Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Portjenhorn
 
 Opdateret 25-11-01  
Roccia Nera

Portjenhorn    3567m

Portjenhorn set fra Weissmies SSE-grat

Portjenhorn set fra Weissmies SSE-grat (NW) med Portjengrat (Pizzo d'Andolla) i baggrunden.

Portjenhorn er en markant top på Portjengrat, den højeste bjergryg mellem Monte Rosa og Weissmies, og en uhyre indbydende top set fra Zwischbergenpass. Portjengrat er opbygget af en solid gnejs og byder på noget af det bedste klatring i Saastal.

Førstebesteget: 1871 (SE-graten)
Kort: Blad 1329 Saas
Fører: SAC Walliser Alpen bind 5

A) SW-graten fra Almagellerhütte. 2½ time, WS, 673hm.
  Dette er den nemmeste vej til toppen af Portjenhorn, men ruten bruges dog mest i nedstigning.
  Fra Almagellerhütte, 2894m, fører en lille, utydelig sti mod øst op i Wysstal. Når man når op i sneen holder man lidt mod syd og ind i en parallel snesænkning, indtil man i ca. 3300m uden problemer kan stige op på ryggen af Portjenhorn SW-grat, 1½ time. Nu op ad graten, i den nedre del kan man evt. benytte sig ad sneen på gratens sydside, til toppen af Portjenhorn, 1 time. Ialt 2½ time i opstigning, 2 timer i nedstigning.

B) NW-graten fra Almagellerhütte via Zwischbergenpass. 4 timer, ZS, III°, 673hm.
  Dette er den mest spændende rute på Portjenhorn, som i den øvre del byder på pragtfuld klatring. Ruten klatres dog ikke så meget, da den fjernere liggende Portjengrat er højere og derved mere attraktiv.
  Fra Almagellerhütte, 2894m, følger man stien op over den utydelige moræne i retning af Zwischbergenpass. Stien forsvinder efterhånden i blokmarken, og man sætter kurs mod passet, som man når lidt til højre for det venstre af de to pasindsnit, 1 time. Nu til højre op over graten, som til at begynde med består af ral og skifer, men snart bliver graten smallere og mere takket. Man overskrider et lille klippetårn, og efter en hanekam når man frem til en lille scharte (3411m). Nu følger man gratens øvre, stejle del i fremragende klatring på god klippe til toppen af Portjenhorn, 3 timer. Ialt 4 timer i opstigning.
Variant: fra toppen af Portjenhorn kan man fortsætte videre ad graten og derved nå frem til Pizzo d'Andolla, højeste punkt på Portjengrat. Klippen bliver dog ringere her, og ruten klatres sjældent. Regn med ekstra halvanden time hver vej.

Portjenhorn set fra Weissmies SSE-grat

Interne links:

Almagellerhütte
Bjerghytter
Bjergbestigning i Saastal
Generel information om Saastal
Eksterne links:

Almagellerhütte
SAC bjerghytter
Turistinformation Saastal