Navigation: Quicklink   
Start  >  Vandring  >  Sverige  > Dalsland
 
 Opdateret 07-03-04  
Stora Le

Vandring i Dalsland

Dalsland er et af de mindste svenske landskaber, beliggende i den vestligste del af Sverige, klemt op mod grænsen til Norge, og afgrænset af Bohuslän i vest, Vänern og Västergötland i øst og Värmland i nord. Landskabet er karakteriseret ved et stort islæt af klippe afbrudt af talrige fjordagtige søer, et temmelig utilgængeligt terræn. Parret med den set fra Sverige noget afsides beliggenhed på bagsiden af Vänern og store tyndt befolkede områder har man her en ægte vildmarksfornemmelse, som man ellers skal noget længere op i Sverige for at opleve.

Lejrplads ved søen Flat under vandring på Pilgrimsleden Lejrplads ved søen Flat under vandring på Pilgrimsleden

Af friluftsaktiviteter er Dalsland nok mest kendt for sine utallige muligheder for kanopadling, og der findes ikke mange af de længere vandreruter i Dalsland. Omvendt er de få vandreruter der findes til gengæld af ganske høj kvalitet på grund af det spændende terræn. Den mest kendte er Pilgrimsleden, en reminescens af en gammel middelalderlig pilgrimsvej fra vestkysten af Vänern gennem Dalsland og Värmland og videre gennem Norge til Trondheim. I dag er det en 51 km vandresti fra Holm umiddelbart uden for Mellerud og mod nord til Edsleskog. Herfra fører Storspåret de 22km mod øst fra Edsleskog til Åmål, og endelig fører Karolinerleden over 19 km fra Järbo til Dals Rostock.
Mit vandreprojekt Sverige på langs fører på etaperne nr. 12 og 13 igennem Dalsland på langs fra Lane nord for Uddevalla til søen Ömmeln syd for Svanskog, og etape 13 følger Pilgrimsleden i hele sin længde.

Karolinerleden Pilgrimsleden Storspåret Dalsland
Vandreruter i Dalsland: Karolinerleden - en 19 km lang vandresti mellem Järbo og Dals Rostock. Cirka totrediedel af denne rute indgår som en del af Sverige på langs' 75 km lange Etape 12 mellem Uddevalla og Mellerud.

Pilgrimsleden - en 51 km lang markeret vandresti mellem Holm nær Mellerud og Edsleskog, med to vindskydd undervejs. Pilgrimsleden indgår i sin helhed som den væsentligste del af Sverige på langs' 88 km lange Etape 13 mellem Mellerud og Rudsbyn.

Storspåret - en 22 km lang markeret vandresti mellem Edsleskog og Åmål. Ruten ej beskrevet her på Via Alpina.
Interne links:

Sverige på langs
Sverige på langs 12: Uddevalla-Mellerud
Sverige på langs 13: Mellerud-Rudsbyn
Allemansrätten
Eksterne links:

STF - Mer av Sverige
Bootsektorn.se om vandring i Dalsland
Utsidan Debatfora om vandrestier i Sverige