Navigation: Quicklink   
Start  >  Info  >  Schweiz  >  Wallis  >  Mattertal  > Zermatt
 
 Opdateret 17-02-05  
Matterhorn over Riffelsee

Zermatt med det berømte Matterhorn Zermatt

1606m

Zermatt er uden tvivl den vigtigste turistby i Wallis overhovedet. Hver 20. minut kommer toget op fra Täsch med turister fra alle verdens hjørner for at se det berømte Matterhorn, men størstedelen af dem besøger kun byen i nogle få timer og rejser så videre. Disse turister er som oftest japanere og amerikanere, som lige skal 'gøre' Schweiz på en dag eller to. Men der er også mange som tilbringer flere dage eller uger i Zermatt, og her i byen finder man over hundrede hoteller og pensionater samt masser af restauranter og butikker. Zermatt er ikke så billig en by, og de fleste hoteller har let forhøjede priser, men der findes dog enkelte hoteller til en forholdsvis billig penge. I udkanten af byen op mod Winkelmatten ligger et vandrerhjem, og en lille halv km ned mod dalen fra banegården ligger en lille camping, klemt inde mellem et parkeringshus og heliporten. Faciliteterne her er noget begrænsede, med kun fire toiletter til deling, og et bad som kun har varmt vand få timer om dagen. Denne camping er samtidig en turistattraktion i sig selv, idet de rige turister fra de fornemme hoteller ofte promenerer derned om aftenen for at se hvordan de 'vilde bjergbestigere' lever. Men har man ikke noget imod at blive overbegloet er det et udmærket sted at overnatte.

En stor del af butikkerne i Zermatt gør sig mest i souvenirs og deslige, men man kan alligevel finde det meste man måtte have brug for i Zermatt. Der er mange butikker som sælger bjergorienteret udstyr, men meget af det er noget juks. Glacier Sport i hovedgaden har dog et pænt udvalg af godt grej i kælderen. Der er to store supermarkeder: en Coop i indkøbscentret ved siden af Gornergratbanen, og en Migros lidt længere oppe ad gaden og til venstre hen til tennisbanerne. Her finder man også en udmærket vinhandel. Sammesteds finder man også en velassorteret materialist, som er et af de få steder i dalen man kan købe rensebenzin. Posthuset gemmer sig lidt inde bag en arkade umiddelbart efter restaurant Walliserkanne, og en af de bedste boghandlere finder man i kælderen til den store Vega på den modsatte side af gaden. Adskillige banker har filialer i byen, og i de fleste kan man hæve kontanter med plastickort døgnet rundt. Endelig er Zermatt også stedet i Wallis hvis man har lyst til at købe dyre ure - hvis prisen overhovedet er angivet kan den sagtens være med fire cifre - schweizerfrancs, forstås.
Der er mange spisesteder i byen, men igen ofte til let forhøjede priser. En god restaurant til en acceptabel pris finder man på Hotel Burgener, som man finder godt gemt på højre side af hovedgaden kort før kirken, og at tage en frokostsalat i deres hyggelige baggård kan varmt anbefales. Et andet obligatorisk sted er North Wall Bar, som man finder i den sydlige del af byen på den modsatte side af floden. Ud over at have måske byens billigste fadbamser laver de også ganske udmærkede pizzaer, som man kan indtage mens storskærmen kører, lidt a la Choucas i Chamonix. North Wall Bar har dog kun åbent fra 18.30 til 00.30. Endelig finder man også en McDonald's i byen. Der er mange tilbud i nattelivet, og et godt sted at starte er Vernissage i nærheden af Migros, som nærmest er en slags film-café. Herefter kan man fortsætte til Hotel Post-konglomeratet, der er en samling sammenbyggede huse med små spisesteder, barer, lounger og alle slags udskænkningstilbud under samme tag. Og hvis ikke man er faldet over andet i mellemtiden kan man slutte på T-Bar under Hotel Pollux. Endelig bør nævnes Grampi's, der er en bar/café/diskotek; i flere etager, og hvor der er partystemning nærmest døgnet rundt.

Det er ganske nemt at komme til Zermatt med offentlig transport, da BVZ-Bahnen kører tog i timedrift fra Brig og Visp via Stalden med forbindelse fra Saastal. Endvidere har Glacier-expressen flere formiddagsafgange mod Andermatt, Chur og St. Moritz. Er man i bil må man parkere øsen i Täsch seks km længere nede i dalen og køre op med pendultoget, som kører hvert 20. minut, alternativt kører også taxaer mellem de to byer. Zermatt er en såkaldt bilfri by, hvilket betyder at benzindrevne køretøjer ikke må køre i byen. Så selv de lokale må parkere deres bil ved bygrænsen. Lokalt i byen er der masser af eltaxier og sågar en eldrevet bybus kører her.
Adskillige bjerg- og svævebaner fører op i terrænet. Ældst er Gornergratbanen, som har egen station lige over for BVZ, og som med flere stop undervejs kører til Gornergrat, hvorfra to svævebaner fører videre til Stockhorn, 3405m. På den modsatte side af floden finder man dalstationen for Sunnegga-Express, der er et kabeltog inde i bjerget til Sunnegga, hvorfra en gondol- og svævebane fører via Blauherd til Unterrothorn, 3103m. Endelig finder man i Winkelmatten i den sydlige del af byen dalstationen for Matterhornbahnen, som via en gondolbane til Furi giver mulighed for at køre videre til Schwarzsee, Trockener Steg og helt op til Klein Matterhorn, 3810m. Det skal her påpeges, at priserne på disse baner er temmelig høje, og da alle stationer, med undtagelse af Klein Matterhorn, let og ukompliceret kan nås ad gode vandrestier, bør man nok overveje den reelle mulighed at gå op, spare pengene og derved undlade at støtte den kraftige udbygning af området. Det skulle da lige være for at undgå at se den kraftige nedslidning som skiindustrien har afstedkommet på bjergsiderne under Trockener Steg, Schwarzsee og Unterrothorn. Om vinteren er disse baner udbygget med et stort udvalg af skilifter, hvilket gør, at det i Zermatt er vintersæsonen, der er den største. Imidlertid kan disse tre områder kun dårligt kombineres, da de ligger på hvert sit bjerg. De tre banevirksomheder er dog fusioneret i januar 2002, og det er hensigten at de skal integreres bedre i fremtiden. Det skal også nævnes, at området mellem Trockener Steg og Klein Matterhorn er udlagt til sommerski.

Zermatt er udgangspunkt for en mængde bjergture, og over 20 firetusindere kan nås fra Zermatt. Udgangspunktet vil dog oftest være en af de mange bjerghytter, som man kan gå til direkte eller måske afkorte turen via en bjergbane: Monte Rosa-Hütte nås fra Rotenboden på Gornergratbanen, Gandegghütte og Theodulhütte nås fra Trockener Steg på Klein Matterhorn-banen, og Hörnlihütte nås fra Schwarzsee. Schönbielhütte, Arbenbiwak, Rothornhütte og Täschhütte må man dog gå til nede fra dalen. Endelig skal nævnes bjerghotellet Fluhalp, som nås fra Sunnegga eller Blauherd, og som er udgangspunkt for Rimpfischhorn. Ud mod dalen findes også en række mindre bjerge som kan nås direkte fra dalen, og her kan Oberrothorn og Mettelhorn på hver sin side af dalen varmt anbefales. Disse byder begge på en fremragende udsigt over alle dalens bjerge og giver overblik over Zermatt-områdets noget komplicerede geografi. Oberrothorn kan let nås fra Sunnegga/Blauherd og er den letteste af de to. Har man lyst til blot at vandre er der et stort netværk af stier, der forbinder de enkelte bjergbanestationer, ligesom de forskellige hyttetilgange er en indlysende mulighed. Især stien ind til Schönbielhütte er flot. Denne tur kan også med fordel kombineres med Höhbalmenweg, der er en højdesti, som i ca. 2700m højde fører mellem Schönbiel og Trift. Ligeledes kan en tur til Oberrothorn fint kombineres med en vandring fra Sunnegga over Tufteralp og gennem Triftchumme til foden af bjerget. Efter bestigningen kan man så stige ned til det gamle bjerghotel på Fluhalp og herfra via Findelalp nå tilbage til Sunnegga eller ned til Zermatt.

Selv om jeg har tilbragt mange somre i Zermatt foretrækker jeg i dag at feriere i Randa hvis jeg er i Mattertal om sommeren. Kun om vinteren, eller hvis jeg har kortvarige ophold slår jeg mig ned i Zermatt, det sker da på Hotel Bahnhof, som ligger ganske centralt, og hvor man stadig kan få en seng til en rimelig penge.
Tilbage til Mattertal
Interne links:

Täschhütte
Fluhalp
Monte Rosa-Hütte
Gandegghütte
Theodulhütte
Hörnlihütte
Schönbielhütte
Arbenbiwak
Rothornhütte
Guide Oberrothorn
Guide Platthorn
Guide Mettelhorn
Guide Unter Gabelhorn
Egne bestigninger fra Zermatt
Eksterne links:

Turistinformation Zermatt
SBB - Rejseplan Mattertal
Taxi Fredy
Aktuelt vejr i Zermatt
Zermatt webcams
Zermatt Marathon