Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Täschhorn
 
 Opdateret 18-02-05  
Roccia Nera

Täschhorn    4491m

Täschhorn set fra Wissgrat

Täschhorns SE-væg er en af de største klippevægge ud mod Mattertal og tydelig synlig fra Zermatt, her dog set fra Wissgrat (S).

Täschhorn står lidt i skyggen af Dom, men er ikke desto mindre et meget smukt bjerg, en perfekt tresidet pyramide, der ikke umiddelbart har nogle lette ruter. For en del år siden forløb normalvejen over NW-flanken, ligesom på Dom i dag, men siden er gletscheren på NW-flanken svundet så meget ind at man i dag benytter sig af SE-graten i stedet.

Førstebesteget: 1862 (NW-flanken)
Kort: Blad 1328 Randa
Fører: SAC Walliser Alpen bind 5

A) SE-graten fra Mischabeljoch Biwak. 5 timer, ZS, II+°, 640hm.
  En afvekslende og meget spændende gratrute, med en fabelagtig udsigt undervejs. Langt det meste af graten har god klippe, på nær topvæggen, der desværre er noget løs.
  Fra bivuakhytten i Mischabeljoch, 3851m, omgår man let det første klippeparti til højre (NE), kommer så tilbage til graten og klatrer videre op over de følgende grattårne. Tårnene er forholdsvis lette, og man kan næsten klatre hvor man vil, frem til højeste punkt på dette gratafsnit (3980m), 45 min. Herefter følger et langt, men forholdsvis let gratstykke, der frem til sensommeren oftest er en snegrat, men som sidst på sæsonen smelter ned til grus og lette klipper, og fører frem til et punkt, hvor en markant snecoulour falder af mod Saas-siden (ca. 4220m), 2 timer. Her skifter graten fuldstændig karakter og bliver en smal og eksponeret snegrat med store vægter mod øst. Af sikkerhedsmæssige årsager omgås disse vægter over et stejlt sne- eller ishæng på vestsiden frem til en lille snesadel for foden af topvæggen (ca. 4360m), 75 min. Herfra direkte op over den stejle topvæg, i letsmuldrende klippe med masser af trin (II+°), til højeste punkt, 45 min. Ialt 5 timer i opstigning, 3½ time i nedstigning.

B) NW-flanken fra Kinhütte. 7 timer, ZS, 1907hm.
  Den originale normalrute forløb fra Kinhütte over Kingletscher og videre op over NW-flanken fra dennes bund. I dag er hele den venstre del af isvæggen forsvundet, hvorfor man nu i stedet stiger op over Kinfelsen. Denne rute fra Kin er en meget afsides rute i et overraskende vildt terræn.
  Fra Kinhütte, 2584m, fører en utydelig sti mod ESE til den lille morænedal Kintole. Stien fortsætter op gennem dalen og videre op over Kingletscherens N-moræne, som man følger til dennes top. Herfra stiger man ned på den nordlige arm af Kingletscher og følger denne tæt under Doms W-grat til et spaltefrit gletscherplateau omkring 3180m. Her krydser man gletscheren til Kinfelsen, stiger op på ryggen af denne og videre over klippegraten til et karakteristisk spir (3636m). Efter passage af dette spir når man en bred snegrat, der gradvist stejler til og fører op til den store hængegletscher på Täschhorns NW-flanke. Denne er ganske opspaltet, og man stiger så direkte som muligt op mod Täschhorns W-grat (Teufelsgrat), som man når omkring 4300m. Man følger nu graten til et stejlt tårn, der bestiges direkte via en snecouloir. Fra toppen af tårnet let over graten til højeste punkt. Ialt 7 timer i opstigning, 4 timer i nedstigning.

Täschhorn set fra Wissgrat.

Interne links:

Mischabeljoch Biwak
Kinhütte
Bjerghytter
Bjergbestigning i Mattertal
Generel information om Mattertal
Egen bestigning af Täschhorn
Eksterne links:

Turistinformation Täsch
Turistinformation Randa