Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Wurmtaler Kopf
 
 Uploaded 29-04-07  

Wurmtaler Kopf    3228m

Wurmtaler Kopf set fra resterne af Riffelferner (N). Foto: Gunnar Sircar.

Wurmtaler Kopf er en dobbelttop med E-toppen som den højeste, og er et noget overset bjerg, beliggende i den sydlige del af Riffelkar. Efter at Offenburger Höhenweg i 2004 fik omlagt ruten til at gå direkte hen over toppen af Wurmtaler Kopf er bjerget dog pludselig blevet mere populært.

Førstebesteget: 1902 (rute ukendt)
Kort: AV-Karte Blad 30/3 Kaunergrat
Fører: RR Ötztaler Alpen

Nødhytte
  Få meter under toppen, umiddelbart W for højeste punkt, befinder der sig en nødhytte der kan tjene til ly ved uventet uvejr. Hytten må dog nærmere karakteriseres som et skur og kan ikke benyttes til overnatning. Se foto her. Fotos: Gunnar Sircar

A) E-graten fra Taschachhaus. 4 timer, L, 794hm.
  Denne rute blev etableret i 2004 da Offenbacher Höhenweg blev omlagt fra Gepatschhaus. Således er denne rute i fortrinlig stand og vel markeret. Ruten laves normalt i forbindelse med en overskridning til Riffelseehütte eller omvendt.
  Fra Taschachhaus, 2434m, traverserer man først ovenfor Sexergertenbach indtil man kan overskride den på en bro, hvorefter man stiger op mod N som skulle man gå Fuldaer Höhenweg. I ca. 2550m når man frem til to vejvisere hvor man begge steder drejer til venstre og hermed forlader Fuldaer Höhenweg, ½ time. Nu følger man Neue Offenbacher Höhenweg op gennem det blandede klippe- og morænelandskab med fornem udsigt til Eiskasten-bjergene. Ruten fører op over plateauet Eiskasten, forbi to morænesøer og stiger så i serpentiner op over grushængene til sadlen umiddelbart W for Wurmtaler Kopfs E-skulder, ca. 3100m, 3 timer. Nu følger man den lette klippegrat mod W frem til toppen af Wurmtaler Kopf, ½ time. Ialt 4 timer i opstigning, 3 timer i nedstigning.

B) NW-flanken fra Riffelseehütte. 4 timer, L, 935hm.
  Fra Riffelseehütte fører Offenbacher Höhenweg op mod Wurmtaler Joch, og i 2004 er ruten lagt om så den nu fører direkte til toppen af Wurmtaler Kopf. Denne rute er om vinteren endvidere en populær skitur fra Riffelsee.
  Fra Riffelseehütte, 2293m, krydser man udløbet fra Riffelsee og følger søbredden frem til Riffelbach. Stien fører nu op langs med bækken, uden muligheder for at gå forkert. Markeringerne bliver dog mere sparsomme i takt med at ruten nærmer sig Riffelferner, tidligere en større gletscher men i dag blot et firnfelt uden større spalter. Man fortsætter op over dette firnfelt, først i retning mod indsænkningen Wurmtaler Joch, men drejer så til venstre og stiger op over snefeltet der fører næsten til toppen af Wurmtaler Kopf. Over klippeblokke når man topgraten og kort tid efter toppen. Ialt 4 timer i opstigning, 3 timer i nedstigning.

C) W-flanken fra Gepatschhaus via Wurmtaler Joch. 7 timer, L+, 1310hm.
  Wurmtaler Kopf blev tidligere af og til besteget fra Gepatschhaus i Kaunertal, idet den gamle Offenbacher Höhenweg førte fra Gepatschhaus over Wurmtaler Joch til Riffelsee. Siden 2004 er Offenbacher Höhenweg imidlertid omlagt så den ikke længere berører Kaunertal, men p.t. bliver denne rute fortsat vedligeholdt af Kaunertal kommune.
  Fra Gepatschhaus, 1918m, følger man kort asfaltvejen ned til vejviseren mod Wurmtal. Herfra fører en udmærket markeret vandresti stejlt op mod NE, men flader så senere ud og bliver til en udmærket højdesti højt over den opdæmmede Gepatschspeicher. Man følger denne højdesti frem til Wurmbach og krydser denne på en bro, 2½ time, hvor man på den anden side drejer til højre og stiger op i Wurmtal. Markeringerne bliver nu dårligere og man følger stien op over græsenge frem til et stenskrænt. Nu følger man markeringerne mod venstre og stejlt op over stenskrænten, og når op til en stor terrasse. Stien fører nu op mod en stor klippevæg og passerer her gennem en snæver passage mellem klippevæggen og en anden stenskrænt til højre for væggen. Når man har passeret rundt om væggen kan man se Wurmtaler Joch oppe til venstre, og stien fører i stejle serpentiner op i passet, der er den nordlige og højere af to sænkninger i graten mellem Hapmesköpfe og Wurmtaler Kopf, 3119m, 3½ time. Fra passet stiger man til højre op over den brede grat af klippeblokke og når frem til et lille isfelt hvor man møder Neue Offenbacher Höhenweg som man følger til toppen, ½ time. Ialt 7 timer i opstigning, 4½ time i nedstigning.Interne links:

Taschachhaus
Riffelseehütte
Bjerghytter
Bjergbestigning i Pitztal
Generel information om Pitztal
Eksterne links:

Taschachhaus
Riffelseehütte
Turistinformation Pitztal
Offenbacher Höhenweg - billedserie af Gunnar Sircar