Navigation: Quicklink   
Start  >  Vandring  >  Sverige  >  Dalarna  > Sverige på langs,
Etape 19
 Opdateret 20-09-09
17 18 19 20 21
På: vej mod Görälven med Fulufjället i baggrunden

Sverige på langs

Etape 19: Sälen - Mörkret
Kungsleden

92km, 8 dage
På den lange vej mod nord gennem Sverige er denne den første egentlige fjeldetape, idet over halvdelen af ruten forløber ovenfor trægrænsen, eller på kalfjället, som man siger i Sverige. Ruten passerer nemlig hen over to af de sydligste fjeldpartier i Sverige, nemlig Transtrandsfjällen, også kendt som Sälenfjällen, og Fulufjället, der i dag er bevaret som nationalpark. Ruten slutter med en nedstigning gennem Njupeskär, der rummer Sveriges højeste vandfald. Det her angivne ruteforslag fører hen over toppene af Köarskalsfjället (875m) og Källfjället (903m), men selv om udsigten er omfattende er der dog ingen af disse højdedrag, som efter min opfattelse kan karakteriseres som selvstændige toppe.

Langt det meste af ruten forløber ad markerede vandrestier, med mindre afsnit ad umarkerede stier og enkelte kilometer på asfalt.

Tag over hovedet findes på denne tur i tre former. Vindskydd består af to-tre bænke, ofte grupperet om et bord, og med tag og op til tre vægsider. Kan som regel ikke i praksis anvendes til overnatning. Raststuer er aflukkede bygninger med indtil tre vinkelbrikse i de tre hjørner og oftest en køkkenniche i det fjerde. Som regel også et par borde med bænke eller taburetter. Overnatning er mulig, men officielt kun tilladt i nødstilfælde, omend man sagtens kan bruge stuen som basis og have teltet stående udenfor. Overnatningsstuer er ofte lidt større hytter, som regel med madrasser på briksene og ofte separate sovenicher. Der er gebyr for benyttelse af disse hytter, i 2009 typisk 100 SEK for overnattende i hytten og 30 SEK for teltende i tilknytning til hytten, og gebyrer indbetales på konto efter tilbagevenden til civilisationen, med mindre der er en hyttevært til stede.
Kort: Fjällkartan blad W2 Fulufjället-Sälen.



Vandfaldet i Njupeskär.
Henrejse

Selvom afstandene efterhånden er store kan det på denne tur knap betale sig at flyve en del af strækningen, da der er langt fra nærmeste lufthavn til fjeldet. Man må derfor benytte sig af tog og bus, og med en morgenafgang fra København tager man toget til Malung med togskift i Mjölby og Borlänge, hvorefter man fortsætter med bus til Sälen. Bussen til Sälen fortsætter mod Stöten oppe på fjeldet og har stoppested lige ved Högfjällshotellet, hvor man er fremme først på aftenen. Under gode forhold kan turen gøres på cirka 12 timer i alt.
Find køreplan her



Dagsetaper

Dag 1: Sälen Högfjällshotellet - Östfjällsstugan, 4km
Dag 2: Östfjällsstugan - Närfjällsstugan, 18km
Dag 3: Närfjällsstugan - Granfjällssätern, 6km
Dag 4: Granfjällssätern - Lilldalsstugan, 14km
Dag 5: Lilldalsstugan - Tangåstugan, 17km
Dag 6: Tangåstugan - Tangsjöstugan, 10km
Dag 7: Tangsjöstugan - Björbäckstugan, 17km
Dag 8: Björbäckstugan - Mörkret 6km



Hjemrejse

Fra Mörkret kører på hverdage en tidlig morgenbus til Särna, hvor man skifter til bussen til Mora, hvorfra man tager toget til København med skift i Borlänge og Mjölby, så man er i København først på aftenen. Regn med cirka 13 timers transport i alt.
Find køreplan her




Turbeskrivelse

Dag 1    Sälen Högfjällshotellet - Östfjällsstugan, 4km
   Med udgangspunkt i Högfjällshotellet vandrer vi gennem en portal, der markerer starten af Södra Kungsleden og mod N ad den markerede vandresti, som er markeret med røde ledestjerner og som på det første stykke vej op på Köarskalsfjället er asfalteret af hensyn til gangbesværede og derfor også har bænke med regelmæssige mellemrum. Denne asfalterede del passerer først en toiletbygning og ender kort efter ved Köarskalsfjällets vindskydd, 2km. Stien fortsætter som en god grussti gennem risheden og hen over toppen af fjeldet (875m) og stiger så ned til Östfjällstjärn og raststuen Östfjällsstugan. Denne del af stien er nyrenoveret i 2006 med grus for at mindste slitagen, og har sågar en trappe et enkelt sted! Hytten har brændeovn, og udendørs er fire affaldsspande med kildesortering, og efter en lang henrejse til Sälen er stedet en udmærket afslutning på denne korte etape, 4km.

Dag 2    Östfjällsstugan - Närfjällsstugan, 18km

   Fra hytten fortsætter vi ad den markerede vandresti mod W langs sydbredden af Östfjällstjärn og videre frem til et markant stikryds, 1km. Her drejer vi til højre og stiger op gennem den åbne birkeskov med lyng her og der, og op på kalfjället igen. Vi når gradvist op på toppen af Källfjället (903m), 2km. Toppen er overhovedet ikke markant og fornemmes ikke som en top, men der er en fin udsigt, især mod nordøst ud over Västerdalälven og tilbage mod Storfjället i syd. Vi stiger nu ned over den mosklædte nordside og når til sidst ned til de første grantræer og kort efter Källfjällsstugan, som er ganske lille og heller ikke har brændeovn, 5km. Stien leder nu vestpå og fortsætter gennem skoven ned i Synddalen. Hvor floden løber gennem en lavning krydser vi Syndan over to broer, og efter at have passeret et større moseområde med spångar når vi frem til vindskyddet Kläppenskjulet, 10km, hvor vi passende kan holde frokostpausen.
   Nu stiger vi ad stien stejlt mod nordvest op gennem nåleskoven, og ved Synddalskläppen når vi op på kalfjället igen. Vi krydser tværs over Lägerdalsfjället og stiger så ned gennem en ravine til den trange, men spændende dal mellem Lägerdalsfjället og Stor-Närfjället, 14km. Nu følger vi bækken opstrøms, til dels vådt og mudret, indtil vi kan stige op gennem et skår i vestflanken, 16km. Vi stiger op gennem dette skår, stiger gennem enkelte blokmarkspartier og når så op på en art bjergryg som vi følger det sidste stykke op til den øde beliggende Närfjällsstugan (845m), en raststue med brændeovn. Officielt må der ikke overnattes i hytten, men der er teltpladser i en lavning lige nedenfor hytten, 18km,

Dag 3    Närfjällsstugan - Granfjällssätern, 6km

   Med udgangspunkt i Närfjällsstugan er det muligt at bestige de to højeste bjerge i Transtrandsfjällen. Mod S ligger Stor-Närfjället (931m), som kan bestiges ad en markeret sti, 3km retur, og mod NE ligger Östra Granfjället (948m, højeste bjerg i Transtrandsfjällen), som ligeledes kan bestiges på 3km frem og tilbage. Som ovenfor nævnt er der dog ingen af disse bjerge som fortjener betegnelsen selvstændig top.
   Ellers fører dagen i dag ud af Transtrandsfjällen og ned i skoven igen. Fra Närfjällsstugan vandrer vi ad den markerede sti gennem risheden mod N over Granfjället og stiger ned til Granfjällssätern. Stien går gradvist gennem mere blokmark og dykker så ned i skoven igen, hvor den desværre bliver temmelig mudret uden spångar, og vi når frem til en lille raststue på Granfjällssätern (585m), en skøn lysning i skoven, hvor man kan slå en tidlig lejr, 5km. Man kan også starte ud via Östra Granfjället og via dennes WNW-grat nå tilbage til stien og gå direkte til Granfjällssätern, 1km længere. Her fandtes tidligere en markeret sti, men den er blevet nedlagt for en del år siden.

Dag 4    Granfjällssätern - Lilldalsstugan, 14km

   Fra sæteren fortsætter vi gennem skoven ad den mudrede sti mod NW ned mod Görälven. Stien bliver gradvist bedre, og der kommer efterhånden flere spångar. Vi krydser en grusvej, 4km, med henvisninger til benzinstandere til begge sider. Grusvejen anvendes primært til snescootertrafik, men der er også her mulighed for en exit til Stöten, 4km borte, med bus tilbage til Malung. Stien fortsætter velspånget ud over en stor mose, men på det sidste stykke er man desværre løbet tør for planker! Det kan ikke anbefales at følge retningen mod næste markering, da der her er lårdybt mudder; i stedet finder man en bedre fremkommelighed i vildnisset 10-15m W for stiens retning. Fra næste markering fører spånger det sidste stykke i land. Nu fører en fin sti det sidste stykke frem til Görälven, der krydses over en solid metalbro, 5km. Et par hundrede meter ned langs floden ligger Lillbäckstugan, et vindskydd, der dog mest bruges af fiskere ved floden, og hvor frokosten kan holdes.
   Fra broen fører en grusvej op til en landevej, som man krydser og fortsætter op til den lille hytteby Skarsåsen, 7km. Grusvejen fortsætter op gennem skoven, bliver så til en rigtig dejlig vandresti, der fører rundt om Mellanfjället og ind i Lilldalen, den mørke dalgang mellem Mellanfjället og Näsfjället. Der kan være ganske vådt her efter regn pga dårlig dræning af dalen. Stien fører op over passets tærskel, og umiddelbart på den anden side når vi frem til raststuen Lilldalsstugan (770m), 14km,

Dag 5    Lilldalsstugan - Tangåstugan, 17km

   Også fra Lilldalsstugan er det muligt at bestige bjerge, idet to mindre bjerge står lige uden for døren: Mellanfjället (889m) mod S og 2½km retur samt Näsfjället (904m) mod E og 3km retur, dog uden sti til nogen af disse.
   Her på femtedagen sætter vi så kurs mod Fulufjället. Fra Lilldalsstugan stiger vi ad den markerede sti ned mod Tangån. Efter ca. en halv km deler stien sig. Markeringerne følger vinterstien mod venstre, men vi følger sommerstien til højre. Denne har med mellemrum markeringer i form af røde malede ringe om større grantræer, men stien er ganske tydelig i landskabet. I tilfælde af sne kan det dog være ganske svært at finde vej her. Vi krydser en grusvej, og snart mødes de to stier igen, 3km. En mindre bæk krydses over en større bro, og kort efter munder stien ud på en grusvej, som fører ind i Fulufjällets nationalpark, og som vi følger op til Björnholmsstugan, 7km (overnatningsstue). Grusvejen fortsætter til en vendeplads, og snart er vi ude i naturen igen. Fremme ved Hamnen krydser vi Tangån en første gang, idet vi ved Hamnen krydser denne over et par broer, og passende kan holde frokostpausen her, 9km.
   På den anden side starter opstigningen mod Fulufjället, og den gode sti fører op til passet mellem Västertangen og Summelfjället, og hvor vi møder en sti som kommer op på fjeldet fra Norgessiden, 13km. Nu følger vi den letgåede sti frem til toppen af Summelfjällets brede bjergkam, som vi krydser uden at mærke det, men pludselig dukker andre flade højdedrag op på den anden side af kammen, og vi er langsomt på, vej nedover igen. Med vid udsigt til alle sider stiger vi langsomt ned til Tangån igen, som vi krydser kort før vi når frem til overnatningsstuen Tangåstugan (800m), 17km.

Dag 6    Tangåstugan - Tangsjöstugan, 10km

   Fra Tangåstugan fører to stier op til Tangsjöstugan: den ene fører bag om hytten og er angivet til 10km, mens den anden fører lidt mod Morbäckssätern, og er angivet til en km længere. Sidstnævnte er vinterstien med markeringerne, men vi følger den kortere, der er sommerstien, og som mod forventning hverken har spångar eller er markeret, men stien er dog for det meste let at følge, så længe der ikke ligger sne. Stien fører op langs med Tangån i en skønsom og afvekslende blanding af rishede og sumpede passager, fra tid til anden afbrudt af blokmarkspartier. Efter 5km når man frem til en passage, hvor Tangån skal krydses ved et vadested, da der her ikke er nogen bro. Der er vadesten, men strømmen skal ikke undervurderes. Alternativt kan man blive på den orografisk venstre side af elven, som byder på noget bøvlet og tung vandring gennem blokmarksfelter og dyner af lav. De to alternativer mødes igen kort før Tangsjöarna, og herfra følger vi den fine sti den sidste km til overnatningsstuen Tangsjöstugan, 10km.

Dag 7    Tangsjöstugan - Björbäckstugan, 17km

   Efter den lidt udfordrende etape bliver stien nu gradvist bedre, og også mere trafikeret, takket være den lette tilgængelighed fra nationalparkens hovedindgang ved Njupeskär. Fra Tangsjöstugan fölger vi den fælles sommer- og vintersti i let terræn op over en svag bakke og stiger ned til Särnmanskojan på den anden side. Skilte angiver distancen til 6km, men det kan ikke på nogen måde holde stik hvis man følger stien, da afstanden hertil højst er 5km. Särnmanskojan er en ganske lille raststue, men dog med en diminutiv brændeovn. Den gode sti fortsætter, men bliver gradvist mere stenet. Vi når ned i fjeldbirkeskoven og der kommer mere mudder, men det holder sig dog indenfor rimelige grænser. Hyttekomplekset ved Storrörsjön kan ses på lang afstand, og når vi når frem hertil kan vi passende holde frokostpausen, 10km. Her ved Rörsjöstugan findes både en raststue, en overnatningshytte og flere udlejningshytter.
   Vi forlader nu Kungsleden, som vi har fulgt siden Högfjällshotellet i Sälen, og det betyder også et farvel til de røde ledestjerner, som vi har fulgt det meste af vejen indtil nu. Vi følger stien mod Njupeskär, ikke mod serveringen af samme navn, og stien bliver gradvist mere stenet som vi nærmer os Njupeskär. 'Takket' være de mange besøgende kommer der masser af stier, alt som vi nærmer os vandfaldet i Njupeskär, og der er således også masser af muligheder for at gå forkert. Man bør derfor holde godt øje med markeringerne, som der til gengæld er mange af: malede orange farveklatter på klippeblokke. Vi når frem til stien rundt om faldet, men selv om den højre er den korteste giver det pæne vyer at vælge den venstre. Vi krydser Njupån på en bro ovenfor faldet, fortsætter ovenfor nordskrænten og stiger så ned gennem stejl blokmark til raststuen Njupeskärstugan, 13km.
   Herfra kan man stige ned til hovedindgangen på en god halv time, men vi fortsætter rundturen rundt om vandfaldet. Vi stiger ned i slugten og når snart frem til en afstikker, der som en træbro ovenpå klippeblokkene fører op til foden af faldet, og som bestemt er et besøg værd. Vandfaldet er 93 meter højt, med 70 meter frit fald, og er Sveriges højeste. Ellers fortsætter vi ad stien med forklarende tavler undervejs, og når frem til nationalparkens hovedindgang, 17km. Her er udstilling i stedets Naturum, en kaffestue der er åben om eftermiddagen i sommersæsonen, toilet og affaldsanlæg med kildesortering. Samt raststuen Björbäckstugan (770m), hvor overnatning naturligvis ikke er tilladt.

Dag 8    Björbäckstugan - Mörkret 6km

   Tidligt om morgenen forlader vi nationalparken og følger asfaltvejen ned gennem hyttebyen Stormorvallen og når i magelig vandring ned til Mörkret, 6km, hvor der er overnatningsmuligheder i hyttebyen i udkanten af byen, alternativt findes en rasteplads med vindskydd lidt nede ad landevejen, på den anden side af elven Fulan. Fra Mörkret er der busforbindelse til Särna, og herfra videre til Mora.

Vandret september 2009 solo



Interne links:

Sverige på langs
Allemansrätten
Eksterne links:

Resplus - Samtrafiken / SJ
Dalatrafik
Fulufjällets Nationalpark
Debatforum på Utsidan om Sverige på langs