Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Schweiz  > Wallis
 
 Opdateret 20-03-04  
Riffelhorn

Bjergbestigning i Wallis

Wallis, eller Valais, som det hedder i den fransktalende del, er en af de større schweiziske kantoner, beliggende i landets sydvestlige hjørne og danner grænse mod både Frankrig og Italien. Set fra et bjergbestigningsmæssigt synspunkt er denne kanton vel nok det vigtigste område i Europa, da man her finder den absolut største koncentration af høje bjerge udenfor Kaukasus. Henved totrediedele af alle bjerge over 4000m i Alperne finder man her, hvilket skyldes kantonens eminente position med høje bjerge på begge sider.

Matterhorn og Dent d'Hérens set fra Unter Gabelhorn Matterhorn og Dent d'Hérens set fra Unter Gabelhorn

Wallis eller Valais betyder simpelt hen "dalene", og kantonens rød/hvide flags 13 stjerner hentyder til de 13 dale som udgør kantonen. Centralt og i øst-vestgående retning ligger Rhônedalen, som har et varmt, nærmest subtropisk klima og hvor man altid kan søge tilflugt når vejret i højden bliver for råt - i de nedre dele af dalen dyrkes der sågar en ganske udmærket vin! Ud til denne centrale Rhônedal fører 12 sidedale, som hver for sig er adgangsvej til de høje bjerge som omringer kantonen: Walliser Alpen med Schweiz's højeste bjerge i syd og Berner Alpen med de vidtstrakte gletscherområder i nord.
Jeg har her på siden lagt en detaljeret beskrivelse af en række dale i det centrale Wallis, som tilsammen omfatter langt de fleste af de høje bjerge i Walliser Alpen. Det drejer sig om Val d'Anniviers, Turtmanntal, Mattertal og Saastal. Det er for tiden uvist om jeg på et senere tidspunkt udbygger siden med flere af Wallis' mange dale.

Val d'Anniviers Turtmanntal Mattertal Saastal Wallis
Dalbeskrivelser i Wallis: Val d'Anniviers - med mange afvekslende bestigningsmuligheder i både høj- og mellemalpint terræn, og med spændende gratruter til nogle af de flotteste bjerge i Wallis.

Turtmanntal - en noget afsides beliggende dal, der især om vinteren ligger øde hen, med kun få bjerge med turistmæssig interesse.

Mattertal - med den største koncentration af høje bjerge i Alperne: over hundrede bjergtoppe i alle sværhedsgrader, heriblandt halvdelen af Alpernes 4000'ere, kan bestiges herfra.

Saastal - med et pænt udvalg af forholdsvis lette bjerge, en halv snes 4000'ere samt en del afsides liggende og sjældent bestegne bjerge.
Interne links:

Generel information om Wallis
Bjergbestigning i Val d'Anniviers
Bjergbestigning i Turtmanntal
Bjergbestigning i Mattertal
Bjergbestigning i Saastal
Alpine 4000'ere
Bjerghytter
Rutebeskrivelser
Egne bestigninger
Eksterne links:

Turistinformation Wallis
Schweizer Alpen Club
SLF - Lavine- og sneinformation Schweiz
Dansk Bjergklub