtidig er Irans trediehøjeste bjerg. Officielt findes der fire små gletschere på Sabalan Kouhs bjergsider, men der er snarere tale om firn og evig sne uden nævneværdig spaltedannelse. For det meste er massivets bjerge let tilgængelige.

Sabalan Kouh - højeste bjerg i Sabalan massivet Sabalan Kouh - højeste bjerg i Sabalan massivet.

Udgangspunkt for Sabalan massivet vil normalt være Ardabil, der har flere daglige flyvninger til og fra Teheran. Ardabil er også med en motorvej forbundet med den noget større by Tabriz længere mod vest, hvorfor denne by også kan bruges som udgangspunkt. Dernæst må man overveje om man ønsker at lave tilgang til bjergene fra nord eller fra syd. Det kan som regel betale sig at at vælge den sydlige tilgang, i hvilket tilfælde man vil vælge Sara'eyn som udgangspunkt. Denne by ligger i ca. 1700m højde og har både hoteller og indkøbsfaciliteter samt mulighed for at skaffe taxa eller anden befordring ind i massivet. Vælger man i stedet at nå bjergene nordfra er Meshgin Shahr i ca. 1400m højde det bedste udgangspunkt, idet man her ligeledes kan finde de nødvendige faciliteter forud for en bjergtur.
Det er ikke nemt at fremfinde information om rutebeskrivelser, endsige navnene på bjergene i området, måske lige bortset fra Sabalan Kouh selv. Jeg har her beskrevet tre bjerge, som jeg ved egen research har skaffet information om.


Sabalan Kouh 4821m Ukendt top (Sabalan) 3805m Ukendt top (Alvarez) 3515m Sabalan massivet
Rutebeskrivelser i Sabalan massivet: Sabalan Kouh 4821m - massivets højeste top med en vid udsigt til alle sider.

Ukendt top (Sabalan) 3805m - en temmelig overset men ganske nydelig top, som både kan bestiges for sin egen skyld og som optakt til Sabalan Kouh.

Ukendt top (Alvarez) 3515m - et langstrakt og let tilgængeligt højdedrag med et interessant overblik over den sydøstlige del af Sabalan massivet.
Interne links:

Bjergbestigning i Iran
Rutebeskrivelser
Egne bestigninger
Eksterne links:

Officiel iransk side om bjergbestigning i Iran
Dansk Bjergklub