Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Tochal
 
 Opdateret 27-04-06  
Roccia Nera

Tochal    3965m

Tochal set fra S-graten umiddelbart før dennes møde med SE-graten.

Tochal set fra S-graten umiddelbart før dennes møde med SE-graten (S).

Tochal er, takket være sin nærhed til Teheran, et af de absolut mest besøgte bjerge i Iran. Især om fredagen kan tusindvis af mennesker være at finde på bjergets sider, og på gode dage kan man fra toppen se Irans højeste bjerg Damavand. Ved brug af svævebanen kan bjerget udmærket bestiges som dagtur fra Teheran. På toppen findes en nødhytte som dog ikke har nogen faciliteter.

Førstebesteget: ukendt
Kort: Naghsh-e-Kouh: New View to Tochal
Fører: findes ikke

A) S-graten fra Shir Pala. 4 timer, L, 1215hm.
  Dette er den mest direkte rute på Tochal hvis man ønsker at gå hele vejen op. Det er muligt at vandre hele vejen op fra Darband Square i Teheran til toppen og tilbage igen på en og samme dag, en højdeforskel på 2210 meter, men har man tiden til det vil man normalt bide den over med en nat på Shir Pala.
  Fra Shir Pala, 2750m, krydser man over floden og følger en mindre sti der stiger mod W op langs nogle særprægede sorte bånd på den modsatte bjergside. Man følger disse bånd over to rygge, stedvist temmelig eksponeret, og når så op på Tochals lange S-grat. Denne grat er bred og ganske uproblematisk, og man følger graten ad gode, men ikke særligt tydelige stier mod N. Efter at have overskredet et par pukler når man frem til en nødhytte, Syah Sang i 3480m, som kan tjene som rasteplads under en pause, 2 timer. Fra Syah Sang og videre op er ruten markeret med røde flag, der tjener til at vise vejen i usigtbart vejr. Ruten fortsætter op over graten og man kan efterhånden ane toppen af Tochal over flanken til venstre. Omkring 3900m flader graten ud og mødes med den lige så brede SE-grat, som man herefter følger mod venstre til højeste punkt, 2 timer. Ialt 4 timer i opstigning, 3 timer i nedstigning.

B) SW-graten fra Teheran via svævebanen. 2 timer, L-, 715hm.
  Langt de fleste vælger at tage svævebanen fra Teheran til bjergstationen under toppen, og især om fredagen kan der være trængsel på stierne.
  Fra den nordligste ende af Velenjak Avenue i Teheran med svævebanen til bjergstationen, ca. 3250m. Herfra fører en bred sti uden nogen form for vanskeligheder til toppen af Tochal. Ialt 2 timer i opstigning, 1½ time i nedstigning.

Tochal set fra S-graten umiddelbart før dennes møde med SE-graten.

Interne links:

Shir Pala
Syah Sang
Bjergbestigning i Iran
Bjergbestigning i Alborz bjergene
Eksterne links:

Officiel iransk side om bjergbestigning i Iran