Navigation: Quicklink   
Start  >  Info  >  Schweiz  >  Wallis  >  Anniviers  > Zinal
 
 Opdateret 12-10-04  
Klatring på Rothorngrat, Zinalrothorn

De gamle bevarede staldbygninger og træhytter er karakteristisk for Zinal Zinal

1675m

Zinal er for bjergbestigere den vigtigste by i Val d'Anniviers med en usædvanlig behagelig og afslappet atmosfære i forhold til hvad man ellers måtte kende til fra Zermatt, Saas Fee og andre kendte bjergbyer i Wallis. Zinal er beliggende for enden af landevejen der fra Sierre fører op gennem Val d'Anniviers og efter Vissoie tager vejen videre op gennem Val de Zinal. Der er derfor ingen gennemkørende trafik, og ofte er den eneste støj klokkebimlen fra de køer der græsser ovenfor byen.

Zinal har et stort udvalg af hoteller, der dog for de flestes vedkommende er forholdsvis små, og på bjergsiden ovenfor byen er der flere komplekser med ferielejligheder. Heroppe finder man også et vandrerhjem, og i den sydligste ende af byen ligger en lille campingplads. Restauranter er der også adskillige af, de fleste dog i forbindelse med hotellerne. Et par gode bud på en spisning ude er restauranten på Hotel de Pointe de Zinal eller La Ferme, og skal det være nemt kan pizzeriaet i Hotel Europa ved busterminalen anbefales. Nævnes skal også det hyggelige lille sted Auberge Alpina i den sydligste ende af byen nær campingen - både køkken og menukort er småt, men de laver byens bedste pastaretter! Byens bedste kop kaffe serveres på Hotel Trift, hvor serveringen dog oftest først åbner kl. 15, og indtil da kan man slukke kaffetørsten hos naboen Hotel de la Poste. Vil man selv lave mad er dette heller ikke noget problem, for lige ved busterminalen ligger et stort supermarked der har åbent alle ugens syv dage.

Herudover er det småt hvad der findes af specialbutikker - der findes ganske vist de obligatoriske sportsbutikker, men sædvanen tro er det svært at finde noget ordentligt grej blandt det meget modeprægede sportstøj butikkerne er fyldt med. Til gengæld findes der en udmærket bager nede i hovedgaden. Bruger man kogeapparat til benzin kan det også i Zinal være svært at skaffe rent brændstof. Bedste bud er i pharmaciet ved siden af supermarkedet, og hvis ikke de har det her må man belave sig på at skulle helt ned i Rhônedalen efter rensebenzin. Ved ejendomsmægleren overfor busstationen finder man en pengeautomat til hævekort. Byens eneste internetcafé finder man på Hotel Trift, og apropos caféer findes der flere af disse i byen. Specielt skal nævnes Le Pub som har et righoldigt udvalg af øl, og hvor der ofte er gang i den til efter midnat. Og når alt ud på de små timer lukker er der stadig åbent på diskoteket Le Combin næsten helt nede ved floden. Endelig bør jeg nævne Tsoucdanaz helt i syd nogle hundrede meter efter vejs ende. Tsoucdanaz er et lille paradis på jord med udendørs servering rundt om en lille fiskedam og med indhegnede dyr til glæde for børnene. Her kan man sagtens slå et par timer eller tre ihjel.

Zinal har regelmæssig busforbindelse med postbussen til Vissoie, hvorfra der er forbindelse videre til Sierre og alle de øvrige dele af Val d'Anniviers. Bussen kører ca. hver halvanden time, ofte gennemkørende til Sierre, men dog med en længere pause under siestaen. I højsommeren findes endvidere en lokalbus der kører direkte til Moiry. Herudover findes der en svævebane der kører op til Sorebois på dalens vestside, denne bane kører både sommer og vinter. Denne bane kan dog kun i begrænset omfang være til gavn ved bjergturene. Zinal er udgangspunktet for de fleste større bjergture i Val d'Anniviers, og der findes tre bjerghytter som kan være til gavn under bestigningerne. De to mest interessante er Cabane du Mountet, der er udgangspunkt for spændende bjerge som Zinalrothorn og Ober Gabelhorn, samt Cabane de Tracuit, der er udgangspunkt for bl.a. Bishorn. Endvidere Cabane d'Ar Pitetta der er udgangspunktet for Weisshorns enorme vestvæg. Det er karakteristisk for Zinal at alle tilgange sker til fods og over store afstande, og alle disse hytter nås på 4-5 timers opstigning fra Zinal. Der findes også adskillige mindre bjerge der kan bestiges direkte fra Zinal, og her skal primært nævnes Corne de Sorebois og Pointe d'Ar Pitetta, som begge byder på spændende udsigter.

For vandreren uden hang til bjerge er udvalget mere begrænset, men der findes dog en række korte ture som turistkontoret i byen gerne oplyser om. En god og lidt længere tur fører fra Zinal langs floden til Petit Mountet ved kanten af Glacier de Zinal, hvorfra en højdesti fører op over La Lé til svævebanestationen ved Sorebois. Etapen fra Petit Mountet til Sorebois er dog for tiden spærret efter et større bjergskred i sommeren 2004, og man bør derfor forhøre sig på turistkontoret om rutens aktuelle status. I stedet kan man fra Sorebois vandre over Col de Sorebois, hvorved man kommer ned til den opdæmmede sø ved Moiry. Hjemturen kan herefter finde sted med den direkte lokalbus. Man bør heller ikke snyde sig for at vandre op til Cabane du Mountet som måske er den smukkest beliggende hytte i Alperne; turen er dog lang, så vil man undgå en overnatning bør man starte tidligt ud.

Zinal er mit foretrukne feriemål når jeg tager til Val d'Anniviers, og jeg foretrækker da at ligge på campingen Les Rousses. Jeg har endnu ikke besøgt Zinal om vinteren, hvor der i øvrigt også er masser af skiaktiviteter - især af den mere hardcore slags...
Tilbage til Val d'Anniviers
Interne links:

Blog: Bjergskred ved Zinal
Blog: Mountethytten ovenfor Zinal nedbrændt
Bjergløb Sierre-Zinal
Egne bestigninger fra Zinal
Eksterne links:

Turistinformation Zinal
Camping Les Rousses
SBB - Rejseplan Val d'Anniviers