Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  USA  > Colorado
 
 Uploaded 10-09-08  

Bjergbestigning i Colorado

Selv om Colorado hverken har det højeste bjerg i USA generelt eller i de nedre sammenhængende stater, kan man med god samvittighed betegne Colorado som den højeste stat i USA, for ingen andre steder findes der en stat der rummer så mange høje bjerge som Colorado. Officielt findes der 55 bjerge i Colorado med en højde af over 14.000 ft. (4267m), men ihukommende at der i USA er en udbredt opfattelse af, at en top skal være 300 ft. (91m) over nærmeste sadelhøjde vil der med europæiske briller være langt over hundrede 4000m-toppe, altså væsentligt flere end man finder i Alperne. Alle disse bjerge finder man i den vestlige del af Colorado, hvorfra terrænet falder stejlt til landbrugsområderne i den østlige del af staten.

Udsigt over Front Range fra Pikes Peak

Vi taler her naturligvis om Rocky Mountains, der som en bred front danner Continental Divide fra nord til syd gennem staten. For en overskueligheds skyld er det forsøgt at dele disse mange bjerge op i seks grupper: Længst i øst finder vi Front Range, der rummer seks af disse 14'ere og som en mur danner overgangen fra det flade landbrugsland til de høje bjerge. Idet disse bjerge alle ligger i nærheden af de befolkede områder nær Rocky Mountains' østfod er disse bjerge let tilgængelige og de mest besøgte i Colorado. Længere mod vest kommer vi til de sammenhængende Tenmile og Mosquito Ranges med fem 14'ere, der er en række lettilgængelige bjerge, og som er velkendt for besøgende i Breckenridge. Sawatch Range er vel Colorados vigtigste bjergområde, der med femten 14'ere har flere 14'ere end nogen anden kæde i Colorado, eller nogen anden stat i USA, med undtagelse af Alaska. Sawatch har også Colorados højeste bjerg Mount Elbert med 14.433 ft. (4399m), og udgangspunktet for disse bjerge vil ofte være Leadville. Længere vestpå følger Elk Range, der er karakteristisk ved at have heftigt snefald om vinteren, hvilket de nyder godt af i skisportssteder som Aspen. Syv af Colorados højeste bjerge ligger her, og bjergene er i sig selv ikke teknisk svære, men de gamle sedimentklipper kan være noget af en udfordring. Alle byder de på lange tilgange, hvilket gør en bestigning i Elk Range til noget særligt. I den sydlige del af staten finder vi den smalle, men lange Sangre de Christo Range, som Colorado må dele med New Mexico. Denne kæde indeholder ti bjerge over 14.000 ft. og er nogle af Colorados vanskeligste toppe, idet klippen mestendels består af konglomerat med tvivlsom soliditet. Udgangspunkt for disse bjerge vil typisk være Walsenburg eller Alamosa. Endelig finder vi i sydvest San Juan Range, som med sine tretten 14'ere tilbyder måske den flotteste bjergbestigning man kan lave i Colorado. Bjergene er spredt over et enormt, tyndtbefolket område, der kræver indtil flere dags tilgang, og alle byder de på forskellige bjergmæssige udfordringer. Modsat mange andre bjerge i Colorado går man ikke 'bare' lige op på en top i San Juan Range!

Tenmile Range har bjerge så langt øjet rækker,
her Peak 9 og 8


Colorado er dog ikke bare bjerge over 14.000 ft., selv om det er de mest kendte. Netop derfor bliver disse bjerge forholdsvis hyppigt besteget, og to af dem (Mount Evans og Pikes Peak) kan man sågar køre op på toppen af med almindelig bil. Store dele af vestlige Colorado udgøres af et højplateau i op til 3000m højde, og herfra kan talløse bjerge omkring 4000m bestiges. Faktisk kan der ofte være en fordel i at bestige netop disse lavere bjerge, hvis man finder de berømte 14'ere lidt for overrendte. På en 13'er kan man være rimelig sikker på at få toppen for sig selv, og måske endda selv skulle finde vej uden tiltrampede stier.
De fleste bjerge jeg har besteget i Colorado har været bjerge i Tenmile Range, men også en enkelt top i Front Range har jeg besteget flere gange, den ene gang sågar under et marathon-bjergløb.




Interne links:

Galleri: Research på Pikes Peak
Galleri: Krystalbjerget
Egne bestigninger i Colorado
Eksterne links:

The Colorado Fourteeners
U.S. National Park Service