Navigation: Quicklink   
Start  >  Vandring  >  Sverige  > Värmland
 
 Opdateret 20-08-08  

Vandring i Värmland

Värmland er arketypen på det store svenske skovland, idet langt den største del af dette landskab er dækket af tæt skov. Størsteparken af denne skov er produktionsskov, og Värmland er således et vigtigt område for den svenske papirindustri. Der er dog også en del skovområder der i større eller mindre grad har bevaret det originale præg, og således er Glaskogen rundt om søen Stora Gla landskabets største naturreservat. Karakteristisk for Värmland er de brede floddale omkring Klarälven og Fryksdalen; disse floder har deres udspring i Norge, men træder først i karakter her i Värmland.

Vandring i Värmland byder ofte på ensomhed langs de smalle stier gennem lyngheden

De store floder i Värmland har gennem årtier været kendt for de gode muligheder for vandsport, lige fra godmodig kanopadling i smult vande til heftig whitewater kajaksejlads. Især det sidste har gjort Värmland kendt uden for Sverige. Også i den sydvestlige del af landskabet nær Dalsland, omkring Glafsfjorden og i Glaskogen finder man godt kanovand. Derimod er det mere begrænset hvad der findes af længere vandrestier i Värmland - dog med enkelte undtagelser. En af dem er det over 300km lange net af vandrestier der findes i Glaskogens naturreservat. Disse stier bliver jævnligt holdt vedlige, og der findes langt over 20 vindskydd ud langs med ruten, med brænde til næsten fri afbenyttelse. En anden rute er den 240 km lange Finnskogaleden, der over det meste af strækningen følger grænsen til Norge. Endelig dukker Pilgrimsleden også op her - denne vandresti kender man ellers mest fra Dalsland, men også her i Värmland finder man et dårligt vedligeholdt afsnit af denne gamle sti.
Mit vandreprojekt Sverige på langs fører på etaperne nr. 13 til 17 igennem Värmland på langs fra søen Ömmeln syd for Svanskog til Finnskoga, hvorfra ruten i retning mod Sälen krydser ind i Dalarna. Etape 14 og 15 følger delvis ruterne gennem Glaskogen og videre ad Pilgrimsleden og Kyrkleden, hvorimod etape 16 og 17 endnu ikke er planlagt.

Sverige på langs, Etape 13 Glaskogen Pilgrimsleden Pilgrimsleden Kyrkleden Finnleden Ängenleden Finnskogaleden Fryksdalen-Klarälvsdalen Värmlandsleden Värmland
Vandreruter i Värmland: Glaskogen - et cirka 300 kilometer netværk af stier omkring Stora Gla, veludbygget med vindskydd og andre faciliteter. Cirka 50 km af disse ruter indgår som en del af Sverige på langs' ca. 170 km lange etaper 14 og 15 mellem Rudsbyn og Charlottenberg.

Pilgrimsleden - en cirka 60 km lang vandresti mellem Yxesjön og norskegrænsen ved Buvandsröset. 35 km af denne rute indgår som en del af Sverige på langs' 104 km lange Etape 15 mellem Glava og Charlottenberg.

Kyrkleden - en 19 km lang vandresti mellem Skillingsmark og Valfjället. Kyrkleden indgår i sin helhed som en del af Sverige på langs' 104 km lange Etape 15 mellem Glava og Charlottenberg.

Finnleden - en 40 km lang markeret vandresti mellem Mangskog, Tobyn, Slobyn og Bjurbäcken. Ruten ej beskrevet her på Via Alpina.

Ängenleden - en 65 km lang markeret vandresti mellem Mitanderfors og Bjurbäcken via Ängsjön og Sunne. Ruten ej beskrevet her på Via Alpina.

Finnskogaleden - en 240 km lang markeret vandresti langs norskegrænsen mellem Morokulien nær Charlottenberg og Osen i Norge. Finnskogaleden indgår som en væsentlig del af Sverige på langs' Etape 15 mellem Charlottenberg og Finnskoga, men er p.t. ej beskrevet her på Via Alpina.

Fryksdalen-Klarälvsdalen - en 67 km lang markeret vandresti mellem Segenäs og Rattsjöberget med en afstikker til Torsby. Adskillige vindskydd undervejs. Ruten ej beskrevet her på Via Alpina.

Värmlandsleden - en 54 km lang markeret vandresti mellem Höljes, Branäs og Sysslebäck. Ruten ej beskrevet her på Via Alpina.
Interne links:

Sverige på langs
Sverige på langs 14: Rudsbyn-Glava
Sverige på langs 15: Glava-Charlottenberg
Allemansrätten
Eksterne links:

STF - Mer av Sverige
Bootsektorn.se om vandring i Värmland
Utsidan Debatfora om vandrestier i Sverige