Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Puitkogel
 
 Uploaded 29-04-07  

Puitkogel    3345m

Puitkogel set fra Weissmaurach ovenfor Rüsselsheimer Hütte (N).

Puitkogel er den nordlige afslutning af den lange kam mellem Weissmaurachjoch og Pitztaler Jöchl, en gevaldig klippebastion, som især set fra nord gør sig bemærket sig med sin flotte og massive nordflanke. Et bjerg der umiddelbart indbyder til at blive besteget, omend klippen ikke er af den bedste kvalitet.

Førstebesteget: 1894 (SE-graten)
Kort: AV-Karte Blad 30/5 Geigenkamm
Fører: RR Ötztaler Alpen

A) S-graten fra Rüsselsheimer Hütte. 4½ time, ZS-, II°, 1022m.
  Som på de fleste andre højere klippebjerge i Ötztaler Alpen har den globale opvarmning og den vigende permafrost også forøget stenslagsrisikoen på Puitkogel. Denne rute holder sig dog for det meste i nærheden af en grat og er derfor ikke nær så påvirket af stenslag.
  Fra Rüsselsheimer Hütte, 2323m, følger man stien mod E, drejer til højre ved vejviseren, og stiger op i Weissmaurachkar, hvor man med en spændende udsigt til Puitkogel følger en gammel sidemoræne op til Weissmaurachjoch, 2959m, 2 timer. Nu stiger man ca. 100 højdemeter op over Puitkogels NE-grat forbi to markeringsstænger, derefter holder man højden mod venstre til Grubigkarleswand. Denne grat overskrides i en lille scharte (markeringsstang) og på den anden side følger en stejl men kort nedstigning til Nördliche Puitkogelferner, sikret med stålkabler. Man krydser gletscheren i ca. 3000m højde, fortsætter tværs over en bred udløber af Puitkogel og stiger så ned gennem en 30m lang og stejl rende til Südliche Puitkogelferner (sikringskabler). Denne gletscher krydses med svag nedstigning, og man når nu frem til endnu en udløber, der deler øvre Silberkar i to. Man krydser denne udløber, og umiddelbart efter forlader man Mainzer Höhenweg og stiger op mod et blokplateau, beliggende umiddelbart E for S-graten, 1½ time. Fra dette blokplateau kan man forholdsvis let stige op på Puitkogel S-grat, som man herefter stiger op over, i flot og interessant klatring over store blokke, til højeste punkt (II°), 1 time. Ialt 4½ time i opstigning, 3½ time i nedstigning.

B) S-graten fra Rheinland-Pfalz Biwak. 3 timer, ZS-, II°, 390hm.
  Denne rute kan naturligvis også laves med tilgang fra Rheinland-Pfalz bivuakken. Herved sparer man den store højdeforskel fra Rüsselsheimer Hütte, ligesom der også er en tidsgevinst.
  Fra Rheinland-Pfalz Biwak, 3247m, følger man Mainzer Höhenweg mod N, ned over Wassertalkogels N-grat, til passet mellem Sonnenkogel og Wassertalkogel, ca. 3120m, ¼ time. Man stiger nu til højre ned mod og langs Sonnenkogels E-grat, omgår den nedre spids af denne og holder så højden i nordlig retning. Man krydser et mindre gletscherparti og en lille skarp klippegrat (sikret med stålkabler) og umiddelbart efter forlader man Mainzer Höhenweg og stiger op mod et blokplateau, beliggende umiddelbart E for S-graten, 1 time. Fra dette blokplateau kan man forholdsvis let stige op på Puitkogel S-grat, som man herefter stiger op over, i flot og interessant klatring over store blokke, til højeste punkt (II°), 1½ time. Ialt 3 timer i opstigning og det samme retur.Interne links:

Rüsselsheimer Hütte
Bjerghytter
Bjergbestigning i Pitztal
Generel information om Pitztal
Eksterne links:

Rüsselsheimer Hütte
Turistinformation Pitztal