Navigation: Quicklink   
Start  >  Info  >  Schweiz  >  Wallis  > Anniviers
 
 Opdateret 12-10-04  
Klatring på Rothorngrat, Zinalrothorn


Val d'Anniviers Turtmanntal Mattertal Saastal Wallis Val d'Anniviers
Val de Moiry - Val de Zinal

Oversigt:

Generelt om Val d'Anniviers

Hvordan kommer man til Val d'Anniviers?

Hvad kan man foretage sig i Val d'Anniviers?

Hvor slår man sig ned i Val d'Anniviers?


  Generelt om Val d'Anniviers

Val d' Anniviers med de øvre sidedale Val de Zinal og Val de Moiry er en af de for danskere mere ukendte dalstrækninger i Wallis, og rejser man op gennem Rhônedalen kan man let komme til at overse den smalle slugt hvor Anniviers udmunder. Upåagtet fra nord og uden pasovergange af betydning mod syd er Anniviers lidt af en tidslomme, der i et vist omfang er forbigået af turismen. Ikke desto mindre kan her finde nogle af de flotteste af Alpernes høje bjerge, og man kan derfor i Anniviers og i særdeleshed i Zinal opleve de store bjerge i deres majestæstiske ensomhed, uden at være skæmmet af forskellige turistfaciliteter. En påfaldende mangel på svævebaner gør afstandene store her i dalen, man samtidig også oplevelserne så meget større. Alligevel er Anniviers let tilgængeligt, takket være nettet af postbusser der kører ud i alle dalsystemets afkroge fra den centrale by Vissoie.

Val d'Anniviers udmunder fra syd ved den lille by Chippis, der i dag nærmere er en forstad til Sierre, men idet dalen udmunder som en snæver slugt er der ikke nogen vej der fører direkte fra Chippis op i Val d'Anniviers. Hovedvejen op i dalen udgår fra Creux de Chippis et par km længere mod øst, samme sted hvor motorvejen op gennem dalen pr. 2004 har sin foreløbige afslutning. En stejl og berømt serpentinvej fører op over bjergsiden til Niouc, hvorfra den i begrænset stigning følger bjergsiden frem til dalens vigtigste by Vissoie, 16km fra Chippis. Her deler hovedvejen sig i tre, idet to stikveje drejer mod højre og venstre til henholdsvis Moiry og Chandolin. Videre op gennem hoveddalen passerer man gennem landsbyerne Mission, Ayer og Mottec inden vejen løber ud i sandet ved Zinal, 12km fra Vissoie. Beliggenheden for enden af vejen har gennem tiderne sikret Zinal fred og ro, og man har her bevaret den gamle bykerne, idet alle nybyggerier er henvist til en placering uden for den centrale byzone.
Drejer man i stedet til højre i Vissoie krydser man først floden til St-Jean på den anden side og kommer herefter til Grimentz, eneste by af betydning i Val de Moiry. Vejen fører dog videre op gennem dalen til dæmningen ved Lac de Moiry, der er et udmærket udgangspunkt for ture i denne dal.
Vælger man i Vissoie i stedet at dreje til venstre når man efter syv serpentiner op til St-Luc, hvorfra vejen fortsætter videre mod nord til Chandolin højt over dalen. St-Luc er faktisk den største by i Anniviers og samtidig den vigtigste skiby takket være et ganske omfattende net af skipister på bjergsiderne op mod Bella Tola.
Endelig skal Vercorin også nævnes, for selv om der ikke er direkte vej mellem Anniviers og Vercorin vil alle ture fra Vercorin gå op over Anniviers' bjerge. Vercorin er den eneste by der ikke nås via hovedvejen op fra Chippis, i stedet kører man op fra Chalais ca. tre km vest for dalens udmunding i Rhônedalen og når herfra Vercorin, der er beliggende højt på hjørnet mellem Anniviers og Rhônedalen. Tilbage til oversigt  Hvordan kommer man til Val d'Anniviers?

Val d'Anniviers nås med tog over Basel/Bern og gennem Lötschbergtunnelen til Brig, hvor man skifter til toget i retning mod Lausanne. Alternativt fra Basel/Bern med toget til Lausanne, hvor man skifter til toget i retning mod Brig. I Sierre skifter man til bussen mod Anniviers der kører til Vissoie, hvorfra lokalbusser skaber forbindelse videre til Zinal, St-Luc/Chandolin og Grimentz/Moiry. Alle busser mødes samtidigt i Vissoie, hvorfor det er ganske let at tage sig fra den ene del af Val d'Anniviers til den anden. Trods det udbyggede netværk af højhastighedstog er det endnu ikke muligt at nå med tog fra København til Val d'Anniviers på en dag, hvorfor det vil være nødvendigt at tage nattog gennem Tyskland. Dette gælder p.t. i begge retninger.

Med bil køres fra Bern ad motorvejen i retning mod Lausanne, og ved Vevey drejes fra mod Simplon. Motorvejen ender i øjeblikket (pr. 2004) i en rundkørsel øst for Sierre. Første vej ud af rundkørslen fører op over bjergsiden, passerer en stribe serpentiner og når frem til Niouc hvor man kører ind i Val d'Anniviers. Afstand fra København ca. 1400 km. Alternativt kan man fra Bern køre mod Interlaken og i Spiez dreje fra ad landevejen mod Kandersteg, hvorfra der er biltog i pendulfart gennem Lötschberg til Goppenstein. Herfra fører landevejen ned mod Gampel, hvor man drejer mod vest i retning mod Sion, og efter ca. 15 km når frem til ovennævnte rundkørsel udenfor Sierre, blot fra den modsatte side. Denne rute er henved 70 km kortere og fører gennem en meget flot dal på vej op mod Kandersteg. Hvis der ikke er for megen kø ved biltoget er denne rute ikke langsommere end motorvejen.

Med fly er det enklest at flyve til Genève og herfra tage toget over Lausanne til Sierre, hvor man skifter til bussen op i Val d'Anniviers. Tilbage til oversigt  Hvad kan man foretage sig i Val d'Anniviers?

Vandring: Val d'Anniviers har et fremragende udvalg af vandrestier, idet man her allerede på et tidligt tidspunkt har indset vigtigheden af at vandrestierne hang sammen, således at at man dermed imødekommer nutidens ønske om at kunne vandre fra et sted til et andet uden at skulle tilbage samme vej. Hele den nedre del af Val d'Anniviers er bundet sammen af at tætmasket net af vandrestier og grusveje, og en god tur vil være at følge Sierre-Zinal ruten fra Chandolin til Zinal, måske endda helt fra Niouc. På den modsatte side findes der flere stier der sammenbinder Vercorin, Grimentz og Moiry, og vælger man en af de højere varianter er der tilmed mulighed for at tage en lille top med, som eksempelvis Sex de Marinda. I den sydlige del af området tjener de fleste stier dog det primære formål at føre til og fra bjerghytterne, men der findes dog en fin sti fra Zinal over Sorebois til Moiry. Ligeledes byder stien fra Zinal til Roc de la Vache på en fremragende udsigt over dalen, og denne vandretur kan med fordel forlænges til Petit Mountet inden det går tilbage til Zinal. Endelig skal det nævnes at den projekterede langdistancevandrerute Tour du Cervin kommer til at passere tværs over Val d'Anniviers i sin vej fra Turtmanntal til Val d'Hérens; ruten vil sandsynligvis passere over Meidpass og Pas de Lona.

Bjergbestigning: Val d'Anniviers har ikke det samme store udvalg af bjerge som i de to kendte nabodale mod øst, Mattertal og Saastal, men til gengæld er de store bjerge man finder i Val d'Anniviers så alle af meget høj kvalitet. Fire bjerge over 4000m grænser direkte til Zinal, og alle kræver de noget af sin bestiger. Det mest populære af disse store bjerge er Zinalrothorn (4221m), der kan nås ad to grater, der begge byder på klippeklatring på god klippe. Der findes dog også lette bjerge i Anniviers, og især omkring Glacier de Moiry findes en række alpine bjerge som forholdsvis let kan nås fra gletscheren. Eksempelvis Pigne de la Lé (3396m), der er den mest besøgte top fra Cabane de Moiry. Cabane du Mountet i bunden af Val de Zinal har uden tvivl det største udvalg af bjergbestigningsmuligheder, beliggende ikke bare som udgangspunkt for Zinalrothorn, Ober Gabelhorn og Dent Blanche, men også en højt beliggende klettergarten af høj kvalitet på Mammouth (3215m) hvor man kan pudse formen af inden de større bjerge. Den mest populære 4000'er er dog uden tvivl Bishorn (4153m) som strengt taget hører til Turtmanntal, men som let kan nås fra Cabane de Tracuit. Egentlige vandrebjerge findes der kun få af i Anniviers, og de fleste finder man i den nordlige del af dalen, det mest kendte er nok Bella Tola (3025m), der samtidig har en glimrende udsigt over Val d'Anniviers og mod Rhônedalen. Mere...

Bjergløb: Der er i Schweiz en lang tradition for at løbe bjergløb, og det mest berømte af alle bjergløb foregår netop i Val d'Anniviers. La course des cinq 4000, oversat: De fem firetusinderes løb, eller blot Sierre-Zinal er navnet, og dette løb har siden 1974 tiltrukket tusindvis af løbere fra fjern og nær. Med start udenfor Sierre passerer ruten gennem Niouc og Chandolin, passerer Hotel Weisshorn og nedenom Pointes de Nava, inden det går stejlt ned til målet i Zinal, en distance på 31,1 km og en samlet opstigning på 2000 højdemeter. Andre løb er længere, højere, stejlere eller har flere deltagere, men de fleste bjergløbere er enige om at Sierre-Zinal er dronningen af dem alle. Løbet finder sted den 2. søndag i august og har ca. 3.000 deltagere, heraf en trediedel som løbere og to trediedele som turister. Løberne fordeler sig i øvrigt med en trediedel wallisere, en trediedel øvrige schweizere og en trediedel udlændinge, hvilket tydeligt viser den internationale popularitet dette løb nyder. Mere...
Tilbage til oversigt  Hvor slår man sig ned i Val d'Anniviers?

Val d'Anniviers er langt fra så udbygget som så mange andre af dalene i Wallis, men alligevel er det ikke noget problem at finde logi her. Alle de byer jeg har nævnt her har mindst et gasthaus eller hotel, og ofte er udvalget større end man umiddelbart skulle forvente. Vercorin, St-Luc og Chandolin har et stort udvalg af hoteller, takket være de mange skiturister om vinteren, men om sommeren holder nogle af hotellerne dog lukket. Grimentz og Zinal har også et pænt udvalg af hoteller, hvorimod det ikke er muligt at finde overnatning ved Lac de Moiry. Oppe i terrænet finder man endvidere fire hytter der drives af Club Alpin Suisse (CAS) samt et tilsvarende antal private skihytter og enkelte bjerghoteller. Vælg en by fra kortet herunder for nærmere information. Tilbage til oversigt

Vercorin Vissoie St-Luc Chandolin Grimentz Moiry Zinal Val d'Anniviers Stationer i Val d'Anniviers
Vercorin
Vissoie
St-Luc
Chandolin
Grimentz
Moiry
ZinalInterne links:

Stationer i Val d'Anniviers (se ovenfor)
Bjergbestigning i Val d'Anniviers
Bjergløb Sierre-Zinal
Bjerghytter
Hytteindex
Eksterne links:

Turistinformation Val d'Anniviers
Turistinformation Wallis
Sierre-Zinal
Maxi-fun, Niouc
SBB - Rejseplan Val d'Anniviers
Ueli Raz's Wallis-side