Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index  > Liskamm W
 
 Opdateret 25-01-03  
Roccia Nera

Liskamm W    4479m

Liskamm W set fra Gornerli under Gornergrat

Liskamm W set fra Gornerli under Gornergrat (NNW).

Liskamm W er knap 50 meter lavere end østtoppen på dette enorme massiv, men måske alligevel den vigtigste top, beliggende som højeste punkt på det massive, gletscherdækkede forbjerg der skyder sig halvanden km ud i Gornergletscher. Især set fra den schweiziske side er det W-toppen der totalt dominerer massivet. Liskamm W er vanskeligere tilgængelig end E-toppen og bestiges forholdsvis sjældent.

Førstebesteget: 1864 (SW-graten)
Kort: Blad 1348 Zermatt
Fører: SAC Walliser Alpen bind 4

A) SW-graten fra Rifugio Quintino Sella via Felikjoch. 4 timer, WS+, 892m.
  Den eneste forholdsvis lette rute på Liskamms vesttop og samtidig en meget spændende og varieret rute. Kombineres som oftest med E-graten mod E-toppen og danner derved en overskridning af bjerget.
  Fra Rifugio Quintino Sella (3587m) følger man en smal sti mellem grus og blokke over på Ghiacciaio di Felik. Her fortsætter man i nordlig retning i retning mod Punta Perrazzi, siden op gennem en sænkning umiddelbart øst for denne lille top, og fortsætter i nordøstlig retning til foden af et stejlt snehæng. Man stiger direkte op over dette korte snehæng og når Felikjoch fra højre (SE), 1½ time. Passet består af et bredt sneplateau, der danner den nederste del af Liskamms W-grat. Man vandrer over dette plateau i nordlig, senere nordøstlig retning, passerer tæt under en lille fortop (P.4201m) og stiger op i sadlen umiddelbart E for denne. Graten bliver nu smal, består af delvist snedækkede klipper og bliver efterhånden stejlere, men har sjældent vægter. Man holder sig som regel let på den venstre (NW) side af graten, hvor man som oftest finder lettere snefelter. Man når frem til yderligere en fortop (P.4447m), som kan bestiges direkte, men oftest traverserer man skråt ud i NW-flanken og når her en markant sneribbe, som man kan følge til denne fortops højeste punkt. Herfra fører en kombineret og eksponeret grat til Liskamm W på et kvarters tid, 2½ time. Ialt 4 timer i opstigning, 3½ time i nedstigning.

B) E-graten fra Liskamm E. 3 timer, ZS, 62hm.
  Overskridningen mellem de to toppe af Liskamm er en eftertragtet rute, der kan foretages i begge retninger. Æstetisk vil det være det bedste at overskride graten fra W til E, men ved at foretage overskridningen i modsat retning har man de fleste vanskeligheder i opstigning.
  Fra Liskamm E, 4527m, klatrer man over toppartiets klipper og stiger så ned over den brede og lette snegrat til sadlen mellem de to toppe, 4417m, ½ time. Her skifter graten fuldstændig karakter og bliver til en ganske smal snegrat, fra tid til anden afbrudt af ofte tilsneede klipper. Graten er ikke særlig stejl, men konstant ganske eksponeret, og fører direkte til vesttoppen, 2½ time. Ialt 3 timer i opstigning, 8 timer fra Rifugio Gnifetti.

Liskamm W set fra Gornerli under Gornergrat

Interne links:

Rifugio Quintino Sella
Bjerghytter
Rutebeskrivelse Liskamm E
Egen bestigning af Liskamm W
Eksterne links:

Rifugio Quintino Sella
Turistinformation Zermatt
Zermatt webcams