Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Unter Gabelhorn
 
 Opdateret 18-02-05  
Roccia Nera

Unter Gabelhorn    3392m

Unter Gabelhorn set fra Hüenerchnubel

Unter Gabelhorn set fra Hüenerchnubel (E) med højeste punkt lige under skyen i baggrunden.

Unter Gabelhorn er den sidste top på den lange grat der strækker sig mod sydøst fra Ober Gabelhorn, og ud over Unter Gabelhorn også bærer et Mittler. Unter Gabelhorn er en anbefalelsværdig dagtur fra Zermatt, hvor man ud over lidt lettere klatremæssig udfordring også får en af de bedste udsigter mod Matterhorns nordvæg.

Førstebesteget: ukendt
Kort: Blad 1348 Zermatt
Fører: SAC Walliser Alpen bind 3, R.563ff

A) S-flanken fra Zermatt via Höhbalmen. 5½ time, WS, II°, 1786hm.
  Dette er den enkleste vej på Unter Gabelhorn, en afvekslende tur med både vandrestier, blokmark, og lettere klippeklatring.
  Fra centrum af Zermatt, 1606m, fører flere stier op langs begge sider af Triftbach og mødes ved udmundingen af Triftbachs slugt ovenfor byen. Herfra fører en bred og god sti stejlt gennem flere serpentiner op til det lille gasthaus Edelweiss på Alterhaupt (1961m), 45 min. Edelweiss ligger som en ørnerede over Zermatt, har dansk-schweiziske forpagtere og er bestemt et besøg værd. Fra Edelweiss følger man en mindre sti, der i syd-, senere sydvestlig retning stiger op over en græsklædt bjergside med enkeltstående træer. Stien når frem til et tidvist udtørret bækløb, som følges op til Höhbalmen, hvor man møder panoramastien der fører mellem Trift og Arben, 2665m, 2 timer. Man følger nu denne panoramasti mod vest, passerer nedenfor Wisse Tschuggen og når frem til Graue Stelli, en slugtagtig rende, hvor stien drejer mod SW, ½ time. Umiddelbart før denne rende stiger man mod nord, op over den blokmarksklædte bjergside, idet man udnytter græsterrasserne så højt som muligt. Man når således frem til et lille plateau (P.2963) for foden af Unter Gabelhorn. Man ser nu en couloir, der kommer ned fra en markant snesadel på højre (SE) side af toppen, og man stiger op gennem denne couloir, nederst grus og klippe, længere oppe oftest sne, til denne snesadel, ca. 3250m, 75 min. Fra sadlen klatrer man op over den ikke særlig udprægede og nærmeste vægagtige grat mod toppen (II°). Klippen er brudt, men fast, og man kan klatre stort set hvor man vil, evt. vanskeligheder omgås til højre (N), ½ time. Ialt 5½ time i opstigning, 3½ time i nedstigning.

B) SE-graten direkte fra Zermatt via Hüenerchnubel. 6 timer, ZS+, IV°, 1786hm.
  Denne rute klatrede jeg med Christoph Balz i 1985, og den er hverken før eller siden beskrevet i nogen guidebog. Den eneste officielle rute på SE-graten forløber i SW-flanken nedenfor grattårnene, men den her beskrevne rute klatrer over alle tårne i fornøjelig og til dels vanskelig klatring.
  Fra centrum af
Zermatt, 1606m, følger man rute A) til Höhbalmen, 2665m, 2¾h. I stedet for at følge panoramavejen krydser man den nu i nordvestlig retning og stiger op på Hüenerchnubel, 2809m, en lille gratudløber, hvorfra man kan overskue den nedre del af SE-graten. Man stiger nu op over SE-graten. Denne er til at begynde med både flad, bred og let og består af grus, men bliver så smallere og stejlere og fører op til toppen af det første grattårn, 3207m. Herfra fortsætter man i let klatring, enten på gratkanten selv eller et par meter nedenfor kanten, til det næste grattårn P.3298 (II°). En nedstigning over nogle stejle platter fører til et par små klippetårne, der overskrides i fin, men eksponeret klatring. Herefter følger en dyb scharte, som man klatrer ned i langs gratens nordkant, hvorefter et delikat trin fører til den modsatte side af scharten, der dannes af et lodret tårn. Man bestiger dette tårn direkte, omgår toppen af tårnet til højre et par meter under denne, og når atter frem til graten på den anden side (III-IV°). Herefter overskrider man de sidste småtårne i spændende klatring på fast klippe (III°) og når således frem til den karakteristiske snesadel, hvor normalvejen kommer op gennem couloiren fra SW, ca. 3250m, 2½ time. Fra sadlen klatrer man op over den ikke særlig udprægede og nærmeste vægagtige grat mod toppen (II°). Klippen er brudt, men fast, og man kan klatre stort set hvor man vil, evt. vanskeligheder omgås til højre (N), ½ time. Ialt 6 timer i opstigning.

Unter Gabelhorn set fra Hüenerchnubel

Interne links:

Bjergbestigning i Mattertal
Generel information om Mattertal
Egen bestigning af Unter Gabelhorn
Galleri: En ny rute på et Zermatter bjerg
Eksterne links:

Turistinformation Zermatt
Zermatt webcams