Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Üssers Barrhorn
 
 Opdateret 13-01-07  
Roccia Nera

Üssers Barrhorn    3610m

Inners Barrhorn og Üssers Barrhorn set fra Gasenried

Inners Barrhorn og Üssers Barrhorn set fra Gasenried (NE) med Schöllihorn til venstre.

Üssers Barrhorn er sammen med Inners Barrhorn et meget markant dobbeltbjerg, der ganske vist er noget overset, men virkelig kommer til sin ret set fra den modsatte side af Mattertal. Üssers Barrhorn er den højeste top i området og har en fortrinlig udsigt over Turtmanntal.

Førstebesteget: ukendt
Kort: Blad 1308 St. Niklaus
Fører: SAC Walliser Alpen bind 3, R.895ff

A) N-flanken fra Topalihütte via Barrjoch. 2½ time, WS, 936hm.
  En interessant rute, som i sammenhæng med en overskridning af Inners Barrhorn indbyder til en spændende, men dog noget løs rundtur fra Topalihütte.
  Fra Topalihütte, 2674m, fører en utydelig sti i samme højde på nordsiden af Distulgrat frem til Untere Stelligletscher, der krydses i retning af Gässijoch. Her byder der sig to muligheder: 1): man går i land under Gässijoch og stiger op gennem den brede couloir der kommer ned fra Barrjoch og op til pashøjden. Eller 2: man følger gletscheren under Barrhorns østvæg til 3220m, hvorfra et tydeligt bånd, ofte snedækket, fører tværs over væggen og frem til et lille snefelt umiddelbart under Barrhorns nordgrat, 2 timer. Nu op over den stejle sneflanke eller dennes østlige begrænsningskant og videre til højeste punkt, ½ time. Ialt 2½ time.

B) W-graten fra Turtmannhütte. 3 timer, L, 1091hm.
  Den letteste rute på bjerget og en populær tur fra Turtmannhütte.
  Fra Turtmannhütte, 2519m, fører en sti op til foden af Barrwang, en stejl klippevæg ved Brunegggletschers munding. Stien fører op gennem en tydelig couloir i væggen og op i en lille morænedal ovenfor. Her forlader man den store sti og stiger mod NE op over bjergsiden til Üssers Barrhorns lange W-grat, som man når ved P.3057. Herfra følger man den brede og lette grat til toppen af Üssers Barrhorn. Ialt 3 timer i opstigning, 1½ time i nedstigning.

C) S-graten fra Inners Barrhorn. ½ time, L, 122hm.
  Denne rute laves udelukkende i forbindelse med en overskridning fra Schöllihorn til Üssers Barrhorn eller omvendt.
  Fra Inners Barrhorn, 3583m, stiger man ned over NW-graten til sadlen mellem de to toppe og op ad S-graten til Üssers Barrhorn. Graten består af grus eller sne og byder absolut ikke på problemer. Ialt ½ time uanset retning; fra Topalihütte eller Turtmannhütte over
Inners Barrhorn 3½ time (L).
Variant: Kommer man fra Schöllijoch og alene vil bestige Üssers Barrhorn kan Inners Barrhorn uden vanskeligheder omgås i W-flanken.

Üssers Barrhorn set fra Gasenried

Interne links:

Topalihütte
Turtmannhütte
Bjerghytter
Bjergbestigning i Mattertal
Bjergbestigning i Turtmanntal
Generel information om Mattertal
Generel information om Turtmanntal
Eksterne links:

Topalihütte
Turtmannhütte
SAC bjerghytter
Turistinformation St. Niklaus