Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  USA  > California
 
 Uploaded 10-09-08  

Bjergbestigning i California

Af de mange stater i USA er California måske den stat som byder på de fleste muligheder inden for bjergbestigning, klatring, skiløb og andre former for bjergaktiviteter. Med to bjergkæder i staten, Coastal Range og Sierra Nevada, samt klippemassiverne ud mod Nevadas ørken er mulighederne uhyre mangfoldige. De mest kendte bjerge finder vi i Sierra Nevada, eller den sneklædte bjergkæde, som har fået sit navn fordi man om vinteren og foråret kan se de sneklædte bjerge på lang afstand. Her finder vi blandt andre Mount Whitney, der med 4418m højde er det højeste bjerg i de nedre sammenhængende 48 stater, eller Lower 48 som de oftest kaldes. Umiddelbart øst for Sierra Nevada, og på regnskyggesiden af disse bjerge, går landskabet over mod Nevadas ørkenland, men klippen er stadig fantastisk her, hvilket eksempelvis ses i Yosemite National Park og i Toulomne Meadows, som begge byder på fantastisk klippeklatring.

Om foråret ligger sneen stadig højt i Lassen Volcanic National Park

Ud mod Stillehavet og adskilt fra Sierra Nevada af Sacramento Valley løber den lavtliggende Coastal Range. Disse bjerge er skudt op ved den evige kontineltaldrift, som giver mange jordskælv i dette område. Derfor kan det næppe overraske at klippen her langtfra er så god som man finder den længere østpå, til gengæld har man herfra ofte mange fine udsigter ud over Stillehavet. Bjergene her er dog ofte vanskeligt tilgængelige på grund af den yppige vegetation, og bestigninger her finder kun i begrænset omfang sted.
Jeg har på nuværende tidspunkt kun besteget bjerge i Coastal Range, idet jeg kun har besøgt California i senvinteren eller foråret, hvor der var for meget sne til at det var muligt at komme ind i Sierra Nevada, ligesom passene hertil stadig var lukkede. Så jeg mangler fortsat at besøge disse spændende bjerge.
Interne links:

Egne bestigninger i California
Eksterne links:

U.S. National Park Service
California Transportation