Navigation: Quicklink   
Start  >  Vandring  >  Sverige  > Syd
 
 Opdateret 09-06-06  

Vandring i Sverige: Syd

Denne sydlige del af Sverige omhandler de gamle danske landskaber Skåne, Halland og Blekinge, samt Småland, op til en tænkt linie Göteborg - Borås - Jönköping - Västervik. For en naturhungrende dansker er det den nærmeste mulighed man har for at opleve den rigtige natur, da man ikke skal bevæge sig særlig langt op i Sverige før man har "gott om plads". Selv på blot en weekend har man mulighed for at lave en længere vandretur, og her er det veludbyggede stisystem Skåneleden, en kærkommen lejlighed til, på et par dage at kunne koble af fra hverdagens stress og jag.
   Længere mod nord, oppe i Småland, er der gode muligheder for at fordybe sig i de store svenske skove, og da der her ikke findes mange markerede stier kræver det lidt mere rutine i at orientere sig efter kortet. Et centralt udgangspunkt i den nærmeste del af Småland er byen Markaryd, som er utroligt smukt beliggende og nem at nå fra Helsingborg.
   Den østlige del af Småland er en del af den svenske kulturarv som man som dansker har stødt en del på gennem Astrid Lindgrens bøger om Pippi Langstrømpe eller i historierne om Emil fra Lönneberg. Jeg har dog ikke vandret i dette område og kender derfor heller ikke umiddelbart til, hvad der findes af muligheder.
   Endelig er der ud over disse længere turforslag også et hav af muligheder for at lave korte vandreture som dagsture, idet stort set alle kommuner tilbyder en eller flere markerede stier, oftest som rundture som fører tilbage til udgangspunktet og derfor er praktiske at nå med bil.

 
Skåne
Skåne er nu at finde i sit eget afsnit her på ViaAlpina. Se nærmere her.
 
Småland og Halland
Med sin smukke og nære beliggenhed i den smålandske natur er Markaryd et ideelt udgangspunkt for lange vandreture i denne egn, omend der dog ikke er nogen af dem som er markeret, og overnatning må finde sted i medbragt ly. Men Skåne er dog ikke alene om at tilbyde lange vandreruter gennem den svenske natur. Halland tilbyder også en lang og sammenhængende rute som tager sin begyndelse ved Koarp på Hallandsåsen hvor den knytter sig til Skåneledens nordlige rute. Fra Koarp forløber ruten over Knäred og videre mod nord i retning af Göteborg. Det er ikke en rute jeg har vandret, men det er nok en passende udfordring på et senere tidspunkt. Dog har jeg koblet en forlængelse mod syd på, så ruten kan tage sin begyndelse i Helsingborg. Således kan jeg for denne egn opliste tre rutemuligheder:
Rundt om Markaryd
Nogle forholdsvis korte ture som bevæger sig i området omkring Markaryd og knytter byen nærmere til såvel Skåneleden som Hallandsleden. Fra Markaryd en etape i østlig retning til Osby og Skåneleden, en etape i sydvestlig retning til Hallandsleden og Koarp samt en eller to etaper fører ruten til Knäred og helt ud til Laholm eller Halmstad. Der er ingen markeringer eller indrettede overnatningspladser undervejs, men de korte etaper gør dem velegnede til en weekendtur. Antageligvis ca. 150 km fordelt på tre etaper.
Hallandsleden
En kommende udfordring! Ruten begynder i Koarp og bevæger sig mod nord og formodes at føre hele vejen til Göteborg. Hertil har jeg lagt en tilslutningsforbindelse fra Helsingborg, som undervejs udnytter en stump af Skåneledens "Kust till Kustleden". Et ukendt antal km fordelt på adskillige etaper.
Sverige på langs 6-8
Med udgangspunkt i Markaryd følger her de næste tre etaper som fører fra Markaryd mod nord til Limmared i Västergötland; de fem sydgående etaper er omtalt under Skåne. Modsat de sydgående etaper hvor der for det meste er markeret sti, bruges her de tilstedeværende offentlige veje, og kun lokalt anvendes nogle markerede stisystemer. Til gengæld er man sikker på at kunne vandre i fred og ro. Der er ingen specielle vandremæssige faciliteter undervejs, og overnatning finder sted i telt. Ialt 220 km fordelt på tre etaper:

Rundt om Markaryd, Vest 1: Markaryd - Koarp, 3 dage, 45 km
Omend Markaryd er den sydvestligste by af betydning i Småland forløber langt det meste af denne rute gennem Halland, i en diagonal mod sydvest frem til Hallandsleden, som herefter følges den sidste bid vej frem til dennes knudepunkt med Skåneleden på Hallandsåsen. Den første halvdel af ruten forløber gennem typisk smålandsk natur med skove, moser og småsøer, mens den sidste halvdel går gennem et mere kultiveret landskab frem til den stejle opstigning op over åsen. Ruten slutter i Koarp, et punkt som ganske vist ikke kan nås med offentlig transport, men som rutemæssigt er et vitalt knudepunkt hvor Skåneleden og Hallandsleden bindes sammen. Ruten følger for det meste brede skovveje, der på den sidste halvdel overvejende er asfalteret. Tre dagsetaper, kun et fätal af faciliteter undervejs og overnatning er i telt. Detaljer

Rundt om Markaryd, Øst 1: Markaryd - Osby, 3 dage, 40 km
Dette turforslag forbinder Markaryd med den østlige del af Skåneleden nord, idet denne rute fører ad skovvejene gennem den sydligste del af Småland og krydser over Helge Å inden den løber sammen med Skåneleden, som den følger på den sidste bid vej ind til Osby. Ruten følger langt det meste brede skovveje eller biveje, et enkelt sted dog i stiløst terræn, og kun til sidst er der enkelte km på skovstier. Tre dagsetaper, ingen faciliteter undervejs og overnatning er i telt. Detaljer

Sverige på langs, etape 6: Markaryd - Skeen, 4 dage, 57 km
Med udgangspunkt i Markaryd vandres op til floden Lagan, som er fællesnævneren for denne etape, idet de småsøer og vandløb vi passerer undervejs alle afvandes til Lagan. Ruten følger dog kun selve Lagan få km og resten af ruten vandres mod nord til Bolmen, Sveriges 10. største sø. Denne etape forløber udelukkende gennem den vestlige del af Småland, og man fornemmer allerede her at man er kommet lidt mod nord i Sverige, idet der ikke er så megen bebyggelse, afstandene bliver større og naturen mere uplejet. Etapen slutter ved sydspidsen af Bolmen, hvor denne løber ud i Bolmån. Fire korte dagsetaper, som let kan beskæres til tre, ingen faciliteter undervejs og overnatning er i telt. Detaljer

Sverige på langs, etape 7: Skeen - Unnaryd - Smålandsstenar, 5 dage, 92 km
Karakteristisk for denne etape er de mange store søer vi passerer undervejs. En pæn del af etapen står i Bolmens tegn, idet ruten forløber langs med syd- og vestbredden af denne sø. Ud over Bolmen stifter vi også bekendtskab med to andre store søer, nemlig Unnen og Jällunden. Sidst på etapen bliver søerne mindre i takt med at vi langsomt stiger i højden, og vi møder her til slut de første højmoser. Etapen slutter ved byen Smålandsstenar i Nissans brede floddal. Tre fulde dagsetaper med en kort i hver ende, ingen faciliteter undervejs og overnatning er i telt. Detaljer

Sverige på langs, etape 8: Smålandsstenar - Limmared, 3 dage, 71 km
Denne etape forløber i Smålands nordvestlige hjørne, i grænselandet til Västergötland. Dette er et forholdsvist højtliggende område, stedvist stigende til op over 300m. Med udgangspunkt i Smålandsstenar i Nissans brede floddal passerer vandreruten gennem et karakteristisk smålandsk landskab med en mosaik af skove og små højmoser, garneret med et stort udvalg af blinkende småsøer. Etapen afsluttes i Limmared, en industriby ved hovedvejen mellem Värnamo og Borås. To korte og to længere dagsetaper, ingen faciliteter undervejs og overnatning er i telt. DetaljerInterne links:

Vandring i Skåne
Sverige på langs
Skåneleden
Allemansrätten
Eksterne links:

Skånetrafiken
Resplus - Samtrafiken / SJ
Söderåsen
Bootsektorn om vandring i Sverige
Utsidan Debatfora om vandrestier i Sverige