Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Iran  > Alborz
 
 Uploaded 30-08-04  
Sabalan Kouh - et af Irans mest karakterfulde bjerge

Bjergbestigning i Alborz bjergene

Alborz bjergkæden har en udstrækning på omkring 500 km og er uden tvivl den mest betydningsfulde bjergkæde i Iran. Ikke blot fordi man her finder Irans højeste bjerg Damavand, men også fordi man i Alborz finder en stor variation af bjerge, lige fra lette vandretoppe til store massiver med høje og stejle klippevægge. Alborz danner den sydlige kyst af det Kaspiske Hav, hvorfor der således er en højdeforskel på 5700 meter på en temmelig kort afstand. Nordsiden af Alborz er derfor ofte dækket af skyer, og de nedre dele af bjergene er her skovklædt. På sydsiden er der derimod mere tørt med steppeagtig karakter. Irans hovedstad Teheran ligger lige midtfor på den sydlige side, og størstedelen af Alborz har en veludbygget infrastruktur, der gør det let at komme til og fra bjergene.

Gusfand Sara, udgangspunkt for bestigning af Damavand ad normalvejen Gusfand Sara, udgangspunkt for bestigning af Damavand ad normalvejen

Teheran er således den naturlige basis for alle bestigninger fra syd i Alborz, og således også for Damavand, med 5671 meter det højeste bjerg i Iran. Her kører man to-tre timer med bil fra Teheran til Reyneh eller Polour, hvorfra bestigningen finder sted over sydsiden. Et andet populært bjerg, sandsynligvis den mest bestegne top i Iran overhovedet, er Tochal (3957m), der er det højeste punkt i den lille bjerggruppe af samme navn umiddelbart nord for Teheran. Især om fredagen bliver bjerget overstrømmet af vandrere, der til fods eller med svævebanen bestiger bjerget som dagtur.
Bestigninger på nordsiden af Alborz tager udgangspunkt i en af byerne ved kysten af det Kaspiske Hav. Chalus vil være et godt valg, idet man herfra kan komme ind til Alam Kouh (4850m) og nabobjerget Takht-e Soleiman (4659m), henholdsvis det næst- og fjerdehøjeste bjerg i Iran. Disse bjerge består af en granitisk intrusion, og har en for Iran usædvanlig alpin karakter med stejle klippevægge og adskillige gletschere. Man når dette massiv ved fra Chalus at tage over Marzan Abad og Kelardasht til Rudbarak (1300m), hvorfra der er et par dages vandring ind til massivet. Hvis disse bjerge lyder lidt for spændende kan man fra Namak Abrud 12 km fra Chalus i stedet bestige Mt. Medovin (1050m), med en fantastisk udsigt over det Kaspiske Hav når skyerne tillader det.


Damavand og omegn
Rutebeskrivelser i Alborz bjergene: Tochal 3957m - en let tilgængelig top der kan nås direkte fra Teherans forstæder.

Damavand 5671m - Irans højeste bjerg og samtidig et af landets smukkeste bjerge.
Interne links:

Bjergbestigning i Iran
Rutebeskrivelser
Egne bestigninger
Eksterne links:

Officiel iransk side om bjergbestigning i Iran
Dansk Bjergklub