Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Adlerhorn
 
 Opdateret 02-08-06  
Roccia Nera

Adlerhorn    3988m

Adlerhorn set fra Strahlhorn WNW-grat

Adlerhorn set fra Strahlhorn WNW-grat (N).

Adlerhorn bliver til uret ikke særlig ofte besteget, til trods for at det er et af de flotteste bjerge, set fra omegnen omkring Findelgletscher. Under opstigning mod Fluhalp kan man ikke undgå at bemærke dette kegleformede bjerg, der er delt vertikalt med en sort og en hvid halvdel. Med en højde af lige under 4000m står Adlerhorn dog lidt i skygge af storebror Strahlhorn i øst.

Førstebesteget: 1886 (WNW-ryggen)
Kort: Blad 1348 Zermatt
Fører: SAC Walliser Alpen bind 5

A) WNW-ryggen fra Fluhalp. 4½ time, WS, 1370hm.
  Den mest indlysende rute på Adlerhorn, og samtidig den rute der har den smukkeste linieføring, lige langs kanten mellem sort og hvidt på bjerget.
  Fra Fluhalp, 2618m, fører en udmærket sti gennem morænedalen bag hotellet og videre op på randmorænen. Der er herfra flere steder man kan stige ned på gletscheren nedenfor, og den bedste nedstigning er en halv times tid efter man har forladt Fluhalp. Man følger nu den normalt snefri gletscher mod øst frem til mødet med Adlergletscher. Her kunne man så sent som i 1992 stige op over et lille isfald til den øvre del af Adlergletscher, men i dag er dette isfald smeltet bort og der er nu mere end hundrede højdemeter op til Adlergletscher! Man er derfor sandsynligvis tvunget til at følge den gamle alternative rute op over moræneskrænterne umiddelbart nord for (Inneri Rimpfischwäng), dog med risiko for stenslag. Aktuelle oplysninger kan fås på Fluhalp. Man når således op på Adlergletscher, som man stiger op over til en højde af ca. 3420m, 3 timer. Her holder man let til højre og sætter kurs mod foden af den brede snekam der danner Adlerhorns WNW-grat. Man stiger op på kammen umiddelbart til venstre for P.3536 og følger herefter snekammen til toppen af Adlerhorn, 1½ time. Ialt 4½ time i opstigning, 3 timer i nedstigning.

B) ENE-graten fra Fluhalp via Adlerpass og Strahlhorn vesttop. 6 timer, WS, 1510hm.
  Denne rute forløber ad forbindelsesgraten fra Strahlhorn og er velegnet hvis man vil tage Adlerhorn med når man alligevel er på Strahlhorn, eller hvis man ønsker at overskride Adlerhorn. I sidstnævnte tilfælde bør man dog begynde med Adlerhorn og herefter fortsætte mod Strahlhorn.
  Fra Fluhalp, 2618m, følger man rute A) op på Adlergletscher, som man herefter følger i retning af Adlerpass, der gradvist bliver synligt. Det sidste snehæng op til passet er forholdvis stejlt og bestiges bedst fra venstre, og man når således op i Adlerpass (3789m), 4 timer. Fra Adlerpass følger man nu den brede snegrat op til en lille skulder i ca. 3930m. Bemærk at på dette gratparti finder man ofte lumske spalter parallelt med opstigningsretningen, som let kan minde om gamle spor! Fra den lille sneskulder holder man mod sydøst over lette snehæng og når således frem til Strahlhorns vesttop, 4128m, 1 time. Herfra kan toppen af Strahlhorn nås på ca. ½ time tur/retur. Man stiger nu ned over Strahlhorns stejle SW-grat, som dog snart bliver bredere og mere flad, og man når ned i sadlen mellem Strahlhorn og Adlerhorn. Nu stiger man op over Adlerhorns korte grat, denne er blandet sne og klippe og har et enkelt højt trin, som dog kan omgås til venstre (syd). Herefter er der kun få meter til toppen af Adlerhorn, 45 min. Ialt 6 timer i opstigning, 5 timer i nedstigning.

Adlerhorn set fra Strahlhorn WNW-grat

Interne links:

Fluhalp
Bjerghytter
Bjergbestigning i Mattertal
Generel information om Mattertal
Egen bestigning af Adlerhorn
Blog: Alpernes gletschere sygner kraftigt hen
Eksterne links:

Vandremuligheder omkring Fluhalp
Turistinformation Zermatt
Zermatt webcams