Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  > USA
 
 Uploaded 10-09-08  

Bjergbestigning i USA

USA udgør noget nær en halv verdensdel, og mulighederne for bjergbestigning, eller manglen på samme, kan være lige så forskellig fra stat til stat, som man kan se det i de enkelte lande i Europa. Alligevel er der en vis simpel opbygning af bjergene i USA, idet de fleste bjergkæder løber i nord-sydlig retning.

Coastal Range løber helt ude i vest i staterne Washington, Oregon og California med en række lave bjerge langs kysten, som ganske vist byder på gode udsigter, men som sjældent har så megen udfordring at byde på.

Cascade Mountains og Sierra Nevada er den næste række af bjerge, som har de højeste bjerge i de sammenhængende 48 stater. Den nordlige del af denne bjergkæde i staterne Washington og Oregon har navnet Cascade Mountains og når sin kulmination i det 4392m høje Mount Rainier. Den sydlige del af kæden i staten California kaldes Sierra Nevada og når i nærheden af Fresno det højeste punkt i de sammenhængende 48 stater: det 4418m høje Mount Whitney. Lige i overgangen mellem de to kæder skal det 4317m høje Mount Shasta også bemærkes. I California er disse to kæder adskilt fra Coastal Range af Sacramento Valley, hvorimod der i Washington og Oregon ikke er den store adskillelse af kæderne.

   

Herefter følger et stort og regnfattigt højtliggende bækken, hvor der kun er få mindre bjerge, men til gengæld et enormt udvalg af klipper, slugter og andre udfordringer til den habile klippeklatrer. Dette store plateau afløses i øst af de mindre kæder Bitterroot Range på grænsen mellem staterne Idaho og Montana samt Wasatch Range i staten Utah.

Rocky Mountains er utvivlsomt den største af disse mange vestlige kæder, og i manges bevidsthed er det også det generiske navn på alle kæderne under et. Bjergkæden strækker sig gennem staterne Montana, Wyoming, Colorado og New Mexico og har ganske vist ikke det højeste punkt i de sydlige 48 stater men har til gengæld især i Colorado den største koncentration af høje bjerge, med langt over hundrede bjerge på over 4000 meters højde. De fleste af disse bjerge er teknisk set ikke vanskelige, da bestigningsruterne ret beset er lette men til gengæld kan være ganske lange, af indtil flere dages varighed.

Efter prærien med de vidtstrakte landbrugsområder, som dækker halvdelen af USA, følger til sidst Appalacherne som er en gammel og slidt bjergkæde, der kun enkelte steder lige når over 2000 meters højde, og som derfor kun har begrænset interesse for bjergbestigere. Denne bjergkæde strækker sig ud over staterne Maine, New Hampshire, Vermont, New York, Pennsylvania, Maryland, West Virginia, Virginia og North Carolina, så selv om bjergene ikke i sig selv er så udfordrende bliver de ofte besøgt, ganske simpelt fordi de er de eneste bjerge i nærheden af østkystens mange storbyer.

   

USAs højeste bjerge ligger dog i Alaska, hvor Denali med sine 6193m tilmed er Nordamerikas højeste bjerg. Alaska har sin egen samling af bjergkæder, hvor Alaskakæden i syd nærmest er en sammensmeltning af alle de kæder der løber op gennem det vestlige Nordamerika, mens Brookskæden i nord op mod Ishavet er en bjergkæde helt for sig selv. Ganske vist er højeste bjerg her kun 2816m i Mount Michelson, men med hundreder af km til nærmeste vej kan man være sikker på at få en udfordring her.

Endelig tilbyder den isolerede øgruppe Hawaii i Stillehavet sin helt egen form for bjergbestigning, idet øerne med tiden er skudt op af havet og derfor alle består af mere eller mindre aktive vulkaner. Højeste bjerg her, det 4206m høje Mauna Kea, kan i sin højde næsten måle sig med bjergene på fastlandet, tilmed rejser Mauna Kea sig direkte fra et fem km højt ocean, og er derfor faktisk klodens højeste bjerg.

At gå nærmere i detaljer med de mange muligheder for bjergbestigning der findes i USA vil dog føre alt for vidt her på denne side, så jeg vil derfor kun lægge informationer ud om de enkelte stater i det omfang jeg har besøgt dem.




Interne links:

Bjergbestigning i California
Bjergbestigning i Colorado
Bjergbestigning i Texas
Rutebeskrivelser
Egne bestigninger i USA
Eksterne links:

U.S. National Park Service