Navigation:    
Start  >  Nyheder  > 6. april 2020
 
 Uploaded 06-04-2020  

Seneste nyheder:

6. april 2020 Tidligt spor af Global Warming
  Det forløbne halve års tid har jeg to gange haft gallerier, der udgør et tilbageblik til 2003, hvor hele min sommerferie dette år blev udgjort af en lang række bjergbestigninger på langs af Alperne. I de to første gallerier har jeg beskrevet de bestigninger, som jeg med min makker Jacob Klaris-Jensen foretog af Bielerspitze og Hintere Jamspitze, og efter disse bestigninger i det østrigske var vi nu rykket videre til Schweiz.
Jeg havde få måneder forinden anskaffet mit første digitalkamera da jeg fik et godt tilbud fra min kollega fra IT-udvalget på Vallensbæk kommune, og det kamera var selvfølgelig både mindre, lettere og mindre omfangsrigt end det spejlreflexkamera jeg ellers altid havde haft med mig på mine bjergture. Så det var naturligt at dette digitalkamera også skulle stå sin prøve i Alpernes bjerge.
I Schweiz havde vi satset på at kunne bestige en håndfuld af de mange 4000-meter høje bjerge, der findes i dette dejlige land, og jeg havde foreslået at vi denne gang ville forsøge os i Berner Alpen. Disse bjerge var de første jeg havde forsøgt mig på da jeg for alvor begyndte på bjergbestigning en snes år forinden, men jeg havde ikke rigtigt været der siden jeg i 1984 havde tilbragt fire uger i disse store bjerge.
Hvor jeg i 1982 havde vandret ind fra Fafleralp over Langgletscher og Lötschenlücke og i 1983 havde haft økonomi til at tage bjergbanen op til Jungfraujoch valgte vi nu i 2003 at gå ind ad den naturlige indfaldsvej, nemlig Aletschgletscher, den vej langt det meste af isen fra Berner Alpen vælger at tage for at nå ned til Rhonedalen, og som stadig slutter kun få kilometer fra Rhonedalen - selv om Rhonegletscheren under istiden havde nået helt til nuværende Genève og derved dannede Genèvesøen.
Dengang jeg først havde læst om Aletschgletscher havde den været 27 km lang, 2-3 km bred og 700 meter tyk på dens dybeste sted ved Konkordiaplatz. Men allerede da jeg kom dertil på denne tur i 2003 kunne jeg se at den havde været meget større og mere magtfuld. Hvilket de markante og høje moræner stod som et tydeligt minde herom. Selv om Global Warming dengang stadig blot var et akademisk spørgsmål, mens vi bjergbestigere vidste bedre.
Så på denne tur tager vi til Kühboden ovenfor Fiesch i Rhonedalen, hvor den mest brugte vandretur ind til Aletschgletscher tager sin begyndelse.
April måneds galleri: Blind vej ved Konkordiaplatz



  Tidligere nyhedsbreve:
6. marts 2020 Chicago: Porten til prærien
8. februar 2020 Inden sneen smelter
8. januar 2020 Australien brænder!
2019 Nyhedsbreve 2019.