Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Pointes de Mourti
 
 Uploaded 14-03-04  
Roccia Nera

Pointes de Mourti    3564m

Med sin markante hængegletscher er Pointes de Mourti et af de mest markante bjerge i Val de Moiry, her set fra Corne de Sorebois

Pointes de Mourti set fra Corne de Sorebois (N).

Pointes de Mourti er en karakteristisk dobbelttop, der udgør et af de mest markante bjerge i Val de Moiry. Især set fra nord, hvor østtoppens iøjnefaldende hængegletscher kommer til sin ret. Østtoppen er samtidig højeste punkt og den top der hyppigst bestiges, hvorimod vesttoppen som regel kun tages med hvis man kommer fra Evolène. Bjerget byder i øvrigt på ganske afvekslende ruter.

Førstebesteget: ukendt
Kort: Blad 1327 Evolène
Fører: SAC Walliser Alpen bind 3

A) NE-graten fra Cabane de Moiry. 3 timer, WS, 739hm.
  Den mest benyttede rute på bjerget er ikke den letteste, men dog en god og varieret rute.
  Fra Cabane de Moiry, 2825m, fører en god sti mod SE i retning mod Pigne de la Lé og op til Glacier de Moiry, der her danner et forholdvis fladt snefelt for foden af Pignen. Man krydser dette snefelt mod S, mellem foden af Pignen og et isfald på højre hånd, for herefter at krydse ud over gletscheren i SW-lig retning ovenfor isfaldet. Man holder gradvist mod højre, i retning af klippetårnet P.3274 i Pointe E de Mourtis NE-grat, hvor man stiger op i den lille sadel umiddelbart til venstre for denne, 1½ time. Nu følger man klippegraten op. Den øverste del af graten består af en bred snegrat, og hvis denne består af is kan man evt. fortsætte ad klipperne langs gratens østlige kant. Begge muligheder fører til toppen, 1½ time. Ialt 3 timer i opstigning.

B) SW-flanken fra Ferpècle. 6 timer, WS-, 1736hm.
  Normalvejen fra Ferpècle er den letteste rute på Pointes de Mourti, men på grund af de store afstande og det stiløse terræn benyttes denne rute kun sjældent.
  Fra Ferpècle, 1828m i Val d'Hérens fører en sti i østlig retning op til den forfaldne hytte Les Rosses, 2409m, 1½ time. Herefter fortsætter man videre i samme retning uden sti, idet man stiger op i retning mod Pointe E de Mourti. Man når efterhånden op til snefelterne og følger herefter disse, afvekslende med blokke, og stiger op i sadlen mellem de to Pointes de Mourti, 3½ time. Herefter videre ad forbindelsesgraten til W- eller E-toppen, 15 min. Ialt 5½ time i opstigning, 3½ time i nedstigning.
Variant: har man primært vesttoppen som mål kan man i stedet vælge at følge dennes WSW-grat op. Denne grat består af store, stedvist løse blokke og kan være et mere spændende alternativ af samme sværhedsgrad og længde. Graten følges fra ca. 2850m til toppen.

C) NNW-flanken fra Cabane de Moiry. 4-5 timer, ZS, 45-50°, 739hm.
  Uden tvivl den flotteste rute på bjerget, og en linie som påkalder sig opmærksomheden både under opstigning gennem dalen og set fra Cabane de Moiry. Tilgangen til hængegletscheren er dog blevet vanskeliggjort under de senere års nedsmeltning.
  Fra Cabane de Moiry, 2825m, fører en sti direkte ned til gletscheren, som man krydser til den modsatte side. Her kommer en navnløs gletscherarm ned mellem Pointes de Mourti og Pointe de Moiry, og man følger dennes NW-bred mod SW. Halvvejs oppe skal man passere et lille isbrud med store spalter. Hvis forholdene på gletscheren er gode kan man passere isbruddet helt til højre under Pointe de Moirys klippevæg. Alternativt må man stige i land ved foden af Pointe de Moirys E-sporn og stige op til højre for denne til et lille snefelt. Herfra fører et bredt klippebånd 50m op mod venstre, efterfulgt af en ca. 30m platte der fører til et klippefremspring, hvorfra man let når gletscheren ovenfor isbruddet. Herefter når man let frem til foden af Pointes de Mourtis N-flanke, ca. 3100m, 2 timer. Man overskrider bergschrunden i faldlinien af højeste punkt og til venstre for den store hængegletscher, og følger snefelterne mod højre op til denne. En stejl ispassage fører op på hængegletscheren, hvor mindre stejle snehæng fører til højeste punkt, 2-3 timer. Ialt 4-5 timer i opstigning.

Pointes de Mourti set fra Corne de Sorebois

Interne links:

Cabane de Moiry
Bjerghytter
Bjergbestigning i Val d'Anniviers
Generel information om Val d'Anniviers
Eksterne links:

Cabane de Moiry
Turistinformation Moiry