Navigation: Quicklink   
Start  >  Vandring  > Sverige
 
 Opdateret 04-09-04  

Vandring i Sverige

Set fra et dansk synspunkt er Sverige uden tvivl vandrelandet par excellence. Hvor ellers kan man med blot få timers transport nå ud hvor man har fred og ro og man kan vandre i timevis uden at møde et øje. Sverige er et stort land, omkring ti gange større end Danmark, men med kun en halv gang flere indbyggere, så her er god plads, eller "gott om plats" som man siger. I Sverige betragter man naturen som en selvfølge, og det er der jo ikke noget at sige til når man har den lige uden for døren.

En faktor som gør Sverige unik i vandresammenhæng er allemansrätten, en lovfæstet ret, som under ansvar giver enhver ret til at færdes i naturen, uanset om det er offentlig eller privat ejendom. Der er selvfølgelig restriktioner når det gælder nationalparker, naturreservater eller dyrkede marker, men blot det at man for det meste kan slå sit telt op for en nat hvor man måtte ønske det, er guld værd.

Den nemme adgang til friluftslivet slår også igennem i samfundet, idet det at nyde og bruge naturen er en del af det sociale og kulturelle liv, hvad enten det er en sejltur, en fisketur eller blot en tur op til ødegården. Enhver kommune med respekt for sig selv har sine egne markerede stier, både til vandring om sommeren og til langrend om vinteren, og ved større parkområder eller naturreservater finder man ofte en friluftsgård eller et naturrum som giver information om den lokalitet man besøger, mulighed for at få en lille forfriskning før eller efter turen, og måske endda mulighed for omklædning eller bad på stedet.

Det er med andre ord nemt at vandre i Sverige, og den mangfoldige natur giver så mange muligheder for forskellige ture at det er umuligt at nå at opleve det hele på et enkelt liv. For overskuelighedens skyld har jeg delt Sverige op i fem regioner, som hver for sig byder på forskellige oplevelser:


Region Syd
Dette er den sydligste cirka sjettedel af Sverige, op til en linie mellem Göteborg, Jönköping og Västervik, Regionen omfatter de gamle danske landskaber Skåne, Halland og Blekinge samt Småland. Det er den nærmeste del af Sverige, og et oplagt mål for en weekendvandretur, måske forlænget med en ekstra dag eller to. I Skåne kan man udnytte det omfattende system af vandrestier på Skåneleden, et stinet som er fuldt udbygget med organiserede overnatningssteder, vindskydd, markerede stier og vandposter undervejs. Længere mod nord begynder de store skove, og det er typisk dette område man tænker på når man som dansker snakker ødegårde, da der vitterlig er mange danskere som har en hytte her. De fleste af mine turbeskrivelser finder du i denne region.
Skäralid i Söderåsen

Region Götaland
Det midtsvenske søland med de største svenske søer Vänern, Vättern og Mälaren er omfattet af denne region, på begge sider af Götakanalen. Det drejer sig om landskaberne Bohuslän, Dalsland, Öster- og Västergötland, Närke og Södermanland, op til en linie mellem Karlstad, Västerås og Uppsala. Her er det vandet som sætter dagsordenen, og kan man lide at vandre langs store søer er man kommet på den rette hylde her. Regionen er forholdsvist lavtliggende og en del af den svenske storindustri er koncentreret her. Alligevel er der mange gode vandremuligheder i dette område, især i den tyndt befolkede vestlige del.
Ballonfart over klipperne ved Utby 
udenfor Göteborg

Region Midt
For de fleste, svenskere inkluderet, begynder Nordsverige så snart man kommer nord for Stockholm, men rent faktisk er man ved Stockholm ikke en gang kommet en trediedel op i Sverige! Derfor omfatter denne region landskaberne umiddelbart nord for Stockholm op til Hälsingland samt Värmland, Dalarna og Härjedalen, op til en linie mellem Fjällnäs og elven Ljungan. Her begynder vi så småt at komme op i den svenske fjeldverden med Transtrandsfjällen og Fulufjället nær den norske grænse. Dette område er mest kendt for de mange muligheder for at holde aktiv ferie, hvad enten det er at padle kano i den sydlige del af Värmland, whitewater på Klarälven eller de andre store elve længere mod nord, orienteringsløb i Tiomilaskoven eller alpint skiløb ved Sälen eller Idrefjäll. Området er heller ikke længere væk end at man kan nå hertil på en halv dags kørsel fra de skandinaviske hovedstæder. Det store udbud af aktiviteter gør det også attraktivt at vandre i området, og med et mere bjergagtigt terræn er det også muligt at komme op og få de vide udsigter. Bebyggelsen ligger som oftest i dalene, mens bjergene har man for sig selv.
Lyse sommernætter ved bredden af 
Stora Le

Region Jämtland
Med denne region kommer vi for alvor op i fjeldet. Ud over Jämtland omfatter regionen den nordlige del af Härjedalen, Medelpad og Ångermanland. Vi er nu kommet så langt op i Sverige at transporten hertil tager det meste af en dag, med mindre man vælger at flyve. Hvilket også gør at en vandretur her i dette område typisk vil strække sig over en uge, hvis ikke mere. Jämtlandsfjeldene er her et velbesøgt rejsemål, og vel nok især Sylarna er et besøg værd, ikke bare på grund af den nemme adgang med toget til Storlien, eller de mange markerede stier og talrige hytter undervejs. Den nordlige del af denne region byder også på mange andre interessante fjeldområder som, takket være de noget besværlige adgangsveje, kan byde på noget af det mest uberørte natur i Sverige, med afrundede bjerge og store fjeldheder med et rigt fugleliv. Og ørrederne venter blot på at blive fanget her. Så hvis man ønsker at opleve bjergenes storladne ensomhed er dette det rette sted at gøre det. Det skal endvidere bemærkes at den østligste del af regionen, ud mod Bottenviken, har noget nær Sverigesrekord i antal af solskinstimer, og med en forholdsvis ringe nedbør er det at karakterisere som det svenske svar på Solkysten, omend havvandet sjældent når badetemperatur.
Udsigt mod Sylarna fra 
Storulvån. Foto: anasys.se

Region Lappland
Har man på blot et tidspunkt snuset en smule til vandring vil man også nikke genkendende til navnet Abisko, nok den mest kendte indfaldsport til den svenske fjeldverden. Lappland er et must at besøge hvis man bare har den mindste interesse for vandring, og Abisko er ofte valget for den første tur, takket være de gode forbindelser og de mange facetter af fjeldet man kan opleve med udgangspunkt i Abisko. Men Lappland er også kendt for "den sidste vildmark", Sarek, som samtidig er Sveriges største nationalpark. Bortset fra enkelte broer, som af sikkerhedsmæssige årsager er bygget over de største elve, er der ingen turistfaciliteter her og man er derfor helt afhængig af, hvad man selv bringer med. Som følge heraf bliver Sarek hvert år besøgt af tusindvis af vandrere fra Centraleuropa, som her vil opleve hvad der i århundreder ikke har været muligt i deres eget hjemland. Lappland har nok de mest storslåede bjerglandskaber man kan finde i Sverige, og Kungsleden, vel nok den mest kendte vandresti overhovedet i Sverige, og som strækker sig de 430 km fra Abisko i nord til Ammarnäs i syd, bevæger sig gennem og langs nogle af de mest imponerende massiver. Og Kungsleden er kun en blandt mange andre markerede og vedligeholdte sommer- og vinterstier i Lappland, hvilket gør det forholdsvis let at tage sig frem og planlægge sin egen rute.
Midnatssol på Kåtotjåkka i 
den nordlige del af Kebnekaisefjeldene


Interne links:

Region Syd
Egne vandreture i Sverige
Vandring i Skåne
Vandring i Bohuslän
Vandring i Dalsland
Vandring i Värmland
Sverige på langs
Skåneleden
Galleri: Vandring ad Pilgrimsleden
Fakta om Sverige
Allemansrätten
Eksterne links:

Tågplus - Samtrafiken / SJ
Bootsektorn om vandring i Sverige
Utsidan Debatfora om vandrestier i Sverige