Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Couronne de Bréona
 
 Uploaded 14-03-04  
Roccia Nera

Couronne de Bréona    3159m

Couronne de Bréona og Pointe du Bandon set fra Pigne de la Lé

Couronne de Bréona og Pointe du Bandon set fra Pigne de la Lé (SE).

Couronne de Bréona er et ikke videre påfaldende bjerg, men i snævre cirkler er bjerget alligevel blevet kendt for sine gode klipperuter, hvilket kan virke overraskende med tanke på kvaliteten af den klippe man ellers finder på de omkringliggende bjerge. Couronne de Bréona er derfor et spændende mål for klippeklatrere i Moiry-området.

Førstebesteget: ukendt
Kort: Blad 1327 Evolène
Fører: SAC Walliser Alpen bind 3

A) SE-graten fra Cabane de Moiry via Col de la Couronne. 2½ time, ZS, 334hm.
  Denne rute kan overskues i sin fulde længde fra Cabane de Moiry, og byder på spændende og afvekslende klatring på fortræffelig klippe.
  Fra Cabane de Moiry, 2825m, fører en sti direkte ned til gletscheren, som man krydser til den modsatte side. Her stiger man let i NW-lig retning op over sne og ral nedenfor Pointe de Moiry og stiger så direkte op mod Col de la Couronne, 2987m, som man når over græs og klippeblokke, 1 time. Fra passet følger man nu graten til foden af det markante tårn Clocher de la Couronne. Dette tårn kan omgås ad græshylder i E-flanken, men det kan anbefales at overskride denne Clocher der byder på flot eksponeret klatring. Fra toppen af Clocher stiger men lidt ned i W-flanken og følger herefter store platter til scharten mellem tårnet og hovedtoppen. Fra scharten stiger man nu mod W 10m ned gennem en couloir og følger herefter en række klippebånd til højre hvorved man omgår de næste småtårne i flanken. Tilbage på graten følger man nu denne op over flotte platter til højeste punkt, 1½ time. Ialt 2½ time i opstigning og nogenlunde det samme i nedstigning.

B) E-flanken fra Cabane de Moiry. 2 timer, WS, 334hm.
  Dette er den letteste rute på Couronne de Bréona, men den har langt fra samme charisma og kvalitet som SE-graten. Ruten kan dog muligvis tjene som nedstigningsrute.
  Fra Cabane de Moiry, 2825m, følger man rute A) til nedenfor Col de la Couronne. I stedet for at stige op i passet fortsætter man mod NW og krydser en udstrakt blokmark frem til foden af en couloir, der kommer ned fra en lille scharte N for toppen af Couronne de Bréona. Man stiger nu op gennem denne couloir, til at begynde med i sne, senere i tvivlsom klippe, indtil man når op på NW-graten, der kommer op fra Col de Bréona. Nu følger man denne grat med enkelte klatrepassager til toppen af Couronne de Bréona. Ialt 2 timer i opstigning, 1½ time i nedstigning.

C) Clocher de la Couronne, 3101m.
  Denne fortop til Couronne de Bréona udgør ikke nogen selvstændig top, men der er i starten af 1980'erne etableret flere svære klipperuter af høj kvalitet på dennes NE-væg. Væggen er ca. 100 meter høj, og ruterne er sikret med bolte.
  Fra Cabane de Moiry, 2825m, følger man rute A) til foden af Clocher de la Couronne. Man fortsætter nu ad græshylderne i E-flanken, disse hylder giver adgang til indstigningen på de forskellige ruter. Ruterne er 70-100 meter høje med sværhedsgrad V+°-VI° eller mere. Nedstigning finder sted til scharten N for Clocher hvorfra man følger græshylderne tilbage til indstigningen. Ruterne kan derfor med fordel klatres uden sæk.

Couronne de Bréona og Pointe du Bandon set fra Pigne de la Lé

Interne links:

Cabane de Moiry
Bjerghytter
Bjergbestigning i Val d'Anniviers
Generel information om Val d'Anniviers
Eksterne links:

Cabane de Moiry
Turistinformation Moiry