Navigation: Quicklink   
Start  >  Bjergbestigning  >  Guide  >  Index 
> Mittagskogel
 Uploaded 29-04-07 < (Pitztal)

Mittagskogel (Pitztal)    3162m

Mittagskogel set fra Mandarfen (N).

Mittagskogel markerer som en solid barriere afslutningen af Pitztal og springer utvivlsomt i øjnene når man kører op gennem dalen. Beliggende mellem Taschachtal og øverste Pitztal byder Mittagskogel på en fantastisk udsigt til alle sider og er om sommeren helt klart en bestigning værd.

Førstebesteget: ukendt
Kort: AV-Karte Blad 30/6 Wildspitze
Fører: RR Ötztaler Alpen

A) NW-flanken og SW-graten fra Mittelberg. 4½ time, L+, 1422hm.
  Denne rute er ganske vist en lang rute med stor højdeforskel, men ved at stige op ad denne vej fornemmer man virkelig forskellen mellem dalbunden i Pitztal og højbjergene på den anden side, ligesom øjet ikke bliver distraheret af skilifterne på den anden side af bjerget. Tilmed giver denne rute den bedste mulighed for en overskridning af bjerget i kombination med bjergbanen Pitzexpress.
  Ved Berghof Steinbock, det bagerste gasthaus i Mittelberg, 1740m, begynder en markeret sti, der fører hele vejen til Mittagskogel. Stien fører først et par hundrede meter mod S, men slår så ind på en sydvestlig retning og stiger i snævre serpentiner direkte op over bjergsiden. Efter 400m stejl opstigning drejer stien mere mod SW og stiger nu mere moderat opad, højt over Taschachtal. Stien fører i fortsat stigning nedenom den lille klippeknold Muttler, 2633m (en lille sidesti fører op over bagsiden hertil på et kvarters tid), og videre nedenfor klippevæggen i den øverste del af Mittagskogels NW-flanke. Man krydser en mindre klipperyg og står nu for foden af en højtliggende grusflanke, 2½ time. Stien fører nu atter i snævre serpentiner op gennem denne flanke mod klippevæggen der afslutter grusflanken. Cirka midt i klippevæggen fører en lettilgængelig passage op gennem væggen, og efter godt hundrede meter opstigning gennem denne flader væggen ud og stien fører svagt mod venstre til passet mellem Mittagskogel og Mitterkamm, 3073m, 1½ time. Nu følger man graten mod NE til Mittagskogel. Graten er til at begynde med skarpt markeret men bliver snart bredere og fører til toppen af Mittagskogel, ½ time. Ialt 4½ time i opstigning, 3 timer i nedstigning.

B) S-flanken og SW-graten fra Braunschweiger Hütte. 2½ time, L+, 403hm.
  Dette var tidligere en meget brugt rute, men efter bygningen af bjergbanen Pitzexpress er det ikke mange der bestiger Mittagskogel herfra. Derimod benyttes ruten flittigt af dagtursgæster med banen, ligesom ruten også bruges i overskridning fra Mittelberg eller som en alternativ (og lang) tilgang fra Mittelberg til Braunschweiger Hütte.
  Fra Braunschweiger Hütte, 2759m, stiger man nedenom den efterhånden temmelig tilbagetrukne Karlesferner, og holder herefter mod SW, nedenfor Linker Fernerkogels brede NW-væg. Efter en kort march når man frem til Mittelbergferner, som man krydser i retning af den nederste stolelift under Grabkogel. Vel i land finder man let en sti, som fører op til bjergstationen for Pitzexpress, 2841m, 1 time. Hertil også på 8 min. med banen fra Mittelberg. Fra bjergstationen fører en markeret sti mod NW, langs med kanten af Brunnenkogelferner, og videre i jævn stigning op over moræneresterne af en forsvundet gletscher, mere eller mindre direkte mod laveste punkt i graten mellem Mittagskogel og Mitterkamm, 3073m, ¾ time, hvorfra man følger rute A) til toppen, ½ time. Ialt 2½ time i opstigning, 2 timer i nedstigning.Interne links:

Braunschweiger Hütte
Bjerghytter
Bjergbestigning i Pitztal
Generel information om Pitztal
Eksterne links:

Braunschweiger Hütte
Turistinformation Pitztal
Pitztaler Gletscher