Navigation: Quicklink   
Start  >  Info  >  Schweiz  >  Wallis  > Mattertal
 
 Opdateret 18-03-04  
Matterhorn over Riffelsee


Val d'Anniviers Turtmanntal Mattertal Saastal Wallis Mattertal

Oversigt:

Generelt om Mattertal

Hvordan kommer man til Mattertal?

Hvad kan man foretage sig i Mattertal?

Hvor slår man sig ned i Mattertal?


  Generelt om Mattertal

Af alle de mange dale som udgør Wallis er Mattertal så afgjort den mest berømte, ikke så meget fordi man her finder den største koncentration af høje bjerge i Alperne, men mere fordi man her finder bjerget, det nærmest skamløst opreklamerede Matterhorn. Zermatt, som nærmest ligger for foden af bjerget, er nok en af de vigtigste turistbyer i Schweiz overhovedet, og de lokale indbyggere har virkelig forstået at markedsføre deres bjerg. Men selv om turisterne valfarter til Zermatt i hobetal har dalen også mange andre facetter at byde på, og takket være den veludviklede turisme er det meget nemt at bevæge sig op og ned gennem dalen, og med Mattertal som udgangspunkt kan man på kort tid nå frem til store dele af den centrale bjergverden i Wallis. Fra Mattertal kan man bestige langt over 100 bjergtoppe, så der er rigeligt at tage sig til her, og udfordringer på alle niveauer.

Mattertal udmunder fra syd ved byen Visp og er en af de store sidedale til Rhônedalen, men de nederste 10 km stiger ikke nævneværdigt i højden. Først ved Stalden, hvor Saastal udmunder fra sydøst stiger man i højde og kommer ind i den egentlige Mattertal, som her også kaldes Nikolaital efter St. Niklaus, som man kommer til 10 km efter Stalden. St. Niklaus var fra gammel tid den vigtigste by i dalen, men har i nyere tid måttet se sig distanceret af Zermatt. Videre op gennem dalen passerer man Herbriggen og Breitmatten og når efter yderligere 10 km frem til Randa. Karakteristisk for Mattertal er en vekslen mellem snævne slugtagtige dalstrøg hvor dalen vinder kraftigt i højde, afløst af brede græssletter, kaldet 'Matten', og som har givet dalen sit navn. Disse sletter er dannet ved at store bjergskred efter istiden har blokeret dalbunden og dæmmet store søer op, som sidenhen er sedimenteret til, en proces der stadig foregår i dag, senest set ved det store bjergskred ved Randa i 1991. Fra Randa er der 4 km ad flad mark op til Täsch, som er den store omstigningsstation til Zermatt. Kun de lokale indbyggere har lov til at køre forbi bommen og op ad den smalle bjergvej til Zermatt, og alle turister er henvist til at tage lokaltoget eller en af de mange taxaer der kører i pendulfart op til Zermatt. Og er man først oppe her står både jernbaner og svævebaner klar til at bringe en længere op i bjergene. Tilbage til oversigt  Hvordan kommer man til Mattertal?

Mattertal nås med tog over Basel/Bern og gennem Lötschbergtunnelen til Brig, hvorfra der via Visp kører tog i timedrift hele vejen op gennem Mattertal med stop i Stalden, Kalpetran, St. Niklaus, Herbriggen, Randa, Täsch og Zermatt. I Stalden er der omstigning til bus op gennem Saastal, fra Kalpetran kan man med svævebane nå op til Embd, og fra St. Niklaus er der svævebane til Jungu samt bus til Grächen og Gasenried. Trods det udbyggede netværk af højhastighedstog er det endnu ikke muligt at nå med tog fra København til Mattertal på en dag, hvorfor det vil være nødvendigt at tage nattog gennem Tyskland. Med en meget tidlig afgang fra Zermatt er det dog muligt at nå den anden vej til København i løbet af en dag.

Med bil køres fra Bern ad motorvejen i retning mod Lausanne, og ved Vevey drejes fra mod Simplon. Motorvejen går over i landevej ved Sierre, og kort før Visp fører en omfartsvej gennem bjerget mod Zermatt og Saastal. I rundkørslen efter Stalden drejer man til højre (ligeud går det mod Saastal) og kommer derved op i den egentlige Mattertal. Offentlig vej slutter i Täsch, og det er kun muligt at nå Zermatt med tog eller taxa. Afstand fra København ca. 1450 km. Alternativt kan man fra Bern køre mod Interlaken og i Spiez dreje fra ad landevejen mod Kandersteg, hvorfra der er biltog i pendulfart gennem Lötschberg til Goppenstein. Herfra fører landevejen ned mod Gampel, hvor man møder den førnævnte rute ca. 10 km før Visp. Denne rute er henved 110 km kortere og fører gennem en meget flot dal på vej op mod Kandersteg. Hvis der ikke er for megen kø ved biltoget er denne rute også hurtigere end motorvejen.

Med fly er det enklest at flyve til Genève og herfra tage toget over Lausanne til Visp eller Brig, hvor man skifter til tandhjulsbanen op mod Mattertal. Tilbage til oversigt  Hvad kan man foretage sig i Mattertal?

Vandring: Selv om nogle at de mest berømte bjerge findes omkring Mattertal er dalen ikke kendt for længere vandreruter, hvilket skyldes de høje bjerge der omkranser dalen til alle sider, og som ofte udgør en større hindring for muligheden at vandre fra et område til et andet. Traditionelt har hver kommune i dalen udbygget sit eget lokale net af vandrestier, og det er først i nyere tid man er begyndt at knytte områderne sammen med forbindelsesstier. Dette ses mest tydeligt med etableringen af den lange vandrerute rundt om Monte Rosa i 1998, som fra Zermatt fører mod sydvest op over Theodulpass til Italien, og i den anden retning gennemløber Mattertals østside i hele dens længde inden stien ovenfor Stalden fortsætter mod Saastal. En tilsvarende vandresti på dalens vestside er projekteret og forventes indviet 2003-04. Men langt det meste af vandringen i Mattertal indskrænker sig til dagture i de lokale stisystemer omkring de enkelte turistbyer, hvor især Zermatt har et omfattende stinet at byde på, og hvor man sagtens kan få en uge eller to til at gå hermed. Endelig findes der en lang række bjerghytter og ditto hoteller, hvor hyttetilgangen i sig selv er en vandretur værd. Det må dog retværdigvis også siges, at visse dele af stinettet omkring Zermatt, især ovenfor Furgg og Fluhalp, er meget nedslidt på grund af den intensive skiturisme der finder sted om vinteren.

Bjergbestigning: Intet andet sted i Alperne finder man en sådan koncentration af høje bjerge som omkring Mattertal, og omkring halvdelen af alle bjergtoppe i Alperne over 4000m kan bestiges fra Mattertal. Ganske vist er Alpernes højeste bjerg Montblanc at finde ved Chamonix, men de ni næste i rækken grænser alle op til Mattertal. Der er langt over 100 bjergtoppe som kan bestiges fra Mattertal, så uanset hvilken interesse man måtte have inden for bjergbestigning finder man her et bredt udvalg af turmuligheder. Populæreste mål er uden tvivl Breithorn (4164m), som er en ganske let gletscher- og snetur fra det højtliggende udgangspunkt i svævebanestationen Klein Matterhorn. En lidt mere seriøs bestigning i samme genre er Dom (4545m), som samtidig er det bjerg i Alperne som kræver den højeste opstigning af sin bestiger: udgangspunktet for bestigningen er i 1408m, og der er ikke mulighed for at afkorte turen med bjergbaner. Det mest berømte bjerg er uden tvivl Matterhorn (4478m), men trods det faktum at der er rigtig mange som bestiger det skal man ikke undervurdere bjerget. Ruten er lang, og hvis ikke man finder præcist den rette rute kan man hurtigt løbe ind i vanskeligheder. En lang række andre bjerge er også ganske interessante, men jeg bør her nok også nævne Oberrothorn (3415m), som er Alpernes højeste vandretop, og som samtidig har en fremragende udsigt til alle dalens bjerge. Mere...

Bjergløb: Som en af de mest besøgte dale i Schweiz har Mattertal også sine bjergløb at byde på. Det mest populære af dem er Matterhornlauf (hvad skulle det ellers hedde), som finder sted den 4. søndag i august. Her løber man fra Zermatt via Zmutt til Schwarzsee ad en distance på 12 km og en opstigning på 1001 højdemeter. Et andet udmærket løb er Täschalplauf, som går fra Täsch til Täschalp, en distance på 7,22 km og 760 højdemeter. Dette løb finder sted den 1. søndag i august, men da det er samme dag som Thyon-Dixence er det mest lokale fra Mattertal der deltager i Täschalplauf. Endelig skal det nævnes, at den 6. juli 2002 gennemføres for første gang et marathonløb i dalen, nemlig Zermatt Marathon, som med en opstigning på ca. 2100 højdemeter fører fra St. Niklaus gennem Zermatt til mål på Gornergrat. Dette løb forventes at blive en kraftig konkurrent til Jungfrau-Marathon, p.t. det populæreste marathonløb i Schweiz. Tilbage til oversigt  Hvor slår man sig ned i Mattertal?

Det er intet problem at få tag over hovedet i Mattertal, og selv den mindste landsby har et gasthaus som kan give ly for natten. Beliggende midt i smørhullet er langt det mest populære overnatningssted selvfølgelig Zermatt, som har snesevis af hoteller på alle niveauer, lige fra det simple hotel med fællesrum til den store luksus på de internationale hoteller. Ud over Zermatt er Täsch også meget brugt som basis, da man her har mulighed for at have sin bil stående lige ved hotellet. Sammenlignet med Zermatt og Täsch er de øvrige byer i Mattertal turistmæssigt meget små, og for nogle vil det være en fordel at ligge her, hvor priserne er lavere og det er mere fredeligt. Oppe i terrænet finder man endvidere 11 hytter der drives af Schweizer Alpen Club (SAC) samt et tilsvarende antal private bjerghoteller. Vælg en by fra kortet herunder for nærmere information. Tilbage til oversigt

Embd Jungu Grächen St. Niklaus Gasenried Herbriggen Randa Täsch Täschalp Zermatt Mattertal Stationer i Mattertal
Embd
Jungu
St. Niklaus
Grächen
Gasenried
Herbriggen
Randa
Täsch
Täschalp
ZermattInterne links:

Stationer i Mattertal (se ovenfor)
Bjergbestigning i Mattertal
Randaskreddet 1991
Bjerghytter
Hytteindex
Eksterne links:

Turistinformation Zermatt
Turistinformation Wallis
Zermatt Marathon
SBB - Rejseplan Mattertal
Ueli Raz's Wallis-side
Zermatt webcams